Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής
Η αορτή είναι η αρτηρία που ξεκινά από την αριστερή κοιλία της καρδιάς, και υποδέχεται τον όγκο του αίματος που εκτοξεύεται κατά την συστολή της αριστεράς κοιλίας. Δεν έχει αυτοδύναμη, όπως η καρδιά, συσταλτική ικανότητα, αλλά συμβάλλει στην αρτηριακή πίεση. και στην παλμική (σφυγμική) συνεχή ροή αίματος.
Η αορτή διακρίνεται σε δύο τμήματα: την Θωρακική και την Κοιλιακή αορτή. Η Θωρακική αορτή, αποτελείται από την ανιούσα, το αορτικό τόξο και την κατιούσα θωρακική αορτή, η οποία καταλήγει έως το διάφραγμα.
Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής είναι μια εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ως ανεύρυσμα, χαρακτηρίζεται η μόνιμη και εντοπισμένη διάταση του τοιχώματος μιάς αρτηρίας. Οφείλεται σε βλάβη ή αδυναμία του αρτηριακού τοιχώματος. H ανευρυσματική διάταση, μπορεί να αποκτήσει ποικίλες διαστάσεις.
Σε ότι αφορά τη Θωρακική αορτή, αν η διάμετρος της είναι μεγαλύτερη από 3,5cm θεωρείται διατεταμένη, ενώ αν είναι μεγαλύτερη από 4,5cm θεωρείται πλέον ανευρυσματική. Η ανευρυσματική διάταση μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του αγγείου (ανιούσα, κατιούσα, τόξο).
Η επίπτωση της νόσου είναι περίπου 6 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Είναι συχνότερη στη λευκή φυλή και στο ανδρικό φύλο. Η μέση ηλικία εμφάνισής της είναι τα 60-65 έτη. Ωστόσο, η αιτιολογία της δημιουργίας του ανευρύσματος επηρεάζει την ηλικία εκδήλωσης της νόσου. Συγκεκριμένα, άτομα που πάσχουν από κληρονομικές διαταραχές, εμφανίζουν ανευρύσματα σε νεαρότερη ηλικία.