Νόσος Alzheimer: Αντιμετωπίζεται όταν η θεραπεία ξεκινά νωρίς
Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2009 – Νέα όπλα προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης ενάντια στη νόσο Alzheimer. Η έγκαιρη διάγνωση και η συνέχιση της θεραπείας κατά τη διάρκεια της νόσου μπορεί πλέον να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή αλλά και στην οικογένειά του.
Η νόσος Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που επηρεάζει περίπου το 7% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Οδηγεί σε σταδιακή απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών.
Η Ήπια Νοητική Διαταραχή (MCI) θεωρείται ότι είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης και της άνοιας και συχνά εξελίσσεται σε Άνοια τύπου Alzheimer.
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια για να τίθεται η διάγνωση της Ήπιας Νοητικής διαταραχής και της Άνοιας τύπου Alzheimer όσο πιο πρώιμα είναι δυνατόν. Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια προφύλαξης των ασθενών κατά τη διάρκεια της προκλινικής φάσης της άνοιας, έτσι ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής διεργασίας.
Το παραπάνω τονίστηκαν σε επιστημονικό συμπόσιο που έγινε στο πλαίσιο του 6ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, από την Πρόεδρο τηςΕλληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αlzheimer και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη -Αν. Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, την Πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Αlzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Παρασκευή Σακκά – Δ/ντρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου και Ιατρείου Μνήμης Νοσοκομείου Υγεία, και τον κο Σπύρο Ευθυμιόπουλο – Αν. Καθηγητή Τομέα Φυσιολογίας, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα, η κα Τσολάκη, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι η Δονεπεζίλη μπορεί να βοηθήσει τον κλινικό γιατρό στην καθημερινή κλινική του πράξη για την αντιμετώπιση της Ήπιας Γνωσιακής Διαταραχής:
“Η πρώτη μελέτη διάρκειας 24 εβδομάδων σε 270 ασθενείς, έδειξε ότι οι ασθενείς που πήραν δονεπεζίλη βελτιώθηκαν στατιστικά σημαντικά μετά από 6 μήνες θεραπεία” επισήμανε η κα Τσολάκη και συμπλήρωσε: “Η δεύτερη μελέτη είχε σκοπό την αξιολόγηση της επίδρασης της Δονεπεζίλης και της Βιταμίνης Ε σε ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή. Πρόκειται για μία Πολυκεντρική μελέτη διάρκειας 3 ετών με την συμμετοχή 769 ασθενών με διάγνωση αμνησιακή Ήπια Νοητική Διαταραχή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική καθυστέρηση στην μετάπτωση σε Νόσο Alzheimer.
Η κα Σακκά αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα της συνέχισης της θεραπείας σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου. “Όσο εξελίσσεται η άνοια και τα συμπτώματα επιτείνονται, οι γιατροί συχνά αναρωτιόμαστε αν και πότε πρέπει να διακόψουμε τη θεραπεία με αναστολείς. Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν τρεις μελέτες αλλά και κλινικά παραδείγματα που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της Δονεπεζίλης και σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου Alzheimer. Ειδικότερα, πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη σε 250 ασθενείς με σοβαρή άνοια έδειξε ότι ακόμη και ασθενείς στο τρίτο σταδίου της νόσου Alzheimer που έλαβαν για πρώτη φορά θεραπεία με Δονεπεζίλη,παρουσίασαν σημαντικά κλινικά οφέλη” , κατέληξε η κα Σακκά.
Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιόπουλος επισήμανε ότι “με βάση τα νευροπαθολογικά ευρήματα και τις βιοχημικές και μοριακές μελέτες , έχουν αναγνωριστεί τα μοριακά μονοπάτια στα οποία θα μπορούσε να γίνει φαρμακευτική παρέμβαση και αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες ως προς την αιτιοπαθογένεια της ασθένειας. Η κύρια θεωρία είναι αυτή του καταρράκτη του αμυλοειδούς. Σύμφωνα με αυτή, η συσσωμάτωση της αμυλοειδικής β πρωτεΐνης προηγείται και επάγει τα μοριακά μονοπάτια που οδηγούν στον νευρωνικό θάνατο και την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer. Με βάση τις θεωρίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ουσιών που θα επιβραδύνουν την εξέλιξη, θα αποτρέπουν την εμφάνιση ή ακόμα και θα θεραπεύουν τη νόσο.Ως αποτέλεσμαπερισσότερες από 40 ουσίες βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών μελετών και αναμένουμε κάποια από αυτές περάσει όλους τους ελέγχους και να φτάσει στους ασθενείς τα επόμενα χρόνια ’’.
http://ygeia.tanea.gr/