Υπέρταση; τι είναι και πως μπορώ να προστατευτώ;

Facebooktwitterpinterest

ΥΠΕΡΤΑΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ;

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg) ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg)
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ <120 <80
ΠΡΟΫΠΕΡΤΑΣΗ 121-139 81-89
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ I 140-159 90-99
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ II ≥160 ≥100

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη γιατί:

•  υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία

•  κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους

•  αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα

Παράγοντες που  συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:

  • Παχυσαρκία

  • Διατροφή (υπερκατανάλωση νατρίου-αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, έτοιμων φαγητών)

  • Κληρονομικότητα

  • Καθιστική ζωή

  • Κάπνισμα

  • Υπερκόπωση

  • Άγχος

Γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% αρκεί να ακολουθεί κανείς υγιεινό τρόπο ζωής; Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα πλαίσιο διατροφής που επικεντρώνεται στην απόκτηση κάποιων βασικών συνηθειών:

  • Διατηρήστε ή μειώστε το βάρος σας στο φυσιολογικό

  • Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι

  • Αποφύγετε έτοιμα αλμυρά τρόφιμα (κονσέρβες, παστά, έτοιμες σάλτσες, έτοιμες σούπες, ζωμούς κρέατος, κύβοι μυρωδικών, τουρσιά, fast-food)

  • Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά

  • Αποφύγετε αλλαντικά, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα και καπνιστά ψάρια

  • Αποφύγετε επεξεργασμένα τυριά, τυριά ροκφόρ, φέτα σε άλμη κ.τ.λ. προτιμήστε ανάλατη μυζήθρα.

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλατισμένης μαργαρίνης, βουτύρου κ.τ.λ και προτιμήστε το ελαιόλαδο

  • Αποφύγετε ροφήματα σοκολάτας, μπισκότα εμπορίου, τσιπς, αλατισμένα δημητριακά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και ελιές

  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (πορτοκάλια, δαμάσκηνα, σύκα, μπανάνα, πατάτα βραστή, λάχανο, μαρούλι)

  • Δώστε προσοχή στην ετικέτα κάποιου τροφίμου που θα αγοράσετε ως προς την περιεκτικότητα του σε νάτριο (Na) και στο αλάτι (ΝaCl).

Καταναλώστε άφοβα:

  • Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς

  • Φρέσκα λαχανικά

  • Αποβουτυρωμένο γάλα

  • Πατάτες βραστές ψητές, ρύζι, μακαρόνια (ανάλατα)

  • Όσπρια

  • Ελαιόλαδο και ανάλατες ελιές

  • Άπαχα κρέατα

  • Ψάρια

  • Ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας σίκαλης, κρίθινα ή ολικής άλεσης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.