Συμπληρώματα διατροφής: ποιοι, πότε και ποια πρέπει να χρησιμοποιούμε!
Ζούμε στην εποχή των συμπληρωμάτων διατροφής. Κάθε φαρμακείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλη την γκάμα των συμπληρωμάτων σε οποιαδήποτε μορφή και εάν κυκλοφορούν: χάπια, κάψουλες, σιρόπια, βότανα. Οι υποσχέσεις τους είναι πολλές και ποικίλλουν από την απλή τόνωση του οργανισμού και την απώλεια βάρους μέχρι και την πρόληψη ή/ και αντιμετώπιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων. Οι πολέμιοι των συμπληρωμάτων διατροφής υποστηρίζουν πως δεν είναι απαραίτητα στα πλαίσια ενός υγιεινού, πλήρους και ισορροπημένου προτύπου διατροφής. Στον αντίποδα, οι υπέρμαχοι τονίζουν πως ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης δημιουργεί υψηλές ανάγκες οι οποίες πολύ δύσκολα καλύπτονται μέσω μιας ισορροπημένης δίαιτας. Η αλήθεια, όπως πάντοτε άλλωστε, βρίσκεται κάπου στη μέση.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικά εκχυλίσματα και άλλα, σχεδιασμένα για να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο ενός ατόμου που δεν είναι πλήρες. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι περισσότερο χρήσιμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, που είτε έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ή η καθημερινή τους διατροφή δεν είναι πλήρης και ισορροπημένη. Έτσι, σε γενικές γραμμές απευθύνονται σε όσους ζουν και εργάζονται σε έντονους ρυθμούς, σε όσους ακολουθούν μονόπλευρα διατροφικά πρότυπα (χορτοφάγοι), στις γυναίκες κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, στους υπερήλικες, ή σε όσους έχουν πάσχουν από ασθένειες ή λαμβάνουν κάποιο φάρμακο που προκαλεί δυσαπορρόφηση ή αυξάνει τις απώλειες κάποιου θρεπτικού συστατικού.
Καλό θα είναι πριν την έναρξη της χρήσης κάποιου συμπληρώματος διατροφής τα άτομα να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό –γιατρό, κλινικό διαιτολόγο, φαρμακοποιό- ο οποίος συστήνει το κατάλληλο σκεύασμα με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού. Τα συμπληρώματα διατροφής αναγράφουν στη συσκευασία πληροφορίες που προειδοποιούν τον καταναλωτή για συγκεκριμένα συστατικά που περιέχουν, π.χ. το προϊόν περιέχει γλουτένη, ή για ενδεχόμενους κινδύνους από την υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, π.χ. η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, με πιο συχνές τις εκδηλώσεις του γαστρεντερικού συστήματος (διάρροια, μετεωρισμός) ή την ανάπτυξη ανεπάρκειας σε κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα άτομα να συμβουλεύονται τους ειδικούς πριν προβούν στη χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Επιπλέον, καλό θα είναι να μην αγοράζει κανείς αμφίβολης ποιότητας συμπληρώματα μέσω του διαδικτύου ή των γυμναστηρίων, να εμπιστεύεται τα προϊόντα γνωστών εταιρειών, οι οποίες περνούν όλους τους νόμιμους ελέγχους του κράτους, να επιλέγουν σκευάσματα στα οποία αναγράφονται ο αριθμός γνωστοποίησης του ΕΟΦ και η ημερομηνία λήξης και τέλος να μην υπερβαίνουν την προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία.