Ναύπλιο και Θεραπευτικός Τουρισμός
Μπορεί η πόλη του Ναυπλίου να διαδραματίσει ρόλο σε μια ανερχόμενη μορφή τουρισμού όπως είναι ο θεραπευτικός τουρισμός;
Σήμερα, ο θεραπευτικός τουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, που έχει στόχο την πραγματοποίηση διακοπών για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι κοπιαστικοί ρυθμοί της ζωής των μεγαλουπόλεων δημιούργησαν την ανάγκη λειτουργίας (Υδρο)θεραπευτικών Κέντρων- πέραν αυτών του κλασσικού τύπου- με μια πιο ευρεία έννοια, στα οποία γίνονται και άλλες κούρες και θεραπείες με σκοπό την ευεξία και την αναζωογόνηση του ανθρώπινου οργανισμού.
Διαβάζουμε στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” σε άρθρο του Γιαννη Τουντα (αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΟΦ) με τίτλο “Ο τρίτος δρόμος για την Υγεία”
Σε δύο μεγάλα πεδία θα μπορούσε κατά κύριο λόγο να δρομολογηθεί μια αναπτυξιακή προσπάθεια. Στη δημιουργία θεραπευτικού τουρισμού στη χώρα μας και στη διαμόρφωση νέων σχέσεων σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει έναν σημαντικό αριθμό ξένων ασθενών, που πάσχουν κατά κύριο λόγο από χρόνια νοσήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια ή ασθενείς που χρήζουν υπηρεσίες αποκατάστασης, αλλά και ασθενείς ορισμένων άλλων κατηγοριών, όπως μη οξέα χειρουργικά περιστατικά, λόγω τριών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Διαθέτει ένα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον με τις αναγκαίες τουριστικές υποδομές, παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος και διαθέτει πολλούς και καλούς γιατρούς. Για να αξιοποιηθούν όμως τα πλεονεκτήματα αυτά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας αρμόδιος φορέας που θα αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα, μελετώντας πρώτα απ’ όλα ποιες περιοχές της χώρας συνδυάζουν τουριστικό ενδιαφέρον με ξενοδοχειακές υποδομές και ευπρεπή νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως συμβαίνει στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στην Κω, στη Ρόδο, αλλά και στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο, και αλλού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου (από τον πρώην Δήμο Λιτοχώρου), ο οποίος υπέγραψε την ίδρυση και λειτουργία κέντρου αποκατάστασης ασθενών από τη Δανία (ασφαλιστικούς φορείς της Δανίας) σε συνεργασία με την εταιρεία «Ηλιοφάνεια».
Ως προς την οικονομική συμμετοχή του δήμου, όπως εξήγησε, αυτή θα είναι μόνο με την παραχώρηση της γης (20 στρεμμάτων) Τα κέρδη όμως του δήμου θα είναι της τάξης των 150.000 έως 200.000 ευρώ ετησίως. Η έκταση που θα δοθεί από τον δήμο, θα επιστραφεί μαζί με τις εγκαταστάσεις μετά από 40 χρόνια.
Το κτίριο δεν θα είναι ψηλό, ώστε να μην προσβάλλει το τοπίο. Και σ’ αυτή τη μονάδα θα βρουν απασχόληση δεκάδες κάτοικοι του δήμου Δίου-Ολύμπου, 50 υπάλληλοι θα είναι γενικών καθηκόντων ενώ οι εξειδικευμένοι μπορούν να φτάσουν τα 100 άτομα.
Μία μεγάλη σύμβαση για θεραπευτικό Τουρισμό με τα Ευρωπαικά κράτη θα μας έφερνε Ευρωπαίους Τουρίστες 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο Έλληνες συνταξιούχους. Το πρόβλημα μας δεν είναι ο τουρισμός αλλά ο εξιδεικευμένος τουρισμός και ίσως το Ναύπλιο θα μπορούσε να πρωτοστατήσει.
http://www.cityofnafplio.com