ΥΑΛΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΜΜΑΤΑ
Η επέμβαση της υαλοειδεκτομής χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων που αφορούν τον βυθό του ματιού, δηλαδή το υαλοειδές και τον αμφιβληστροειδή.Το υαλοειδές είναι μία μορφή ‘ζελέ’ που γεμίζει την κοιλότητα του βολβού, ενώ ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας στρωμένος πάνω στο οπίσθιο τοίχωμα του ματιού και περιέχει κύτταρα, νεύρα και αγγεία, απαραίτητα για να βλέπουμε. Ειναι με λίγα λόγια ένα πιάτο,σαν αυτό της δορυφορικής τηλεόρασης, με το οποίο λαμβάνουμε το σήμα, την εικόνα, και την στέλνουμε στον εγκέφαλο γιά να την επεξεργαστεί και να την «δούμε». Το πιάτο αυτό, όμως, είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να βλαφτεί από παθήσεις, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστοειδούς, οι μεμβράνες της ωχράς, η οπή της ωχράς, φλεγμονές, κά. Στο υαλοειδές από την άλλη μπορεί να αναπτυχθούν θολερότητες, που τις βλέπουμε σαν αράχνες, σαν μυγάκια, σαν μαύρα στίγματα, που όταν ενοχλούν σημαντικά την όραση τα αφαιρούμε με την επέμβαση της υαλοειδεκτομής.
Παλαιότερα η επέμβαση αυτή ήταν μία περιπέτεια τόσο για τον γιατρό όσο και για τον ασθενή. Πολλές ώρες στο χειρουργείο, πολλαπλές επεμβάσεις, αμφίβολα αποτελέσματα, και ύστερα ένα μάτι που να προκαλεί συνεχώς ενοχλήσεις, να φαίνεται κόκκινο, τα ράμματα να ‘κόβουν’, και η ταλαιπωρία να συνεχίζεται για μήνες, επηρεάζοντας πολύ αρνητικά την ψυχολογία του ασθενούς αλλά και των ανθρώπων γύρω του.
Σήμερα οι γνώσεις μας πάνω στις διάφορες παθήσεις, μας επιτρέπει να ενημερώνουμε τους ασθενείς με μεγάλη ακρίβεια από τι πάσχει, τι μπορούμε να κάνουμε, ποιές είναι οι προσδοκίες μας, ποιά θα είναι η πορεία μετά το χειρουργείο. Σήμερα η τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε την επέμβαση της υαλοειδεκτομής χωρίς να χρησιμοποιούμε καθόλου ράμματα για ενα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Πρόκειται για την 25g και 23g υαλοειδεκτομή, που εφαρμόζεται αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και εντυπωσιάζει γιατρούς ,νοσοκόμες και ασθενείς τόσο με την εικόνα που παρουσιάζει το μάτι εξωτερικά μετά το χειρουργείο όσο και λόγω της μείωσης των ενοχλημάτων των ασθενών μετεγχειρητικά. Πέραν αυτών, το χειρουργείο γίνεται πιο γρήγορα, η αποκατάσταση του ματιού είναι ταχύτερη και η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς μειώνεται.
Αναμφισβήτητα η υαλοειδεκτομή χωρίς ράμματα έδωσε καινούριες προοπτικές στην μικροχειρουργική του ματιού. Μία τέτοια προοπτική εκμεταλλευτήκαμε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλα στην Σουηδία και πραγματοποιουμε,ως ρουτίνα, υαλοειδεκτομές χωρίς ράμματα και με αναισθησία με σταγόνες (topical anaesthesia) εδώ και δύο χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποια έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η παγκόσμια αυτή πρωτοπορία εφαρμόζεται και στην χώρα μας τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Έτσι η αναισθητική ουσία, υπό μορφή σταγόνων ή γέλης, τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια τού ματιού λίγα λεπτά πριν την έναρξη του χειρουργείου, αποφεύγοντας έτσι τις ενέσεις, το «τρύπημα» αλλά και τον πόνο που προκαλούν άλλες μορφές αναισθησίας όπως η παραβόλβια και η οπισθοβόλβια. Επίσης, αποφεύγονται και ενδεχόμενες επιπλοκές, όπως η διάτρηση του βολβού, η πίεση και το φράξιμο των άγγείων που τροφοδοτούν τα νεύρα της όρασης, οι αιμορραγίες και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που είναι μεν σπάνιες, μπορούν όμως να βλάψουν το μάτι ανέπανόρθωτα.
Ειναι πολυ σημαντικό ακόμη να αναφέρουμε, ότι η αναισθησία με σταγόνες ή γέλη δεν επιβαρύνει τους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, καρδιάς,πνευμόνων και άλλων, οπότε και το χειρουργείο για αυτούς τους ασθενείς γίνεται ασφαλέστερα.
Σαν συμπέρασμα η σύγχρονη οφθαλμολογία στοχεύει στο καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Λιγότερο stress, λιγότερη ταλαιπωρία μέσω μιας διαδικασίας όπου γιατρός και ασθενής συνεργάζονται και συναποφασίζουν για την αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης κατάστασης, όπως είναι η μείωση της όρασης.