Οι λειτουργίες του σάλιου
Το σάλιο αποτελείται από 99,5% περίπου νερό και 0,5% από ανόργανα και οργανικά συστατικά. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τη γενικότερη στοματική υγιεινή. Ένα υγιές στόμα αποτελείται από υγιείς ιστούς που επιτρέπουν στο άτομο να τρώει, να μιλά και να συναλλάσσεται κοινωνικά χωρίς να παρουσιάζει κάποια εμφανή ασθένεια, δυσφορία ή αμηχανία. Όσον αφορά στα δόντια και στα ούλα, το υγιές στόμα είναι εκείνο που δεν παρουσιάζει τερηδόνα ή φλεγμονές. Συνολικά παράγουμε περίπου 600 ml σάλιου την ημέρα, το οποίο καταπίνουμε. Η έκκριση και η απορρόφηση του υγρού είναι ζωτική για την επαρκή ενυδάτωση και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.
Συνοπτικά οι λειτουργίες του σιέλου είναι:
Λιπαίνει (ύγρανση) τη τροφή για τη διεκόλυνση της μάσησης και τη δημιουργία του βλωμού (μπουκιά) ώστε να καταποθεί με ευκολία
Ενυδατώνει τη γλώσσα και τα χείλη κατά την ομιλία
Καθαρίζει τα δόντια και τα ούλα και συμβάλλει στη στοματική υγιεινή
Ομαλοποιεί την οξύτητα στον οισοφάγο
Καταστρέφει μικροοργανισμούς και καθαρίζει από τοξικές ουσίες
Διευκολύνει τη γεύση
Ξεκινά την πέψη των υδατανθράκων
Η παραγωγή σιέλου είναι ατομική (μοναδική ανά άτομο και σε ποσότητα και σε ποιότητα) και μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως:
συναισθηματική κατάσταση
σωματικό πόνο
φύλο
ηλικία
ενυδάτωση (παροχή υγρών στο σώμα)
μάσηση
γεύση
κάπνισμα
θέα φαγητού
φως
στάση του σώματος
ασθένειες και νευρολογικές διαταραχές
λήψη φαρμάκων
Βιβλιογραφία:
Scott A., Johnson H.,(1993). A practical approach to the management of saliva.2nd ed. USA: Pro-ed