Κεφίρ. Πιείτε το…. στην υγειά σας!
Φτιάξτε μόνοι σας κεφίρ
Η πρώτη καλλιέργεια
Βάζετε 2-3 κυβικά εκατοστά σπόρους κεφίρ (ή, αν το βρείτε σε ξεραμένους κόκκους, 2 κουταλιές) σε καθαρό γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 1,5 lt.
Προσθέτετε περίπου 1 lt αγελαδινό φρέσκο γάλα (παστεριωμένο κι όχι άβραστο ή εβαπορέ) και κλείνετε το καπάκι σφιχτά. Το γάλα πρέπει να καλύπτει πλήρως τους σπόρους κεφίρ, αλλά δεν πρέπει να γεμίζει το δοχείο ως επάνω.
Αφήνετε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες εάν το θέλετε αραιό (είναι γλυκύτερο και δρα υπακτικά) ή μέχρι 24 ώρες εάν το θέλετε πιο πυκνό (είναι πιο ξινό, αλλά μειώνεται η πιθανότητα διάρροιας).
Ανοίγετε το δοχείο και σουρώνετε. Αυτό που θα περάσει από το σουρωτήρι είναι το πόσιμο κεφίρ, ενώ ό,τι μείνει είναι οι δραστικοί σπόροι, τους οποίους θα καλλιεργείτε και θα χρησιμοποιείτε συνέχεια.
Βάζετε το πόσιμο κεφίρ σε γυάλινο καθαρό μπουκάλι, το κλείνετε αεροστεγώς και το φυλάξτε στο ψυγείο, το πολύ για 48 ώρες. Από αυτό σερβίρετε σε ποτήρι και πίνετε την ποσότητα που θέλετε.
Οι επόμενες καλλιέργειες
Πλένετε το δοχείο μόνο με νερό. Ξεπλένετε με άφθονο νερό τους σπόρους κεφίρ μέσα στο σουρωτήρι.
Αφού οι σπόροι στραγγίξουν, επαναλαμβάνετε την διαδικασία από την αρχή, σε άλλο βάζο.
Όταν έχετε καλλιεργήσει το κεφίρ μερικές φορές, μπορείτε να το φυλάξτε και στο ψυγείο, οπότε θα το αλλάζετε κάθε περίπου 2 ημέρες.
Καθώς συνεχίζετε την καλλιέργεια, οι σπόροι κεφίρ αναπτύσσονται περισσότερο. Τότε ή αφήνετε την επιπλέον ποσότητα σπόρων και με την ίδια ποσότητα γάλακτος θα έχετε ένα πιο πυκνό παρασκεύασμα ή απομακρύνετε την επιπλέον ποσότητα σπόρων.
Εάν δεν καλλιεργήσετε για κάποιο διάστημα τους σπόρους κεφίρ, μπορείτε να τους βάλετε για λίγες μέρες στο ψυγείο, σε γυάλινο δοχείο με γάλα. Οι σπόροι διατηρούν τη ζωτικότητά τους για 10-15 ημέρες. Με τη νέα καλλιέργεια πρέπει να ανανεώσετε το γάλα ακολουθώντας την διαδικασία που περιγράψαμε.
Στην Ελληνική αγορά, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, αρκετοί παραγωγοί που διαθέτουν έτοιμο κεφίρ.