5 Μυστικά μαγειρέματος για υγιεινή και ελαφριά κουζίνα
Μέρος δεύτερο
Στο πρώτο μέρος είχα αναφέρει κάποια εδέσματα, που αντι να τα πάρουμε έτοιμα με τις γνωστές ουσίες που τα συνοδεύουν(συντηρητικά), μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Σας παραθέτω κάποιες από αυτές τις συνταγές.
ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ
- 40γρ βασιλικό ή 1 ματσάκι
- 70ml ελαιόλαδο
- 50γρ κουκουνάρι
- 60γρ παρμεζάνα
- 2σκ. σκόρδο
- 6γρ αλάτι
Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε για ½ λεπτό. Βάζουμε το πέστο σε ένα σκεύος και καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
- 1κιλό κιμά κοτόπουλου
- ½ μάτσο μαϊντανό
- 2 αυγά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 3κ.σ. γαλέτα
- 1κ.σ. ρίγανη
- 40ml ελαιόλαδο
- 40γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά(προαιρετικά)
- Αλάτι-πιπέρι κατά προτίμηση
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε σε μπιφτέκια των 250γραμμαρίων
ΨΩΜΙ ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ
- 500γρ αλεύρι λευκό
- 500γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 60γρ νωπή μαγιά
- 40ml ελαιόλαδο
- 10γρ αλάτι
- 2κ.σ. ηλιόσπορο
- 2κ.σ. κουάκερ
- 2κ.σ. λιναρόσπορο
- 500-550 χλιαρό νερό
Ανακατεύουμε τα αλεύρια μαζί με τον ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, κουάκερ σε ένα μεγάλο σκεύος. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι. Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά ενώ πλάθουμε ταυτόχρονα. Αφού ενσωματωθούν τα υλικά και φτιάξουμε μια ζύμη συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσει μια μαλακή και λεία υφή. Αφήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και πλάθουμε σε σχήμα και μέγεθος τη αρεσκείας μας μέσα σε ένα ταψί. Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και όταν το ψωμί φουσκώσει ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά(για φρατζόλες ½ κιλού).
ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
- 500ml φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
- 400ml κρέμα γάλακτος light
- 30γρ ζάχαρη μαύρη
- 1 κλωνάρι φρέσκια βανίλια
- 4 φύλλα ζελατίνης
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη. Σε μέτρια θερμοκρασία τα ζεσταίνουμε μέχρι λίγο πριν από το σημείο βρασμού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σκίζουμε στη μέση τη βανίλια, ξύνουμε το εσωτερικό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Σε κρύο νερό μαλακώνουμε τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε ανακατεύοντας. Μοιράζομε σε σκεύη και αφήνουμε τις πανακότες για τουλάχιστον 6 ώρες στο ψυγείο.