Η «πικρή» αλήθεια της… ζάχαρης
Είναι γεγονός ότι στον πολιτισμένο κόσμο οι περισσότεροι έχουμε εθιστεί σε μια πολύ βλαβερή συνήθεια: τη ζάχαρη. Καταναλώνουμε περίπου 1 κιλό ζάχαρη την εβδομάδα ο καθένας – με άλλα λόγια, περίπου 35 κουταλάκια την ημέρα!
Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ανησυχούμε για τις επιπτώσεις αυτής της ουσίας στην υγεία μας. Σίγουρα η ζάχαρη κάνει πολλά φαγώσιμα πιο νόστιμα, ενώ επίσης είναι πολύ χρήσιμη ως συντηρητικό. Πέρα όμως απ’ αυτά, δεν έχει απολύτως τίποτα άλλο να μας προσφέρει.
Δεν έχει θρεπτική αξία
Η ζάχαρη είναι καθαρή ενέργεια και τίποτα παραπάνω. Δεν περιέχει κανένα σημαντικό θρεπτικό στοιχείο, δηλαδή, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ίνες ή πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές τροφές που μας δίνουν ενέργεια, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, καθώς μας προσφέρουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.
Έχει πολλές θερμίδες
Μία κουταλιά ζάχαρη περιέχει 16 θερμίδες που γρήγορα συσσωρεύονται. Για παράδειγμα, μια μικρή σοκολάτα έχει 7 κουταλιές ζάχαρη. Και αν ο οργανισμός μας παίρνει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται, αποθηκεύει το περίσσευμα με μορφή λίπους.
Καταστρέφει τα δόντια
Η ζάχαρη είναι από τους κύριους υπαίτιους για τα χαλασμένα δόντια. Αντιδρά χημικά μαζί με ορισμένα βακτηρίδια που υπάρχουν στα δόντια, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα οξύ καταστρεπτικό για το σμάλτο τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια το μέσο 12χρονο παιδί να έχει 5 χαλασμένα δόντια.
Βλάπτει την υγεία
Αναμφισβήτητα η κατανάλωση της ζάχαρης, με όλες τις «κούφιες» θερμίδες της, οδηγεί στην παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. Όσοι λοιπόν είστε παχύσαρκοι έχετε πολλούς και σοβαρούς λόγους για να μειώσετε τη ζάχαρη που καταναλώνετε.
Ωφέλιμες… περικοπές!
Θα κάνουμε μεγάλη χάρη στην οικογένειά μας, αν σταδιακά μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης. Ιδιαίτερα θα ωφεληθούν τα παιδιά, γιατί θα αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής. Δε χρειάζεται να δείξετε ιδιαίτερο φανατισμό – καλό είναι να κόψετε τη ζάχαρη χωρίς να αλλάξετε πολύ το διαιτολόγιό σας. Γι’ αυτό λοιπόν:
• Χρησιμοποιείτε όλο και λιγότερη ζάχαρη στον καφέ, στο γάλα και στο τσάι μέχρι να την κόψετε τελείως.
• Προτιμάτε μαρμελάδες, κονσέρβες, γιαούρτια, σάλτσες και μπισκότα με λίγη ή καθόλου ζάχαρη.
• Διαλέγετε φρουτοχυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αλλά έχοντας υπόψη σας ότι ακόμα και αυτοί περιέχουν πολλή φυσική ζάχαρη. Τους αραιώνετε με σόδα ή αεριούχο μεταλλικό νερό.
• Πολλά από τα δημητριακά και το πρωινό έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Διαλέξτε μια μάρκα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
• Οι έτοιμες σούπες σε πακέτα περιέχουν συνήθως λιγότερη ζάχαρη από εκείνες που είναι σε κονσέρβα – οι σπιτικές, βέβαια, ακόμα λιγότερη.
• Φτιάχνετε μόνες σας παξιμαδάκια, ξεραίνοντας στο φούρνο ψωμί ολικής αλέσεως.
• Αντί για ένα γλυκάκι, τρώτε ένα φρέσκο φρούτο, ένα γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς. Ένα σάντουιτς είναι προτιμότερο από μια σοκολάτα.
• Αποφεύγετε τους συμπυκνωμένους χυμούς. Περιέχουν πολλή ζάχαρη. Δίνετε στα παιδιά φυσικούςχυμούς αραιωμένους με νερό.
• Στις κομπόστες φρούτων προσθέτετε κανέλα, γαρίφαλο ή άλλα μπαχαρικά αντί για ζάχαρη.
Μην ξεχνάτε…
Γύρω στις 12 από τις κουταλιές που καταναλώνουμε καθημερινά είναι φυσική ζάχαρη, που βρίσκεται σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα. Ένα πορτοκάλι, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 2 κουταλιές. Όταν σε ένα προϊόν διαβάζουμε ότι δεν έχει προστεθεί ζάχαρη, δε σημαίνει ότι δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορεί να περιέχει συστατικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως μέλι και ξερά φρούτα.
Πηγή: belife.gr