Ερωτήσεις για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πλέον διαδεδομένος καρκίνος στους άνδρες και ο όγδοος πλέον διαδεδομένος στις γυναίκες σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου [National Cancer Institute (NCI)]. Αναμένεται να διαγνωστεί σε 38.000 άνδρες και 15.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο 2003. Η θεραπεία του καρκίνου αυτού είναι περισσότερο επιτυχής όταν διάγνωση της ασθένειας γίνεται γνωστή στα αρχικά της στάδια.
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
* Αίμα στα ούρα το οποίο είναι:
o Ορατό (σκούρο κόκκινο)
o Δεν προκαλεί πόνο
o Διακοπτόμενο (περιστασιακό)
o Δυσκολία στην ούρηση
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;
* Οι καπνιστές
* Όσοι εργάζονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
* ‘Άτομα ηλικίας άνω των εξηνταπέντε ετών
* Άνδρες και γυναίκες, αλλά περισσότερο οι άνδρες
* Άτομα με χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης
* Ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία κυκλοφωσφαμίδης (Endoxan)) και ιφωσφαμίδης (Holoxan)
* Άτομα εκτεθειμένα σε αρσενικό
* Λευκοί, περισσότερο από άτομα άλλων φυλών
* Άτομα, συγγενείς των οποίων είχαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης
* Παιδιά με σπάνια γενετήσια ελαττώματα
Υπάρχει τρόπος πρόληψης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Η αποφυγή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που οφείλει να κάνει όποιος επιθυμεί να αποφύγει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Εάν κάποιος έχει ήδη καρκίνο της ουροδόχου κύστης οφείλει να σταματήσει το κάπνισμα διότι ο καρκίνος αυτός συχνά επανέρχεται και το κάπνισμα μπορεί να τον επαναφέρει.
Πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και τηρείτε μία ισορροπημένη δίαιτα. Δεν υπάρχει απόλυτη επιστημονική απόδειξη ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, δεν βλάπτει όμως σε τίποτα να τηρείτε αυτούς τους κανόνες.
Τι μπορεί να κάνει κανείς ώστε να καλυτερεύσει τις πιθανότητες για μία έγκαιρη διάγνωση;
Θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση στη περίπτωση που παρατηρήσει αίμα στα ούρα συνήθως βαθύ κόκκινο και δεν υπάρχει πόνος. Να ζητήσει αμέσως ιατρική συμβουλή και να μην επαναπαυτεί εάν του πουν ότι πρόκειται για μία απλή μόλυνση.
Κατά πόσο είναι θεραπεύσιμος ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;
Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι θεραπεύσιμος. Εάν διαγνωσθεί αργά η θεραπεία είναι δύσκολη.
Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου. Παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές επανέρχεται αργότερα. Στο πρώτο στάδιο -όταν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί – χρησιμοποιούμε ένα κυστεοσκόπιο για να περικόψουμε το νεόπλασμα και τον ιστό που το περιβάλλει(TUR). Εάν κρίνουμε ότι ένα άτομο βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης θα προσθέσουμε ενδοκυστική χημειοθεραπεία ή ενδοκυστική έγχυση Bacille Calmette-Guerin (BCG), ένα τύπο εμβολίου κατά της φυματίωσης.
Αυτό που καθιστά άτομα υψηλού κινδύνου ευάλωτα στην επανεμφάνιση του καρκίνου συμβαίνει όταν:
* Παρουσιάζουν όγκο υψηλού βαθμού κακοήθειας (όγκο ο οποίος πρόκειται να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα)
* Ο όγκος έχει εισβάλλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης
* Υπάρχουν πολλαπλοί όγκοι
* Υπάρχουν όγκοι μεγάλου μεγέθους
* Παρουσιάζουν αυτό που είναι γνωστό ως επιτόπιο καρκίνωμα (carcinoma in situ) το οποίο είναι ένας διηθητικός τύπος της ασθένειας που περιορίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.
Εάν ο καρκίνος επανεμφανισθεί, τον αντιμετωπίζουμε με χημειοθεραπεία ή ανοσοκατασταλτικές μεθόδους θεραπείας. Η πλειονότητα των καρκίνων της ουροδόχου κύστης είναι αβαθείς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν προχωρήσει πέραν του μυός της ουροδόχου κύστης.
Προχωρημένα στάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης – Σε προχωρημένα στάδια καρκίνου ουροδόχου κύστης, όταν τα νεοπλάσματα έχουν εξαπλωθεί βαθύτερα εντός του μυός της κύστης τότε προβαίνουμε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουμε τη κύστη, ή χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό χημειοθεραπείας και χειρουργικής εφόσον το νεόπλασμα είναι εκτεταμένο. Η χρήση της χημειοθεραπείας μαζί με την ακτινοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει κατά πολύ στην αποφυγή της ολικής κυστεκτομής και πάντοτε πρέπει να συζητάται αυτή η θεραπευτική προσέγγιση με τον γιατρό σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνεργασία του ογκολόγου, του ουρολόγου, του παθολογοανατόμου και του ακτινοθεραπευτή πάντοτε δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.