Νοσηλεία στο εξωτερικό

Facebooktwitterpinterest

1. Εάν η διάγνωση πάθησης ή η νοσηλεία ασφαλισμένου του Ταμείου δεν είναι δυνατή να γίνει στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης είτε ιατρών, που να διαθέτουν την απαιτούμενη ειδίκευση, είτε κατάλληλων επιστημονικών μέσων, το Ταμείο καταβάλλει ολόκληρη τη δαπάνη για τη διάγνωση, ή τη νοσηλεία του ασθενή στο εξωτερικό και προκειμένου για μεταμόσχευση οργάνων σώματος και τη δαπάνη για νοσηλεία του τυχόν δότη.
Στις αναγκαίες δαπάνες νοσηλείας περιλαμβάνονται και εκείνες, που έγιναν εκτός Θεραπευτηρίου, για τη διάγνωση της πάθησης, ή για την ολοκλήρωση της θεραπείας, εφ’ όσον κρίθηκαν απαραίτητες και πραγματοποιήθηκαν με σύσταση του Θεραπευτηρίου, που ανέλαβε τη θεραπεία του ασθενή.
2. Προϋποθέσεις
Η νοσηλεία του ασφαλισμένου στο εξωτερικό εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ύστερα από γνωμάτευση της ΥΕ του Ταμείου, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Αν ο ασφαλισμένος πάσχει από σοβαρό νόσημα ή έχει υποστεί βλάβη του οποίου η διάγνωση ή η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, λόγω ελλείψεως είτε ιατρών, που να διαθέτουν την απαιτούμενη ειδίκευση, είτε κατάλληλων επιστημονικών μέσων.
β. Αν το περιστατικό αντιμετωπίζεται μεν στην Ελλάδα, η φύση του όμως επιβάλλει την επείγουσα αντιμετώπιση του, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα στην Ελλάδα, χωρίς κίνδυνο ανήκεστης βλάβης της υγείας ή της ζωής του ασθενούς.
γ. Αν ο ασθενής αναχωρήσει για το εξωτερικό εκτάκτως και χωρίς την προβλεπόμενη από την επόμενη παράγραφο διαδικασία προέγκρισης επειδή το περιστατικό της πάθησης του είναι σοβαρό και επείγον, είναι δυνατή η έγκριση της νοσηλείας του στο εξωτερικό εκ των υστέρων.
δ. Αν ο ασφαλισμένος, που βρίσκεται προσωρινά για οποιονδήποτε λόγο σε χώρα του εξωτερικού, ασθενήσει ξαφνικά και νοσηλευτεί σε Θεραπευτήριο.
3. Διαδικασία
α. Η έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό των περιπτώσεων των εδαφίων α΄ και β’ της παρ.2 παρέχεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου ύστερα από γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του Ταμείου και γνώση Καθηγητού Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Διευθυντού Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου, Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Πανεπιστημιακής Κλινικής της ιδίας με την πάθηση ειδικότητας.
Η σχετική γνωμάτευση του Καθηγητού ή του Δ/ντού Κλινικής θα πρέπει να καθορίζει με λεπτομέρεια το είδος της πάθησης ή το ανέφικτο της αντιμετώπισης της πάθησης στην Ελλάδα, είτε λόγω έλλειψης κατάλληλων επιστημονικών μέσων, είτε λόγω έλλειψης ιατρών που να διαθέτουν την απαιτούμενη ειδίκευση.
Επίσης, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει γνωμάτευση ή αποδεικτικό στοιχείο του Θεραπευτηρίου του εξωτερικού, από το οποίο να προκύπτει ο χρόνος εισαγωγής του.
Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα από τα Κρατικά Νοσοκομεία της Ελλάδας, απαιτείται πέραν των παραπάνω γνωματεύσεων και βεβαίωση από τα ειδικά Κρατικά Κέντρα Νοσηλείας, σχετικά με την πάθηση του ασθενούς – ασφαλισμένου, ότι λόγω της πληρότητας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την περίπτωση έγκαιρα.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α. 434/1651 (ΦΕΚ/ΤΕΥΧΟΣ Β’/ΑΡ.Φ. 131/24-2-94)
β. Ειδικά για την περίπτωση του εδαφίου (γ) της παρ.2 η γνωμάτευση του Καθηγητή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Δ/ντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου θα πρέπει να καθορίζει με λεπτομέρεια την σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς από την οποία να φαίνεται ότι η τήρηση της αναγκαίας διαδικασίας δεν είναι εφικτή, διότι η καθυστέρηση μετάβασης στο εξωτερικό εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του ασφαλισμένου.
