Αποτελεσματικό εμβόλιο για το μελάνωμα

Facebooktwitterpinterest

Ο συνδυασμός του με μια φαρμακευτική ουσία έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα
Τα θετικά αποτελέσματα της συνδυαστικής θεραπείας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν μελλοντικά σε ένα φαρμακευτικό όπλο κατά του μελανώματος

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα – την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος – έδειξε να έχει ο συνδυασμός ενός νέου εμβολίου και μιας ουσίας που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

Σε αντίθεση με τα κοινά εμβόλια, τα θεραπευτικά εμβόλια κατά του καρκίνου στοχεύουν στην δυναμική «επανεκκίνηση» του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να καταφέρει να πολεμήσει τους υπάρχοντες καρκινικούς όγκους.

To εμβόλιο κατά του μελανώματος, γνωστό και ως gp100, βασίζεται σε ένα πεπτίδιο – τα πεπτίδια αποτελούν δομικά συστατικά των πρωτεϊνών – το οποίο εντοπίζεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του μελανώματος. Η έγχυσή του προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για την αναγνώριση μίας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, με στόχο την ανίχνευση και την καταστροφή των κυττάρων που την παράγουν.

Η ιντερλευκίνη-2 πάλι, ενισχύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου παρακινώντας την παραγωγή λεμφοκυττάρων – ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η «στρατιά» των εκπαιδευμένων λεμφοκυττάρων που καλούνται να εκτελέσουν τις εντολές του εμβολίου.

Ελπίδα νέας θεραπείας

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «NewEnglandJournalofMedicine», η κλινική δοκιμή φάσης 3 του πολλά υποσχόμενου εμβολίου πραγματοποιήθηκε σε 21 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Σε αυτήν, συμμετείχαν 185 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα – σε προχωρημένο, δηλαδή, στάδιο – οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία από τους επιστήμονες.

Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη χορηγήθηκε το εμβόλιο σε συνδυασμό με την ουσία ιντερλευκίνη-2, η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε μόνο ιντερλευκίνη-2.

Το 16% όσων έλαβαν την συνδυαστική θεραπεία (εμβολίου-ιντερλευκίνης-2) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους, καθώς οι καρκινικοί τους όγκοι συρρικνώθηκαν κατά 50%. Από την άλλη, σε όσους είχαν λάβει μόνο τη δόση ιντερλευκίνης-2 παρατηρήθηκε μία συρρίκνωση της τάξεως του 6%.

Ακόμα, η συνδυαστική θεραπεία έδειξε να χαρίζει στους ασθενείς κατά μέσο όρο επτά επιπλέον μήνες ζωής συγκριτικά με την αποκλειστική θεραπεία της ιντερλευκίνης-2. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς της πρώτης ομάδας έζησαν 18 μήνες χάρη στην ελπιδοφόρα θεραπεία, ενώ εκείνοι τις δεύτερης έζησαν μόλις 11 μήνες.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν και οι παρενέργειες των δύο θεραπειών δεν είχαν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, το εμβόλιο έδειξε να ενισχύει παρόλα αυτά τον κίνδυνο ταχυκαρδίας και αρρυθμίας.

Πρώιμα αποτελέσματα

Οι επιστήμονες παρόλα αυτά, παραμένουν για την ώρα επιφυλακτικοί. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντάγκλας Σβαρτσεντρούμπερ, από το Κέντρο για τον Καρκίνο Goshenτου Πανεπιστημίου της Ιντιάνας, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μία «ισχυρή τάση», δεν είναι ωστόσο στατιστικά σημαντικά.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα εμβόλιο δείχνει να ωφελεί ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, όμως πρόκειται για το πρώτο επιτυχές παράδειγμα» αναφέρει ο ειδικός.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.