Χιλιάδες θάνατοι από ιατρικά λάθη στην Αυστραλία
Απίστευτο αλλά αληθινό. Πέντε χιλιάδες επτακόσια εβδομήντα επτά (5.777) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο, εξαιτίας ιατρικών λαθών ή παραλείψεων, μετά ή κατά τη διάρκεια επέμβασης στην Αυστραλία.
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν 78 χρόνια στις γυναίκες και 74 στους άντρες, οι περισσότεροι δε είχαν προβλήματα υγείας. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου υπήρξαν η αναπνευστική ανεπάρκεια, η πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και η σηψαιμία.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής καθηγητής Γκάι Μάντεν, που εξέτασε τις αιτίες των θανάτων εκ μέρους του Βασιλικού Αυστραλιανού Κολλεγίου Χειρούργων, αποφάνθηκε ότι το τραγικό αυτό γεγονός δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις υποδομές των νοσοκομείων το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Ένα ποσοστό των θανάτων – 4%- οφείλεται σε λάθος χειρισμό των υπεύθυνων. Συχνά η ομάδα επεμβάσεων, για παράδειγμα, αποφάσισε να μην πάρει προληπτικά μέτρα για πιθανή θρόμβωση του αίματος.
Επίσης, οι ασθενείς δεν μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα, σε άλλο νοσοκομείο έγκαιρα. «Μεταφορά που καθυστερεί εγκυμονεί συχνά σοβαρούς κινδύνους», εκτιμά ο κ. Μάντεν. H ερευνητική επιτροπή βρήκε επίσης ότι το 14% με 16% θα μπορούσε να σωθεί αν είχε πρόσβαση σε φροντίδα κρίσιμων περιπτώσεων.
«Μ’ έναν πληθυσμό που γερνάει με γρήγορους ρυθμούς, υπάρχουν περισσότεροι που χρειάζονται σοβαρές εγχειρήσεις και μερικές φορές δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για φροντίδα σε μονάδα εντατικής που παρουσιάζεται. Είναι απαραίτητο οι Αρχές να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, δεδομένου ότι τα στοιχεία που έχουμε σήμερα από την έρευνα δείχνουν ότι οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες. Η έρευνα δεν έχει μεν ολοκληρωθεί, δίνει όμως μια καθαρή εικόνα πού βρισκόμαστε, σε παναυστραλιανή κλίμακα στο θέμα αυτό».