ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ”
Διαδικτυακά Σεμινάρια αποκλειστικά για το κοινό
Συμμετέχουν οι Εκπαιδευτές
Δρ Σχινά, Μαργαρίτα-Αγγελική, Κλινική Ψυχολόγος – Μaster Practitioner in Eating Disorders, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
Ζουμπανέας Ευάγγελος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Μaster Practitioner in Eating Disorders, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, Συγγραφέας του βιβλίου «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στην βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία».
Κοντελέ Ιωάννα, Διαιτολόγος Διατροφολόγος – Μaster Practitioner in Eating Disorders Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Νοσοκομείο Παίδων «Α.Κυριακού»
1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 14/12/2011
Δίαιτα και διατροφικές διαταραχές. Πως η δίαιτα επηρεάζει την ψυχολογία μας καθώς και τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της πείνας και της όρεξης.
Το πρώτο σεμινάριο παρέχει γνώσεις σε βασικά θέματα που είναι κοινά σε όλες τις διατροφικές διαταραχές, δίνοντας τη βάση για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας που απαιτείται για την θεραπεία του ατόμου από τη διαταραχή. Όλα τα άτομα που πάσχουν, έχουν ακολουθήσει κατά καιρούς μη ισορροπημένη διατροφή και έχουν εφαρμόσει διάφορες μεθόδους απώλειας βάρους. Η προσέγγιση που συστήνεται από το ΚΕΑΔΔ είναι εντελώς διαφορετική και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνει επεξήγηση των επιπτώσεων που έχουν οι μακροχρόνιες δίαιτες και οι μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες στον οργανισμό, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Σε αυτό το σεμινάριο θα διδαχθούν τα σημαντικότερα κομμάτια της ανθρώπινης φυσιολογίας της πείνας, όπως η λειτουργία των αισθητήρων πείνας, των ορμονών, νευροδιαβιβαστών και θρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν την πείνα, την όρεξη και τον κορεσμό. Επιπλέον, θα γίνει επεξήγηση των φυσιολογικών μηχανισμών που επηρεάζονται όταν ένα άτομο πάσχει από διατροφική διαταραχή.
2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 21/12/2011
Ο ρόλος της σωστής διατροφής στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.
Το 2ο σεμινάριο αποτελεί φυσική συνέχεια του πρώτου σεμιναρίου, και οι γνώσεις που θα δοθούν είναι απαραίτητες για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα επόμενα σεμινάρια στα οποία θα εξηγηθούν οι εξειδικευμένες παρεμβάσεις για κάθε διατροφική διαταραχή (ανορεξία, βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή). Σε αυτό το σεμινάριο θα γίνει λεπτομερής επεξήγηση των βιολογικών μηχανισμών που έχουν ιδιαίτερη σημασία στις διατροφικές διαταραχές, όπως ο μηχανισμός της σεροτονίνης. Θα γίνει κατανοητό το πώς η καθημερινή διατροφή επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται ένα άτομο που πάσχει από διατροφική διαταραχή. Θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις βασικές αρχές διαμόρφωσης ενός διατροφικού πλάνου κατάλληλου για τη θεραπεία του ατόμου που πάσχει καθώς και εργαλεία για την αυτοπαρακολούθηση του. Θα δοθούν συμβουλές για τρόφιμα και συνδυασμούς που είναι απαραίτητο να εφαρμόσει το άτομο στην καθημερινή του διατροφή προκειμένου να απαλλαγεί από τη διατροφική διαταραχή, καθώς και για συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να λάβει. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σεμιναρίου το άτομο θα είναι ικανό να εφαρμόσει από μόνο του και από την ίδια κιόλας μέρα βασικές διατροφικές συμβουλές και να δει άμεσα αποτελέσματα στη διατροφική του συμπεριφορά, με περιορισμό των επεισοδίων υπερφαγίας και βελτίωση της διάθεσης.
