Νέα Πρωτόκολλα Εξατομικευμένης Διέγερσης αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης οφείλεται σε πλήθος παραγόντων. Μέχρι πρόσφατα δινόταν έμφαση κυρίως στο εμβρυολογικό μέρος της διαδικασίας, όπως στην ωρίμανση των ωαρίων, τη μέθοδο γονιμοποίησης καθώς και την ποιότητα των εμβρύων. Όμως, ο Καθηγητής Νίκος Πράπας τονίζει ότι εξίσου μεγάλη σημασία έχει η επιλογή του κατάλληλου φαρμακευτικού πρωτόκολλου διέγερσης των ωοθηκών.
Η ικανότητα παραγωγής καλής ποιότητας ωαρίων και κατ’ επέκταση καλής ποιότητας εμβρύων είναι έως ένα βαθμό γενετικά προκαθορισμένη, και εξαρτάται τόσο από το ιατρικό ιστορικό όσο και από την ηλικία της γυναίκας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κος Πράπας, η ικανότητα αυτή μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, κυρίως ορμονικούς, κατά την προετοιμασία για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Για τους λόγους αυτούς στο ιατρικό κέντρο ΙΑΚΕΝΤΡΟ εφαρμόζονται νέα πρωτόκολλα εξατομικευμένης διέγερσης για κάθε γυναίκα. Η προσαρμογή του πρωτοκόλλου βασίζεται σε κριτήρια όπως η ηλικία της γυναίκας, το ιατρικό ιστορικό (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες) και το ωοθηκικό απόθεμά της, το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής. Για τον καθορισμό του τελευταίου, πραγματοποιούνται μετρήσεις συγκεκριμένων ορμονών (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη FSH, οιστραδιόλη Ε2, ΑΜΗ) σε δείγματα αίματος. Με βάση τα αποτελέσματα διαμορφώνεται το πρωτόκολλο διέγερσης για το συγκεκριμένο περιστατικό (εξατομικευμένο πρωτόκολλο), το οποίο θα οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό ισοζύγιο αριθμού/ποιότητας ωαρίων. Επιγραμματικά, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:
• Φυσικός κύκλος: σε περιπτώσεις χαμηλού ωοθηκικού αποθέματος, μεγαλύτερης ηλικίας γυναικών (χωρίς φάρμακα)
• Τροποποιημένος φυσικός κύκλος: σε περιπτώσεις χαμηλού ωοθηκικού αποθέματος και μικρού αριθμού ωοθυλακίων (μικρή ποσότητα φαρμάκων)
• In Vitro ωρίμανση ωαρίων (In vitro Maturation-IVM): σε νεαρές γυναίκες, σε περιπτώσεις αντέδειξης για χορήγηση φαρμάκων, πολυκυστικών ωοθηκών και με ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλακίων
• Μακρύ πρωτόκολλο: σε περιπτώσεις ικανοποιητικού ωοθηκικού αποθέματος, σε νεαρές γυναίκες και σε περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών
• Βραχύ πρωτόκολλο: σε περιπτώσεις ενδιάμεσου ωοθηκικού αποθέματος, σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, σε χαμηλές απαντήτριες, με πάνω από τρία ωοθυλάκια
• Βραχύ πρωτόκολλο με αγωνιστή: σε περιπτώσεις χαμηλού ωοθηκικού αποθέματος, σε πτωχές απαντήτριες, με λιγότερα από τέσσερα ωοθηλάκια
• Μεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων (φαρμακευτική προετοιμασία ενδομητρίου): σε περιπτώσεις εμβρύων καλής ποιότητας που κρυοσυντηρήθηκαν σε προηγούμενο κύκλο, είτε επειδή ήταν υπεράριθμα, είτε έγινε για λόγους καλύτερης προετοιμασίας του ενδομητρίου ή μη ικανότητας εμβρυομεταφοράς για οποιοδήποτε ιατρικό και μη λόγο.
«Με τα νέα πρωτόκολλα εξατομικευμένης διέγερσης λοιπόν αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού όλο και περισσότερα ζευγάρια θα αποκτήσουν το δικό τους παιδί», καταλήγει ο κ. Πράπας.