Η περιβαλλοντική επίδραση των οικολογικών ρύπων στα αστικά κέντρα
Εισαγωγή: Όσο και εάν φαίνεται οξύμωρο, τείνει προς πραγματικό γεγονός. Μελέτες επιστημών του Πανεπιστημίου Cornell του Ινστιτούτου Μελέτης Οικοσυστημάτων των ΗΠΑ οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι ρύποι στην ατμόσφαιρα είναι και οικολογικοί. Βεβαίως ελέγχεται το κατά πόσο ενθαρρυντικό μπορεί να θεωρηθεί ότι ένας βλαβερός αέριος ρύπος εξουδετερώνει κάποιον άλλο, επιτρέποντας στις λεύκες να αναπτυχθούν ταχύτερα στις αστικές περιοχές συγκριτικά με τις αγροτικές.
Σκοπός: Η ανάδειξη των αποτελεσμάτων προκειμένου να καταδειχθεί πόσο δύσκολα αναπτύσσονται φυτά και δέντρα σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι αέριοι ρύποι που προέρχονται κυρίως από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Υλικό – Μέθοδος: Ελήφθησαν δεδομένα από την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature (10/7/2003).
Αποτελέσματα: Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συνήθως γρήγορα αναπτυσσόμενες λεύκες είχαν το μισό ύψος στις αγροτικές περιοχές απ’ ότι στην Νέα Υόρκη (αστική περιοχή).
Συμπεράσματα: Η πρακτική της έρευνας έδειξε πως η αιτία είναι η αλληλεπίδραση των χημικών στοιχείων. Όμως το πλέον απίθανο στην περίπτωση αυτή είναι ότι το λεγόμενο κακό όζον, ένας δευτερογενής ρύπος που εμφανίζεται κοντά στο έδαφος, εμπόδισε τις λεύκες να αναπτυχθούν ικανοποιητικά στις αγροτικές περιοχές. Εκεί δηλαδή όπου καταγράφονται συγκριτικά πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις πρωτο¬γενών αέριων ρύπων.
Στις αστικές περιοχές με το κοκτέιλ των αερίων να είναι συνήθης κατάσταση το οξείδιο του αζώτου λειτουργεί ουσιαστικά σαν «απορρυπαντής». Αντιδρώντας με το «κακό» όζον το εξουδετερώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και του χειμώνα. Με τη χημική αυτή διαδικασία ένας αέριος ρύπος από τους κινητήρες των αυτοκινήτων μειώνει δραστικά έναν άλλο, επίσης αέριο, ρύπο. Σε αντίθεση προς τις αστικές περιοχές στις αγροτικές το οξείδιο του αζώτου έχει πολύ μικρότερη συγκέντρωση επιτρέποντας έτσι στο «κακό» όζον να παραμένει στον αέρα.