3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 28/12/2011
Ψυχαναγκαστική πολυφαγία – Αδηφαγική διαταραχή
Στο 3ο σεμινάριο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την αδηφαγική διαταραχή, μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται τουλάχιστον στο 50% των παχύσαρκων ατόμων και αποτελεί τη συχνότερη διατροφική διαταραχή παγκοσμίως. Το άτομο που πάσχει εμφανίζει δυσκολία ελέγχου του φαγητού, τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού (συχνά χωρίς να πεινάει) και νιώθει πολλές τύψεις σχετικά με το βάρος του και τις διατροφικές του συνήθειες. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι έχουν «αδύναμο χαρακτήρα» ή ότι είναι «λαίμαργοι» και προσπαθούν να βρουν την λύση μέσα από μαγικές δίαιτες. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν μέσα σε ένα φαύλο κύκλο εναλλαγών μεταξύ δίαιτας και υπερφαγίας, μείωσης και επαναπρόσληψης τους βάρους τους.
Σε αυτό το σεμινάριο θα εξηγηθούν αρχικά τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής καθώς και οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία του ατόμου. Εν συνεχεία θα δοθούν συμβουλές για το πώς το άτομο μπορεί να ισορροπήσει τη σχέση του με τη τροφή, να επανακτήσει τον έλεγχο της διατροφής του και να επαναφέρει τον φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος, που θα επιφέρει και την απώλεια βάρους, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
4ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 4/1/2012
Νευρική Βουλιμία
Η νευρική βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που μοιάζει πολύ με την αδηφαγική διαταραχή. Το άτομο τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού και νιώθει τύψεις γι’ αυτό, όμως σε μια προσπάθεια ελέγχου του βάρους του εφαρμόζει διάφορες αντισταθμιστικές μεθόδους, όπως το να προκαλεί εμετό, να κάνει κατάχρηση σε καθαρτικά και διουρητικά χάπια, να εφαρμόζει ακραίες δίαιτες και να κάνει υπερβολική γυμναστική. Σε αυτό το σεμινάριο θα εξηγηθούν τα κριτήρια διάγνωσης της νευρικής βουλιμίας, καθώς και τα χαρακτηριστικά και συμπτώματα ατόμων με νευρική βουλιμία, ώστε άτομα του περιβάλλοντος του πάσχοντος να μπορούν να αναγνωρίσουν το πότε ένα άτομο πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Επίσης, θα αναλυθούν εκτενώς οι επιπτώσεις που έχει αυτή η σοβαρή διαταραχή στην υγεία του ατόμου.
Επιπλέον, θα γίνει επεξήγηση των κυριότερων παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν από το ίδιο το άτομο ή το περιβάλλον του προκειμένου να σταματήσουν οι ανθυγιεινές μέθοδοι απώλειας βάρους, να επανέλθουν οι φυσιολογικές λειτουργίες πείνας και κορεσμού και να επανακτήσει το άτομο τον έλεγχο της τροφής ώστε να αποκατασταθεί η υγεία του.
5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 11/1/2012
Νευρική Ανορεξία
Η νευρική ανορεξία θεωρείται η σοβαρότερη από τις διατροφικές διαταραχές, και τα τελευταία χρόνια εμφανίζει τεράστια έξαρση κυρίως στους εφήβους. Πρόκειται για διαταραχή κατά την οποία το άτομο επιθυμεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος και δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η νευρική ανορεξία σχετίζεται με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και όσο το δυνατόν νωρίτερα διαγνωστεί τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπισή της. Το περιβάλλον των ατόμων που πάσχουν έχει το σημαντικότερο ρόλο τόσο γα την έγκαιρη διάγνωση της νόσου όσο και για την θεραπεία. Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους γονείς και το περιβάλλον εφήβων ή ατόμων που ήδη πάσχουν. Θα εξηγηθούν τα κριτήρια διάγνωσης και τα χαρακτηριστικά και συμπτώματα της ασθένειας. Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για το πως μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία. Θα αναλυθούν εκτενώς οι επιπτώσεις της νευρικής ανορεξίας στην υγεία του ατόμου.
