Η καλή χοληστερίνη

Facebooktwitterpinterest

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία απαραίτητη για τη ζωή, που κυκλοφορεί στο αίμα μας μέσα σε σωματίδια τα οποία ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Όταν η χοληστερόλη υπάρχει σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, τότε η περίσσειά της εισχωρεί στο τοίχωμα των αγγείων και δημιουργεί τη λεγόμενη αθηρωματική πλάκα, η οποία είναι υπεύθυνη για τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, δεν είναι όλη η χοληστερόλη του αίματος βλαπτική.

Επιβλαβής είναι η «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη, την οποία φέρουν ορισμένες λιποπρωτεΐνες που ονομάζονται LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες). Αντίθετα, μια άλλη ποσότητα χοληστερόλης βρίσκεται σε λιποπρωτεΐνες που ονομάζονται ΗDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες) και είναι γνωστή ως «καλή» (ή ΗDL) χοληστερόλη.

Οι ΗDL λιποπρωτεΐνες «μαζεύουν» και «διώχνουν» τη χοληστερόλη που κάθεται στα τοιχώματα των αγγείων και έτσι λειτουργούν σαν υπηρεσίες καθαριότητας του οργανισμού. Επομένως, όσο περισσότερη «καλή» χοληστερόλη έχει κανείς τόσο μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Αντίθετα, όταν η «καλή» χοληστερόλη είναι μικρότερη από 40 mg% στους άνδρες ή 50 mg% στις γυναίκες αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος να εμφανισθεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης μπορεί να αυξηθούν με τη διακοπή του καπνίσματος, με τη σωματική άσκηση
(λ.χ. γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε ημέρα), με την απώλεια βάρους όταν ένα άτομο είναι υπέρβαρο (λ.χ. 5 κιλά σε 6 μήνες), με την κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ (2-3 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1-2 για τις γυναίκες), με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και τέλος με τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εφόσον βέβαια το συστήσει ο γιατρός.

Ωστόσο, πρέπει να τονισθεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την «καλή» (ΗDL) χοληστερόλη δεν είναι τα φάρμακα, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που προαναφέρθηκαν.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.