γ. Στην περίπτωση του εδαφ. δ της παρ.2 το Δ.Σ. του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει την νοσηλεία ασφαλισμένου του που έγινε στο εξωτερικό ύστερα από απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής και εφ’ όσον ο ασφαλισμένος υποβάλλει στο Ταμείο γνωμάτευση Νοσοκομείου ή της Κλινικής στην οποία να φαίνεται η πάθηση και το επείγον της νοσηλείας.
Το Ταμείο αποδίδει την δαπάνη νοσηλείας ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου και προσκόμιση των δικαιολογητικών νοσηλείας.
Στην περίπτωση που η νοσηλεία στο εξωτερικό έγινε χωρίς τη διαδικασία της πιο πάνω παραγράφου το Ταμείο καταβάλλει μόνο το ποσό που θα κατέβαλλε εάν η νοσηλεία του ασφαλισμένου γινόταν σε θεραπευτήριο της ημεδαπής, σύμφωνα με το Κρατικό Τιμολόγιο.
Η απόδοση της σχετικής δαπάνης στον ασφαλισμένο γίνεται, αφού καταβάλλει τα έξοδα νοσηλείας του και υποβάλλει τις αποδείξεις πληρωμής θεωρημένες από την οικεία ελληνική προξενική αρχή και μεταφρασμένες από το Υπουργείο Εξωτερικών.
4. Με τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής καθορίζεται η χώρα σε θεραπευτήριο της οποίας ενδείκνυται η νοσηλεία, η πιθανή διάρκεια της νοσηλείας αυτής, καθώς και το κατάλληλο συγκοινωνιακό μέσο, με το οποίο πρέπει να ταξιδεύσει ο ασθενής. Με την ίδια γνωμάτευση καθορίζεται αν υπάρχει ανάγκη συνοδού ή δότη.
5. Απόδοση δαπανών νοσηλείας.
Το Ταμείο για την νοσηλεία των ασφαλισμένων του στο εξωτερικό στις περιπτώσεις των εδαφ. α, β και γ της παρ. 2 του άρθρου αυτού αποδίδει.
α. Το αντίτιμο των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής του ασθενούς και του τυχόν αναγκαίου συνοδού και δότου.
β. Έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας για τον ασθενή, το συνοδό και τον τυχόν δότη, με βάση τα προσκομιζόμενα τιμολόγια των ξενοδοχείων.
γ. Ημερήσια αποζημίωση για έξοδα διατροφής ποσό ίσο με αυτό που καταβάλλει το ΙΚΑ, για τους ασφαλισμένους του στην περίπτωση αυτή.
δ. Δαπάνες ταρίχευσης, αγοράς φέρετρου και μεταφοράς της σωρού μέχρι τον τόπο ταφής.
6. Για τη μετάβαση του ασφαλισμένου για θεραπεία στο εξωτερικό και την απόδοση της σχετικής δαπάνης είναι απαραίτητη βεβαίωση ή προτιμολόγιο της δαπάνης του Θεραπευτηρίου, μεταφρασμένη και επικυρωμένη από το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου πρέπει να αναλύονται οι δαπάνες νοσηλείας, κατά πρόβλεψη. Το ποσό της προϋπολογιζόμενης δαπάνης, μετά από απόφαση του Δ.Σ. δίδεται με τραπεζική επιταγή προς το θεραπευτήριο του εξωτερικού στον ασφαλισμένο κατά την αναχώρηση του.
Εξόφληση της συνολικής δαπάνης γίνεται κατά την επιστροφή του ασφαλισμένου και εφ’ όσον προσκομίσει με ευθύνη του εντός 30 ημερών τα παραστατικά στοιχεία του Θεραπευτηρίου και του ξενοδοχείου, θεωρημένα από την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει προξενική αρχή από την αρμόδια αστυνομική αρχή ή άλλη δημόσια αρχή και μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών”.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α. 434/1651 (ΦΕΚ/ΤΕΥΧΟΣ Β’/ΑΡ.Φ. 131/24-2-94)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.