Επιπλέον, θα δοθούν συμβουλές για το πώς μπορείτε να κινητοποιήσετε το άτομο που πάσχει να ακολουθήσει θεραπεία. Θα δοθούν διατροφικές οδηγίες για την αύξηση του βάρους του ατόμου που πάσχει και για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την αντίσταση του. Οι πάσχοντες που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να λάβουν χρήσιμες γνώσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και που μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια και στήριξη.
6ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 18/1/2012
Δουλεύοντας με τις αιτίες εμφάνισης των Διατροφικών Διαταραχών
1. Αιτιολογία των διατροφικών διαταραχών. Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση μιας διατροφικής διαταραχής και ποιοι είναι οι παράγοντες που διαιωνίζουν το πρόβλημα.
2. Ανάλυση των ημερολογίων διατροφής σε βουλιμία και αδηφαγική διαταραχή
3. Συναισθηματική αξία του φαγητού
4. Ιστορικό σχέσης με τη τροφή
5. Παράγοντες της καθημερινότητας που επηρεάζουν την τροφή
6. Η επίδραση του άγχους στη διατροφή
7. Συνήθειες και συγκεκριμένα πρότυπα διατροφής
8. Επίδραση του χρονικού προγραμματισμού των γευμάτων
9. Διαχείριση ιδιαίτερων καταστάσεων (ταξίδια, έξοδος για φαγητό κλπ)
7ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 25/1/2012
Διαχείριση Συναισθημάτων
1. Συναισθηματική υπερφαγία, διαχείριση συναισθημάτων, αντιμετώπιση
2. Λίστα συναισθημάτων
3. Διατροφικές διαταραχές ανάλογα με το συναίσθημα
4. Θυμός. Στεναχώρια. Φόβος
5. Κατάθλιψη. Μετα-τραυματικό στρες
6. Ενοχή. Ντροπή
7. Μοναξιά
8. Θεραπεία συναισθηματικής υπερφαγίας
8ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1/2/2012
Μεθοδολογία Παρεμβάσεων στις Διατροφικές Διαταραχές
1. Γνωσιακή θεραπεία στις διατροφικές διαταραχές.
2. Πεποιθήσεις και αυτόματες σκέψεις ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές
3. Κατηγορίες μη βοηθητικών σκέψεων στις διατροφικές διαταραχές .
4. Γνωσιακή αναδόμηση διαστρεβλωμένων αξιών
5. Γνωσιακή αναδόμηση στην ανορεξία
6. Κοινές δικαιολογίες ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και πως αντιδρά σε αυτές ο θεραπευτής
7. Τύπος διατρεφόμενου και χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την διατροφή του
8. Προσωπικές πεποιθήσεις που δε σχετίζονται με το φαγητό
9ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 8/2/2012
Παράγοντες Ενίσχυσης της Θεραπείας των Διατροφικών Διαταραχών
1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση και πώς αυτή ενισχύεται
2. Δεξιότητες που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση
3. Εικόνα σώματος και αντιμετώπιση της διαστρεβλωμένης εικόνας
4. Καθοδηγούμενος οραματισμός στην εικόνα σώματος
5. Η φεμινιστική προσέγγιση για την εικόνα σώματος
Αντιμετώπιση Προβλημάτων στη Θεραπεία
1. Αντίσταση και άρνηση στη θεραπεία
2. Σαμποτάζ στη θεραπεία
3. Υποτροπή. Διαχείριση και πρόληψη
4. Ασκήσεις: κινητοποίησης.
5. Ασκήσεις για άτομα που πάσχουν από διατροφική διαταραχή
10ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 15/2/2012
Οδηγίες προς άτομα που φροντίζουν πάσχοντες από Διατροφική Διαταραχή
Στο τελευταίο αυτό σεμινάριο θα περιγραφούν με απλό και κατανοητό τρόπο ποιες είναι οι δυσκολίες που έχει το αγαπημένο τους πρόσωπο που πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή. Θα αναλυθούν διεξοδικά ποιες είναι οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και πώς να τις αποφεύγουν, ποιες συμπεριφορές συντηρούν το πρόβλημα, και πώς να φέρονται έτσι ώστε να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα αυτών των δυσκολιών καθώς και πότε πρέπει να απευθύνονται στον ειδικό επαγγελματία υγείας.