ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Facebooktwitterpinterest

1) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ;
Η βυθοσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση κατά την οποία ο οφθαλμίατρος μπορεί να δει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Έτσι μπορούμε να παρακολουθήσουμε αλλαγές που γίνονται στα αγγεία του βυθού του οφθαλμού όπως σε άτομα με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αλλοιώσεις του οπτικού νεύρου όπως σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και όγκους εγκεφάλου καθώς και αλλαγές που παρατηρούνται στην ωχρά κηλίδα και το υαλώδες σώμα του οφθαλμού.

2) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ Ή ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ;
Η πρεσβυωπία είναι φυσιολογική εξέλιξη στη λειτουργία του οργανισμού και δεν υπάρχουν φάρμακα, βιταμίνες ή οφθαλμικές ασκήσεις για να την εμποδίσουν να εξελιχθεί.

3) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΟΛΥ Ή ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ COMPUTER. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΩ ΚΟΛΛΥΡΙΑ;
Το κοκκίνισμα αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι μπορεί οι οφθαλμοί να χρειάζονται κάποια βοηθητικά γυαλιά για να μην κουράζονται. Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά κολλύρια σε μόνιμη βάση γιατί μερικά από αυτά έχουν πολλές παρενέργειες. Τα κολλύρια φυσιολογικών δακρύων έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα.

4) ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΧΡΩΜΑ;
Ναι.
5) Ο ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑ;
Ο οφθαλμός τροφοδοτείται με αίμα από διάφορες αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή. Ο βολβός δεν περιέχει στην κοιλότητά του αίμα, αυτό βρίσκεται μόνο μέσα στα αγγεία.

6) ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΛΕΠΩ ΚΥΜΑΤΙΣΤΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΖΑΛΙΖΟΥΝ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ;

Μπορεί να είναι μυοψίες ( ρευστοποιήσεις του υαλώδους σώματος του οφθαλμού ), ανωμαλίες μέσα στον αμφιβληστροειδή ή και μπροστά από αυτόν ή μπορεί να είναι μέρος συμπτωμάτων οφθαλμικής ημικρανίας χωρίς απαραίτητα με τη συνύπαρξη πονοκεφάλου.

7) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΡΑΤΙΤΙΤΙΔΑ
Είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού. Μπορεί να προκληθεί από προσβολή αυτού από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα, κ.ά.

8) ΕΙΜΑΙ 67 ΕΤΩΝ. ΜΠΟΡΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΧΩΡΙΣ ΓΥΑΛΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΜΑΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΟΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΕΛΑΤΤΩΘΕΙ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Είναι πολύ σύνηθες άτομα με καταρράκτη να έχουν τα παραπάνω συμπτώματα. Ο πυρηνικός καταρράκτης αναπτύσσει μυωπία και ως εκ τούτου προκαλούνται τα πιο πάνω συμπτώματα.
9) ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΟΥ ΜΑΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΘΛΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Πιθανώς να υπάρχει πρόβλημα στην ωχρά κηλίδα του οφθαλμού. Να συμβουλευτείτε άμεσα οφθαλμίατρο για μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση.

10) ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΒΛΕΦΑΡΟΣΠΑΣΜΟ
( ΤΙΚ ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ;
Το τικ αυτό προκαλείται από σύσπαση των βλεφάρων και δεν έχει σχέση με το μάτι. Είναι πιο συχνό και έντονο σε συνθήκες στρες και συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του. Αν επιμείνει, μπορεί να θεραπευτεί με ενέσεις botox.

11) ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΩ ΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΟΡΑΣΗ;
Φορώντας τα γυαλιά σας με τη σωστή συνταγογράφηση των βαθμών που έχετε και προσθέτοντας ειδική επίστρωση για τις αντανακλάσεις στους φακούς σας.

12) ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΑΩ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ;
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι δίνουν φακούς όταν ο νέος είναι μεταξύ 11 με 14 ετών. Σημασία έχει το πόσο υπεύθυνος είναι ο/η νέος/α στο να φροντίζει και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής που απαιτούνται για τους φακούς επαφής. Με τα σημερινά προϊόντα καθαρισμού αυτό πια είναι πολύ εύκολο. Απαλλασσόμενοι από τα γυαλιά οι νέοι/ες, αποκτούν συνήθως μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περισσότερο ελκυστικοί στο περιβάλλον τους.

13) ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ LASIK;
Το FDA έχει εγκρίνει επεμβάσεις μέχρι και 12 βαθμούς για μυωπία, 6 βαθμούς για υπερμετρωπία και 6 βαθμούς για αστιγματισμό.

14) ΒΛΕΠΩ ΛΑΜΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΥΓΑΚΙΑ. ΘΑ ΠΑΘΩ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ;
Όχι απαραίτητα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ημικρανικές κρίσεις ή σε ρευστοποίηση του υαλώδους σώματος. Μπορεί να υπάρχει αποκόλληση του υαλώδους σώματος ή ακόμη – πιο σπάνια – μία πιθανή ρωγμή στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού. Αν παρουσιαστούν αυτά ξαφνικά επιβάλλεται άμεση εξέταση από τον οφθαλμίατρό σας ( βυθοσκόπηση ) με τη βοήθεια μυδριατικών κολλυρίων.

15) ΑΝ ΦΟΡΑΩ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΑΝΕΒΕΙ Η ΜΥΩΠΙΑ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΑΩ ΤΑ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ;
Η εξέλιξη των διαθλαστικών ανωμαλιών δεν εξαρτάται από το αν φοράμε τα γυαλιά μας ή όχι. Επιβάλλεται όπως κάθε ασθενής να φοράει γυαλιά με τον κατάλληλο βαθμό διόρθωσης για την αποφυγή της κοπιωπίας των οφθαλμών του και ΄για την καθαρότητα της όρασής του.

16) Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ:
α) κληρονομικός;
Δεν υπάρχει κληρονομικότητα στην εξέλιξη του καταρράκτη. Άτομα άνω
των 65 ετών έχουν συχνότητα καταρράκτη 50% και άτομα άνω των 75
συχνότητα 70%.
β) Θεραπεύεται με φάρμακα;
Όχι.
γ) Πρέπει να χειρουργείται όταν είναι ώριμος;
Όχι απαραίτητα. Όταν εμποδίζει τον ασθενή στις καθημερινές του ασχολίες
ή όταν έχει μειώσει την όραση κατά 50%, τότε πρέπει να χειρουργείται.

17) ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΚΟΛΛΥΡΙΑ ΕΦ’ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ; Ναι. εκτος αν με την επεμβαση slt μπορει να γινει ρυθμιση της ενδοφθαλμιας πιεσης σε ικανοποιητικο επιπεδο.
Η ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ;

οχι. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα οπτικά πεδία και η παχυμετρία κερατοειδούς. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ; Συνήθως τα οπτικά πεδία ανά εξάμηνο ή ανά χρόνο, ενώ η παχυμετρία κερατοειδούς γίνεται μόνο μία φορά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.