Μαννιτόλη: Το «απόλυτο» αντίδοτο στον πονόδοντο
“Καλύτερη αναισθησία”
Τα αναισθητικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην οδοντριατρική δεν είναι πάντα αποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου από τον τροχό, αλλά Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια πρέζα μαννιτόλης, επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Anesthesia Progress, ομάδα επιστημόνων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο εξηγεί ότι η συχνότερη φράση που ακούει ένας οδοντίατρος είναι «περισσότερη Novocaine». Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι, η αναισθησία στις βασικές οδοντιατρικές διαδικασίες συνήθως αποτυγχάνει στο 40% των περιπτώσεων.
Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι η ανάμειξη των οδοντιατρικών αναισθητικών με μαννιτόλη (σε μορφή σακχαρώδους αλκοόλης) βελτιώνει σημαντικά την αναλγητική επίδραση, που τόσο απεγνωσμένα αναζητούν ασθενείς και γιατροί.
Η μαννιτόλη προφανώς βοηθά στην διάνοιξη της μεμβράνης που προστατεύει τις νευρικές ίνες κάτω από το δόντι, επιτρέποντας την εισχώρηση της αναισθησίας. Η μαννιτόλη συντέλεσε στην μείωση του πόνου των 40 ατόμων που σε άλλη περίπτωση θα είχαν χρειαστεί τρία οδοντιατρικά ραντεβού για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.
Η μαννιτόλη που είναι σχεδόν όμοια με την σορβιτόλη, είναι ασφαλής και εμπεριέχεται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά, ενώ απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό.
Το πιο συχνό αναισθητικό ενέσιμο διάλυμα που χρησιμοποιείται στις βασικές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως τα σφραγίσματα, είναι στο κατώτερο φατνιακό νεύρο, και περιέχει λιδοκαΐνη και επινεφρίνη.
Η λιδοκαΐνη επιφέρει αναισθησία και η επινεφρίνη είναι αγγειοσυσταλτικός παράγοντας που επιβραδύνει την απορρόφηση της λιδοκαΐνης στην αιματική κυκλοφορία, επιτρέποντάς της να παραμένει περισσότερο πέριξ του οδοντικού νεύρου.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές με τυχαία επιλογή χορήγησαν σε 40 άτομα διαφορετική αναισθησία σε τρεις διαδοχικές επισκέψεις τους στον οδοντίατρο. Το ένα μείγμα περιείχε λιδοκαΐνη-επινεφρίνη, το άλλο τις δυο ουσίες και 1 χιλιοστό του λίτρου μαννιτόλη, και το τρίτο είχε μεγαλύτερη ποσότητα λιδοκαΐνης-επινεφρίνης και 1 χιλιοστό του λίτρου μαννιτόλη.
Τα διαλύματα με μαννιτόλη μείωσαν την αίσθηση του πόνου. Το τρίτο μείγμα είχε την καλύτερη επίδοση, αν και η ανακούφιση δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλη την οδοντοστοιχία.
Η λιδοκαΐνη προκαλεί ζαλάδα, πονοκέφαλο, θολή όραση και άλλες παρενέργειες σε υψηλές δόσεις, που όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές. Η μαννιτόλη όμως επιτρέπει στον οδοντίατρο να χρησιμοποιεί λιγότερη λιδοκαΐνη για καλύτερο αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσθήκη μαννιτόλης σε μορφή σκόνης στην βασική θεραπεία για την κυστική ίνωση παράγει βελτιώσεις στην πνευμονική λειτουργία με διάρκεια και έως 52 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που πρόκειται να δημοσιευθούν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
HEALTH.IN.GR