Ο πανικός των ηλικιωμένων στις γιορτές
Ο πανικός των ηλικιωμένων κατά τις γιορτές αυξάνεται σημαντικά, λόγω της μοναξιάς, της ανασφάλειας αλλά και γενικότερα εξαιτίας του συνδρόμου μελαγχολίας των γιορτών.
Ο πανικός και το άγχος της εγκατάλειψης άλλοτε εμφανίζονται ως σύμπτωμα και άλλοτε ως αίτιο για την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση στο σπίτι, όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία, λιποθυμικό επεισόδιο αλλά και τραυματισμούς.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει οι «SOS Ιατροί» μετά από 20 χρόνια συνεχούς εφημερίας στην Αθήνα.
Απλές συμβουλές για τη στήριξη των ηλικιωμένων που μένουν μόνοι πίσω είναι:
Να αφήνουμε μια ολοκληρωμένη λίστα με τα φάρμακα που παίρνουν
Να ενημερώνουμε το φιλικό ή γειτονικό περιβάλλον για την απουσία μας
Η συχνή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους ενισχύει το αίσθημα σιγουριάς και μειώνει αρνητικά αισθήματα ανασφάλειας και φοβίας
Να αφήνουμε τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο
Να έχουν πάντα κοντά τους φορητή τηλεφωνική συσκευή ή κινητό τηλέφωνο
Η ενημέρωση και η γνώση του τι πρέπει να κάνει ο ασθενής ή το περιβάλλον του σε περίπτωση ατυχημάτων ή ασθένειας είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή του πανικού.
Γι’ αυτό οι «SOS Ιατροί» δίνουν κάποιες απλές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε τα πρώτα λεπτά του συμβάντος:
Λιποθυμικό επεισόδιο: Μην μετακινείτε τον ασθενή και σηκώστε τα πόδια του ψηλά, πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Απελευθερώστε τα ρούχα που μπορεί να σφίγγουν.
Κόψιμο: Καθαρίστε το τραύμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με ψυχραιμία δείτε από πού βγαίνει το αίμα και πιέστε με καθαρή πετσέτα και πάγο. Αν το κόψιμο είναι βαθύ και η αιμορραγία επιμένει επικοινωνήστε με ιατρό.
Υψηλός πυρετός: Τοποθετείστε κομπρέσες στο μέτωπο με κρύο νερό και χορηγείστε πολλά υγρά (νερό, τσάι, πορτοκαλάδα) για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Δώστε απλά αντιπυρετικά και αν χρειαστεί κάντε ένα χλιαρό μπάνιο.
Αιμορραγία από τη μύτη: Ξαπλώστε και πιέστε ανάμεσα από τα φρύδια τη ράχη της μύτης. Αν η αιμορραγία επιμένει τοποθετείστε πάγο στη ρίζα της μύτης. Αν ξεπεράσει τα 10-15 λεπτά επικοινωνήστε με ιατρό.
Ατύχημα – πέσιμο: αν υπάρχει υποψία κατάγματος από πέσιμο μην μετακινείστε τον ασθενή από εκεί που βρίσκεται και απλώς βολέψτε τον με μαξιλάρια μέχρι να έρθει ο ιατρός.
Εμετός – Διάρροια: Δώστε υγρά γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος (νερό, τσάι, κόκα-κόλα αραιωμένη με νερό – απαγορεύονται γάλα, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, καφές). Εφόσον τα συμπτώματα υποχωρούν δώστε ελαφριά τροφή, διαφορετικά καλέστε ιατρό.
Οι «SOS Ιατροί» αποτελούν την πρώτη ελληνική οργάνωση ελευθεροεπαγγελματιών ειδικευμένων ιατρών με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή κατ’ οίκον ιατρικών υπηρεσιών σε έκτακτα περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο.
Ιδρύθηκε το 1993 και σήμερα απασχολεί 100 γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων: καρδιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, χειρουργούς, παιδίατρους, ορθοπεδικούς, ψυχιάτρους, νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, ουρολόγους, παιδοχειρουργούς, αναισθησιολόγους, δερματολόγους, οφθαλμίατρους, Ω.Ρ.Λ., γυναικολόγους και ενδοκρινολόγους.
Οι «SOS Ιατροί» βρίσκονται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο (ακόμα και γιορτές και αργίες) για να φθάσουν αμέσως (σε 45 λεπτά) στο σπίτι κάθε ασθενούς που θα τους καλέσει στο τηλεφωνικό κέντρο 1016.