Διάρροια ένα συχνό παιδιατρικό πρόβλημα

Facebooktwitterpinterest

Η διάρροια είναι ένα συχνό παιδιατρικό πρόβλημα που διαρκεί συνήθως από 3-7 ημέρες. Ο κίνδυνος είναι η αφυδάτωση, δηλαδή η απώλεια σημαντικής ποσότητας υγρών και ηλεκτρολυτών από τις συχνές κενώσεις κυρίως όταν συνοδεύονται από εμέτους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα.

Πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πρακτικά:

Το παιδί δεν παρουσιάζει σημεία αφυδάτωσης.

Πρόκειται για την περίπτωση που οι κενώσεις είναι μικρού όγκου, τα μάτια είναι υγρά από δάκρυα, το στόμα και η γλώσσα είναι υγρά από σάλια, το παιδί δε δείχνει να διψάει, ενώ έχει ουρήσει μέσα στις τελευταίες 6 ώρες.
Αν το παιδί δεν κάνει εμετούς, τότε απλά του προσφέρουμε πιο συχνά τα συνηθισμένα υγρά (νερό, στήθος, ή γάλα σε κανονική αραίωση). Η υπόλοιπη δίαιτα δε χρειάζεται να αλλάξει, παρ’όλα αυτά δεν επιμένουμε να ταίσουμε ένα παιδί που μπορεί να έχει δικαιολογημένη ανορεξία.
Αν το παιδί έχει κάνει 2-3 εμετούς, αφού αφήσουμε να περάσει ένα διάστημα περίπου 2 ωρών για να “ηρεμήσει το στομάχι”, προσφέρουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε 1-2 λεπτά για μία έως δύο ώρες. Στη συνέχεια και αφού οι εμετοί έχουν υποχωρήσει μπορούμε να του δώσουμε νερό ή γάλα (ή το στήθος αν θηλάζει) σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Το παιδί παρουσιάζει ελαφριά σημεία αφυδάτωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση οι κενώσεις είναι πιο συχνές και μεγαλύτερου όγκου, ενώ το μπορεί να απουσιάζουν τα δάκρυα από τα μάτια και το σάλιο από το στόμα. Το παιδί διψάει έντονα και μπορεί να μην έχει ουρήσει για διάστημα μεγαλύτερο των 6 ωρών.
Αρχικά και για τις 4-6 πρώτες ώρες θα ενυδατώσουμε το παιδί προσφέροντας ένα από τα ειδικά διαλύματα ενυδάτωσης όπως το Almora. Η ποσότητα που θα πρέπει να πιεί είναι περίπου 50-100 ml ανά kg βάρους. Για παράδειγμα αν το παιδί ζυγίζει 10kg, η ποσότητα που αντιστοιχεί είναι 50ml x 10 (kg) = 500ml. Αν δεν κάνει εμετούς το ειδικό διάλυμα δίνεται ελεύθερα. Σε περίπτωση που κάνει εμετούς το διάλυμα δίνεται σιγά-σιγά, 1 κουταλάκι του γλυκού (=5ml) κάθε 1-2 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να δώσουμε σημαντική ποσότητα υγρών αφού με το ρυθμό 5ml κάθε λεπτό, μετά από 60 λεπτά το παιδί θα έχει λάβει 300ml (5ml x 60 = 300ml).
Στη συνέχεια (μετά τις 4-6 πρώτες ώρες), το παιδί μπορεί να τραφεί κανονικά χωρίς κάποια ιδιαίτερη δίαιτα. Αν θηλάζει, μπορεί να μπει στο στήθος, ενώ αν παίρνει ξένο γάλα, το δίνουμε σε κανόνικη συγκέντρωση και όχι αραιωμένο. Αν έχει όρεξη τότε μπορεί να λάβει και κανονική στερεά τροφή. Προτιμήστε τα μακαρόνια, το ρύζι, το βραστό κρέας, τις πατάτες, τα λαχανικά, τη μπανάνα, το γιαούρτι. Αποφύγετε τα φαγητά που περιέχουν πολύ ζάχαρη, τα τηγανητά, τα λιπαρά. Αν η διάρροια συνεχίζεται σε έντονο ρυθμό είναι επιθυμητό μετά από κάθε υδαρή κένωση να λάβει περίπου 120ml του ειδικού διαλύματος ενυδάτωσης αν είναι κάτω των 2 ετών και 120-240ml του ιδίου διαλύματος αν είναι άνω των 2 ετών.

Επίσης
Μη δώσετε κανένα φάρμακο στο παιδί αν δε συμβουλευθείτε τον παιδίατρο. Τις περισσότερες φορές δεν προσφέρουν καμμία βοήθεια, ενώ μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες. Θυμηθείτε οτι η αναπλήρωση των υγρών και η ενέργεια με τη γρήγορα επαναφορά σε κανονική δίαιτα αποτελούν τη βασική θεραπεία της διάρροιας.
Πάρτε μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του μικροβίου στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας. Το καλό πλύσιμο των χεριών, κυρίως μετά το άλλαγμα της πάνας του παιδιού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Διατηρήστε τα νύχια σας κοντά και καθαρά. Μάθετε στο παιδί να πλένει τα χέρια του πριν το φαγητό και όταν βγει από την τουαλέτα.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σε περίπτωση που:

•Το παιδί είναι κάτω των 6 μηνών.

•Δεν υπάρχει καμμία βελτίωση της διάρροιας μετά από 24 ώρες.

•Η διάρροια χειροτερεύει.

•Υπάρχει αίμα στις κενώσεις.

•Το παιδί κάνει εμετούς και αδυνατεί να κρατήσει τα υγρά που του δίνετε από το στόμα.

•Υπάρχει έντονος και παρατεταμένος πόνος στην κοιλιά.

•Το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα αφυδάτωσης όπως περιγράφονται πιο πάνω.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.