Παιδικές αλλεργίες.
Πως τις αναγνωρίζουμε; Πόσες είναι; Και ποιες είναι οι εποχιακές;
Από τις αλλεργίες που ακολουθούν, εποχιακές χαρακτηρίζονται: οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος, οι οφθαλμικές αλλεργίες, οι αλλεργίες του δέρματος και φυσικά οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα έντομα. Τα συμπτώματα όλων αυτών των αλλεργιών διαφέρουν κατά περίπτωση.
Α) Οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος (Ρινίτιδα, Άσθμα)
Β)Οι αλλεργίες των ματιών (επιπεφυκίτιδες)
Γ) Οι αλλεργίες του Δέρματος (Ατοπική Δερματίτιδα- Έκζεμα, Κνίδωση / Αγγειοοίδημα, κ.α.)
Δ)Οι φαρμακευτικές αλλεργίες που εκδηλώνονται από διάφορα φάρμακα μέσω του αναπνευστικού ή του δέρματος. Μπορούν να προκαλέσουν έως και αλλεργικό σοκ.
Ε)Οι τροφικές Αλλεργίες Εκδηλώνονται από διάφορα όργανα του οργανισμού και σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις προκαλούν αλλεργικό σοκ.
ΣΤ) Και τέλος οι αλλεργίες σε σφήκα ή μέλισσα, κ.α. Προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων, εμφανίζουν μεγάλη τοπική αντίδραση μέχρι, και αλλεργικό σοκ.
Το βρογχικό άσθμα, εκδηλώνεται με παράταση εκπνοής, βήχα ή δύσπνοια. Προκαλείται από τα ακάρρεα της σκόνης και κυρίως από τα περιττώματα τους, τη γύρη, την αλλαγή της θερμοκρασίας ή του καιρού, και από τα δέντρα, όπως την ελιά, το πλάτανο, τη λεύκα, το κυπαρίσσι και το πεύκο. Αντιμετωπίζεται με αντισταμινικό φάρμακο ή κορτιζονούχο σε δυσκολότερη μορφή.
Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με φτέρνισμα, μπούκωμα, καταρροή της μύτης, φαγούρα στη μύτη, πόνο στο λαιμό και σφύριγμα της αναπνοής. Ισχύουν οι ίδιοι αλλεργικοί παράγοντες όπως και στο άσθμα.
Οι αλλεργίες των ματιών, ή αλλιώς επιπεφυκίτιδες, εκδηλώνονται με έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα ή σε βαρύτερες καταστάσεις με φωτοφοβία. Το έντονο τρίψιμο επιτείνει τη φωτοφοβία επειδή ερεθίζετε ο κερατοειδής. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να δυσκολεύονται να ανοίξουν τα μάτια τους και να αναζητούν κλειστούς και σκοτεινούς χώρους. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται εκκρίσεις που τρέχουν σαν λεπτές άσπρες κλωστές και επιδεινώνουν τη κατάσταση. Το συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών, δημιουργεί φαύλο κύκλο στο πρόβλημα. Ενοχοποιούνται: η σκόνη, η γύρη, τα δέντρα και το φως του ήλιου.
ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΤΟΥ ΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ.
Πρώτα θα πρέπει να πείσουν το παιδί να μη τρίβει τα μάτια του κάτι πράγματι δύσκολο.
Να μειώνουν το αίσθημα της φαγούρας με δροσερό νερό ή κομπρέσες.
Να του φορούν καπελάκι όταν είναι έξω από το σπίτι και να αποφεύγουν τη βόλτα ή τη θάλασσα το καλοκαίρι, κατά τις ώρες που παρουσιάζεται έντονη ηλιοφάνεια.
Τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες επιπεφυκίτιδες επιβάλλεται να φορούν γυαλιά ηλίου.