Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη: τύπου 1, τύπου 2, και διαβήτης κύησης
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη: τύπου 1, τύπου 2, και διαβήτης κύησης. Παγκρεατική νόσος και/ή καταστροφή του παγκρέατος μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη αν καταστραφούν τα βήτα κύτταρα, που παράγουν ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 1, που παλαιότερα ονομαζόταν ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης αφορά περίπου το 10% των περιστατικών διαβήτη. Η διάγνωση των περισσότερων περιστατικών διαβήτη τύπου 1 γίνεται πριν την ηλικία των 30 ετών. Τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται απότομα και η διάγνωση συχνά γίνεται σε χώρο επειγόντων περιστατικών. Ο ασθενής μπορεί να αρρωστήσει βαριά, να είναι ακόμη και σε κώμα, με πολύ ψηλά επίπεδα σακχάρου και κετονών (κετο-οξέωση). Οι διαβητικοί τύπου 1 παράγουν λίγη ή δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη. Τα λίγα βήτα κύτταρα που τυχόν διαθέτουν ακόμη κατά την διάγνωση, καταστρέφονται συνήθως σε 5 ως 10 χρόνια, αφήνοντας τους απόλυτα εξαρτώμενους από ενέσεις ινσουλίνης για να ζήσουν.
Τα ακριβή αίτια του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστα, αλλά οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ιοί που προσβάλλουν το πάγκρεας και αυτοάνοσες διαδικασίες, κατά τις οποίες το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφει τα βήτα κύτταρα φαίνεται να παίζουν ρόλο. Οι διαβητικοί τύπου 1 μπορεί να έχουν βαρύτερες ιατρικές επιπλοκές νωρίτερα από τους άλλος διαβητικούς. Για παράδειγμα, περίπου το 40% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 θα αναπτύξουν βαριά νεφρικά προβλήματα, που οδηγούν σε νεφρική ανεπάρκεια πριν την ηλικία των 50 ετών.
Οι ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2, που ήταν παλαιότερα γνωστός σαν μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων, παράγουν ινσουλίνη, αλλά είτε σε ανεπαρκή ποσότητα για τις ανάγκες του σώματος τους, είτε το σώμα τους έχει γίνει ανθεκτικό στην επίδραση της. Κατά την διάγνωση οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συχνά έχουν και ψηλά επίπεδα σακχάρου και ψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αλλά μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Περίπου το 90% των περιστατικών διαβήτη είναι τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 γενικά εμφανίζεται αργότερα στη ζωή, σε ανθρώπους υπέρβαρους, που ζουν καθιστική ζωή και είναι πάνω από 45 ετών.Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
· Παχυσαρκία
· Έλλειψη άσκησης
· Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
· Προ-διαβήτης
· Διαβήτης κύησης ή βαρος κατα τη γέννηση πάνω από 4,5 kg
· Υπέρταση
· Υψηλά τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, χαμηλή HDL
Όσο οι άνθρωποι γίνονται παχύτεροι και ασκούνται λιγότερο, ο αριθμός των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 συνεχίζει να αυξάνει και μάλιστα απαντώνται όλο και περισσότερα περιστατικά σε μικρότερες ηλικίες.
Ο Διαβήτης Κύησης είναι υπεργλυκαιμία, που εμφανίζεται σε κάποιες έγκυες γυναίκες, συνήθως σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι κάποιες ορμόνες από τον πλακούντα αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη της μητέρας, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στις περισσότερες γυναίκες γίνεται προληπτικός έλεγχος για διαβήτη κύησης μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας κύησης. Αν βρεθεί διαβήτης κύησης και δεν αντιμετωπιστεί, το νεογνό πιθανόν θα είναι βαρύτερο από το κανονικό, με χαμηλά επίπεδα σακχάρου και πιθανόν να γεννηθεί πρόωρα. Η υπεργλυκαιμία λόγω διαβήτη κύησης συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, αλλά τόσο οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης, όσο και τα μωρά τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα διαβήτη τύπου 2. Γυναίκες με διαβήτη κύησης σε μία εγκυμοσύνη συχνά έχουν διαβήτη κύησης και σε επόμενες εγκυμοσύνες.
Προ-Διαβήτης είναι ένας νέος όρος για περιπτώσεις όπου απαντάται υψηλό επίπεδο σακχάρου νηστείας ή αντοχή στη γλυκόζη. Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου, πάνω από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά ψηλά για να γίνει διάγνωση διαβήτη. Πρόσφατα δεδομένα συνιστούν ότι τουλάχιστον 54 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α. είχαν προ-διαβήτη το 2002. Συνήθως οι ασθενείς με προ-διαβήτη δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, αλλά αν δεν γίνει κάτι για την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε περίπου 10 χρόνια. Οι ειδικοί συνιστούν όλοι όσοι έχουν κάποιο από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 να ελέγχονται και για προ-διαβήτη.
http://www.labtestsonline.gr/