Γεροντική Άνοια

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι Γεροντική Άνοια;
Η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με απώλεια μνήμης και τη γενική εξασθένιση της αντίληψης. Οι περισσότερες μορφές άνοιας είναι προοδευτικές και συνήθως μη αναστρέψιμες. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή και καλά μελετημένη αιτία άνοιας, που επηρεάζει μέχρι και το 70% εκείνων που έχουν διαγνωστεί με άνοια. Οι άνθρωποι με άνοια συχνά χρειάζονται βοήθεια για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, με τις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως τη περιποίηση του εαυτού τους και την προετοιμασία των γευμάτων, καθώς και με την οδήγηση.

Ποια είναι μερικά σημάδια ή συμπτώματα της Γεροντικής Άνοιας;
Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να είναι διαφορετικά αναλόγως της διάγνωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με άνοια έχουν μια σταδιακή απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Καθώς η νόσος επιδεινώνεται, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

* Σημαντική και προοδευτική απώλεια μνήμης

* Δυσκολία στην σίτιση/κατάποση

* Μείωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας

* Σύγχυση

* Δυσκολία στη δουλειά

* Δυσκολία αναγνώρισης γνώριμων περιοχών

* Προβλήματα διαχείρισης προσωπικών υποθέσεων (π.χ. οικονομικά)

* Αλλαγές στην προσωπικότητα

* Κατάθλιψη, καθώς το άτομο αναγνωρίζει τις δυσκολίες που βιώνει

* Δυσκολία στις απλές οδηγίες

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο τομέας της Λογοπαθολογίας;
Οι Λογοπαθολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια χρησιμοποιώντας στρατηγικές για διατήρηση της επικοινωνίας και των γνωστικών λειτουργιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο απώτερος στόχος της παρέμβασης είναι η διατήρηση της ποιότητας ζωής του ατόμου για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
Παραδείγματα στρατηγικών περιλαμβάνουν:

* Χρήση γραπτών νύξεων για τη διεκπεραίωση καθηκόντων/εργασιών ή για τη βοήθεια ανάκλησης της μνήμης

*Ανάπτυξη “βιβλίων μνήμης” για βοήθεια ανάκλησης προσωπικών πληροφοριών
* Ενημέρωση και κατάρτιση των μελών της οικογένειας για το πώς να επικοινωνούν καλύτερα με το άτομο με άνοια.
*Εάν το άτομο έχει προβλήματα κατάποσης, γνωστό ως Δυσφαγία, ένας Λογοπαθολόγος μπορεί βοηθήσει ώστε το άτομο να εξασφαλίσει ασφαλή κατάποση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διδασκαλία στρατηγικών ή αλλαγή της διατροφής του ατόμου, έτσι ώστε αυτός ή αυτή μπορεί να φάει χωρίς κίνδυνο πνιγμού ή ασθένειας.

Πως μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία με ένα άτομο με άνοια;

Υπάρχουν αρκετά που μπορεί να κάνει η οικογένεια για να βοηθήσει το άτομο με άνοια να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στην καθημερινή του ζωή. Μερικές χρήσιμες τεχνικές περιλαμβάνουν:

* Να επαναλαμβάνονται οι πληροφορίες κλειδί για τη διατήρηση εστίασης στο θέμα
* Να δίνονται επιλογές αντί να γίνονται ανοιχτές ερωτήσεις (π.χ., “Θα θέλατε νερό ή χυμό;” αντί του “Τι θέλετε να πιείτε;”)
* Οι πληροφορίες και οι ερωτήσεις να είναι σύντομες και απλές
* Να υπάρχουν γραπτές ή εικονικές υπενθυμίσεις για τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πώς να ντύνεται ή πώς να προετοιμάσει ένα απλό γεύμα, καθώς και για ραντεβού ή λήψη φαρμάκων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.