Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία του βρέφους.

Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Early Human Development” η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία όχι μόνο της μητέρας, αλλά και του βρέφους. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου ακόμη και για ένα μήνα μετά τη γέννησή του.

“Η έκθεση του εμβρύου στη σωματική άσκηση της μητέρας επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού συστήματος και ανάπτυξης της καρδιάς, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες διαφορές να είναι εμφανείς ακόμη και μετά τη γέννηση”, τονίζει η ερευνήτρια Linda E. May, φυσιολόγος της άσκησης από το πανεπιστήμιο του Kansas City, που διεξήγαγε τη μελέτη. “To βρέφος γεννιέται με πιο υγιή καρδιά”, συμπληρώνει η ίδια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 61 εγκυμονούσες οι οποίες επιδίδονταν σε διαφορετικά είδη άσκησης, όπως περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα και ασκήσεις με βάρη. Οι γυναίκες που ασκούνταν για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για 3 ημέρες την εβδομάδα γέννησαν βρέφη με χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για ένα μήνα μετά τη γέννηση. Ο μηχανισμός που εξηγεί τη συγκεκριμένη επίδραση της άσκησης δεν είναι ξεκάθαρος.

Βέβαια, παραμένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα καρδιαγγειακά οφέλη διαρκούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα και κατά πόσο τελικά σχετίζονται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο αργότερα στη ζωή τους. Προς το παρόν, λοιπόν, και αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προγενέστερες τα αποτελέσματα των οποίων μαρτυρούν τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, το κολύμπι και τα βάρη είναι ασφαλείς και μεταξύ άλλων βελτιώνουν τη διάθεση, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τους πόνους στη μέση.

ΠΗΓΗ:
May LE, Glaros A, Yeh HW, Clapp JF 3rd, Gustafson KM. Aerobic exercise during pregnancy influences fetal cardiac autonomic control of heart rate and heart rate variability. Early Hum Dev. 2010 Apr;86(4):213-7.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.