5 Μυστικά μαγειρέματος για υγιεινή και ελαφριά κουζίνα

Facebooktwitterpinterest

Μέρος δεύτερο

Στο πρώτο μέρος είχα αναφέρει  κάποια εδέσματα,  που αντι να τα πάρουμε έτοιμα με τις γνωστές ουσίες που τα συνοδεύουν(συντηρητικά), μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Σας παραθέτω κάποιες από αυτές τις συνταγές.

ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ

  • 40γρ  βασιλικό ή 1 ματσάκι
  • 70ml  ελαιόλαδο
  • 50γρ  κουκουνάρι
  • 60γρ  παρμεζάνα
  • 2σκ.  σκόρδο
  • 6γρ   αλάτι

Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε για ½ λεπτό. Βάζουμε το πέστο σε ένα σκεύος και καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

 

ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

  • 1κιλό κιμά κοτόπουλου
  • ½ μάτσο μαϊντανό
  • 2 αυγά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 3κ.σ. γαλέτα
  • 1κ.σ. ρίγανη
  • 40ml ελαιόλαδο
  • 40γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά(προαιρετικά)
  • Αλάτι-πιπέρι κατά προτίμηση

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε σε μπιφτέκια των 250γραμμαρίων

 

ΨΩΜΙ ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ

  • 500γρ αλεύρι λευκό
  • 500γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 60γρ νωπή μαγιά
  • 40ml ελαιόλαδο
  • 10γρ αλάτι
  • 2κ.σ. ηλιόσπορο
  • 2κ.σ. κουάκερ
  • 2κ.σ. λιναρόσπορο
  • 500-550 χλιαρό νερό

Ανακατεύουμε τα αλεύρια μαζί με τον ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, κουάκερ σε ένα μεγάλο σκεύος. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι. Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά ενώ πλάθουμε ταυτόχρονα. Αφού ενσωματωθούν τα υλικά και φτιάξουμε μια ζύμη συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσει μια μαλακή και λεία υφή. Αφήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και πλάθουμε σε σχήμα και μέγεθος τη αρεσκείας μας μέσα σε ένα ταψί. Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και όταν το ψωμί φουσκώσει ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά(για φρατζόλες ½ κιλού).

 

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

  • 500ml  φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
  • 400ml  κρέμα γάλακτος light
  • 30γρ  ζάχαρη μαύρη
  • 1  κλωνάρι φρέσκια βανίλια
  • 4 φύλλα ζελατίνης

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη. Σε μέτρια θερμοκρασία τα ζεσταίνουμε μέχρι λίγο πριν από το σημείο βρασμού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σκίζουμε στη μέση τη βανίλια, ξύνουμε το εσωτερικό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Σε κρύο νερό μαλακώνουμε τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε ανακατεύοντας. Μοιράζομε σε σκεύη και αφήνουμε τις πανακότες για τουλάχιστον 6 ώρες στο ψυγείο.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.