Ασπαρτάμη: Ακατανόητο ότι υπάρχει στα τρόφιμα,
Ακόμα και σε χαμηλές δόσεις η ασπαρτάμη (Ε951) προκαλεί καρκίνο στα ποντίκια
Για άλλη μια φορά η η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη (κωδικοποιημένη ως Ε951) βρίσκεται στο στόχαστρο των επιστημόνων. Ο Ιταλός καθηγητής Morando Soffriti, επικεφαλής σειράς ερευνών για τον καρκίνο στο Ινστιτούτο Ramazzini στην Μπολόνια, οι οποίες βρήκαν ότι η ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνους στα ποντίκια πάνω σε ποντίκια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον ιατρικό κόσμο για τις βλάβες που ενδεχομένως προκαλεί η ασπαρτάμη στον άνθρωπο. «Βρισκόμαστε μπρος σε μια ακατανόητη πλάνη. Εχουμε ένα προϊόν άνευ χρησιμότητας για το οποίο υπάρχουν υποψίες για την υγεία και όμως συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε μαζικά», πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιοδικό «American Journal of Industrial Medecine» είναι ανησυχητικά αφού η ασπαρτάμη αποδείχθηκε (στα πειραματόζωα) υπεύθυνη για καρκίνο του ύπατος και των πνευμόνων. Η έρευνα του καθηγητή Soffriti προστίθεται στην έρευνα του Δανού ερευνητή Thorhallur Halldorsson σε 60.000 γυναίκες εγκύους, σύμφωνα με την οποία, η καθημερινή λήψη ασπαρτάμης είτε από αναψυκτικά ή ως αντικατάσταση της ζάχαρης στα ροφήματα μπορεί να ευθύνεται για πρόωρο τοκετό. Πιθανότερη αιτία είναι το γεγονός ότι η ασπαρτάμη διασπάται μέσα στο σώμα σε τρία μόρια, ένα εκ των οποίων είναι η μεθανόλη, μια καρκινογόνα ουσία. Τα συμπεράσματα του Δανού ερευνητή δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.
Παρά τις ανησυχίες, στην Ευρώπη συνεχίζει να ισχύει «πράσινο φώς» που έχει δώσει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA με την ανακοίνωσή της του Απριλίου 2009 που λέει μεταξύ άλλων: «Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνα δράση». Παρόμοια θέση έχει υιοθετήσει από το 2008 και το Παγκόσμιο Ταμείο έρευνας για τον καρκίνο World Cancer Research Fund.
Όμως, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν πια ότι η ασπαρτάμη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προϊόν διαπλοκής . «Για την ασπαρτάμη συμβαίνει το ίδιο με τα φάρμακα » λέει ο Pierre Meneton ερευνητής στο INSERM (Εθνικό Ινστιτούτο για την υγεία και την ιατρική έρευνα). «Οι Αρχές εποπτείας δεν πληρούν το ρόλο τους, γιατί αγνοούν τη σύγκρουση συμφερόντων. Ορισμένοι σύμβουλοι των αρχών χρηματοδοτούνται εν μέρει από τη βιομηχανία, πράγμα που καθιστά την εμπειρογνωμοσύνη τους …ευέλικτη».