ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ : ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ DNA
Εξέλιξη: Με τη πάροδο του χρόνου, οι τεχνικές ανάλυσης DNA βελτιώνονται συνεχώς…
Παραδόξως, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ρόλος του ανακριτή γίνεται όλο και πιο σημαντικός.
Για να αποκτήσουμε ένα καλό γενετικό αποτύπωμα από το πυρηνικό DNA, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε από τα πειστήρια ένα ικανοποιητικό αριθμό «στόχων DNA». Δηλαδή: μία επαρκή ποσότητα μικρών τμημάτων DNA που θα επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του. Αυτή η τελευταία διαδικασία θα επιτρέψει αργότερα τον προσδιορισμό των γενετικών χαρακτηριστικών του δείγματος.
Όλο και πιο δυνατά
Πράγματι, η απόκτηση ενός γενετικού αποτυπώματος εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα και την ποιότητα του DNA που μπόρεσε να απομονωθεί από ένα πειστήριο. Η έννοια της ποσότητας απορρέει γενικώς απευθείας από τη φύση της δειγματοληψίας. Θεωρούμε έτσι ότι χρειάζονται το λιγότερο έξι «στόχοι DNA» – δηλαδή το DNA τριών κυττάρων – για να ελπίζουμε στην απόκτηση ενός γενετικού αποτυπώματος. Από την άλλη πλευρά, σ’ ένα πτώμα προχωρημένης σήψης το γενετικό υλικό που θα αποκτήσουμε είναι άφθονο αλλά κακής ποιότητας (φθαρμένο), μη επιτρέποντας έτσι το σωστό πολλαπλασιασμό του DNA. Ένα άλλο πρόβλημα ποιότητας είναι η απόκτηση ενός μεικτού γενετικού αποτυπώματος, δηλαδή ένα μείγμα πολλών διαφορετικών πηγών DNA που περιπλέκει επίσης την διερμηνεία του προφίλ DNA…
Όμως η γενετική είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται: η χρησιμοποίηση νέων γενετικών δεικτών που θα επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό ακόμα μικρότερων (και πιο φθαρμένων) τμημάτων DNA ανοίγουν νέους ορίζοντες για τις έρευνες. Έχουμε ήδη με επιτυχία καταφέρει στα εργαστήρια μας να εξάγουμε από μία πέτρα το DNA του ατόμου που την έριξε, ή το DNA του εμπρηστή στο καπάκι από το μπιντόνι βενζίνης που άνοιξε με τα χέρια του…
Στο μέλλον, όλα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως απλή πρακτική για τις έρευνες !
Νέα ερωτήματα
Όλες αυτές οι επιστημονικές πρόοδοι οφείλουν βέβαια να μας χαροποιούν αλλά πρέπει παράλληλα και να προετοιμαζόμαστε για αυτές. Διότι σίγουρα αύριο, η χρήση καλύτερων τεχνικών θα προϋποθέτει επίσης περισσότερη ανθρώπινη περίσκεψη.
Αποκαλύπτοντας και χρησιμοποιώντας όλο και μικρότερες ποσότητες DNA, πρέπει συγχρόνως και επιτακτικώς να αναρωτιόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο το DNA αυτό βρέθηκε εκεί. Για παράδειγμα, το ίχνος σιέλου που βρέθηκε στα ρούχα ενός θύματος μπορεί κάλλιστα να προέρχεται από τον θύτη του… Αλλά επίσης και από έναν απλό περαστικό με τον οποίο το θύμα συνομίλησε στο δρόμο !
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μια απλή χειραψία μπορεί να προκαλέσει την ανταλλαγή κυττάρων.
Ο ανακριτής μπορεί λοιπόν να καθησυχαστεί: παρά τις τεχνικές και επιστημονικές προόδους, ο ρόλος του είναι όλο και πιο σημαντικός…