Μικροτσίπ αποκαθιστά την όραση ατόμων με ολική τύφλωση

Μικροτσίπ αποκαθιστά την όραση ατόμων με ολική τύφλωση Facebooktwitterpinterest

Μικροτσίπ αποκαθιστά την όραση ατόμων με ολική τύφλωσηΣτο γράφημα φαίνεται το σημείο εμφύτευση του τσιπ (Πηγή φωτο:Retina Implant AG) “Υπό κλινική δοκιμή το εμφύτευμα”

Λονδίνο. Δύο Βρετανοί πάσχοντες από τύφλωση για πολλά χρόνια, επανέκτησαν εν μέρει την όρασή τους μετά την εμφύτευση οφθαλμικών μικροτσίπ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου του Βασιλικού Κολεγίου και του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου της Οξφόρδης.

Οι δυο ασθενείς είναι πλέον σε θέση να αντιληφθούν το φως και ορισμένα σχήματα, χάρη στα κυκλικά μικρό-ηλεκτρονικά τσιπς που εμφυτεύτηκαν στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα τους.

Οι δύο άνδρες συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή που διενεργούν από κοινού το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο της Οξφόρδης και το Νοσοκομείο του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τους Δρ Ρόμπερτ Μακ Λάρεν και Τιμ Τζάκσον.

Οι Κρις Τσέιμς και Ρόμπιν Μίλλαρ έχασαν την όρασή τους λόγω Μελαγχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας (Retinitis Pigmentosa), όπου οι κυτταρικοί φωτο-υποδοχείς στο πίσω μέρος του οφθαλμού σταδιακά σταματούν να λειτουργούν.

Το κυκλικό μικρό-ηλεκτρονικό τσιπ διαστάσεων 3 mm περιέχει 1.500 φωτο-ευαίσθητα εικονοστοιχεία (pixel) τα οποία αναλαμβάνουν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των φωτο-υποδοχέων ραβδίων και κωνίων.

Η εμφύτευση των μικροτσίπ έγινε πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα όπου ένα εξαιρετικά λεπτό καλώδιο συνδέεται με την μονάδα ελέγχου, η οποία έχει τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα, στο πίσω μέρος του αφτιού.

Όταν το φως εισέρχεται στο μάτι και φτάνει στο τσιπάκι διεγείρει τα pixels τα οποία με τη σειρά τους στέλνουν ηλεκτρονικά σήματα στο οπτικό νεύρο και από εκεί στον εγκέφαλο.

Η ευαισθησία του τσιπ μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της εξωτερικής μονάδας η οποία συνδέεται με το τσιπ δια μέσου ενός μαγνητικού δίσκου, πίσω από το αφτί.

Ο Κρις Τσέιμς χαρακτήρισε ως «μαγική» τη στιγμή που το εμφύτευμα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά και ο ίδιος αντελήφθη δέσμες φωτός, ένδειξη ότι η συσκευή ήταν λειτουργική.

«Μπόρεσα να διακρίνω μια καμπύλη από μια ευθεία γραμμή σε κοντινή απόσταση, αλλά δυσκολεύομαι με τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Είναι ακόμη νωρίς, καθώς πρέπει να μάθω να ερμηνεύω τα σήματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος μου από το τσιπάκι», εξηγεί ο ασθενής.

Ο καθηγητής Μακ Λάρεν που εμφύτευσε το πρώτο τσιπ στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο της Οξφόρδης σημειώνει ότι «είναι η πρώτη φορά που Βρετανοί ασθενείς με πλήρη τύφλωση καταφέρνουν να διακρίνουν αντικείμενα. Σε προηγούμενες μελέτες επανόρθωσης της όρασης με βλαστοκύτταρα και άλλα θεραπευτικά μέσα, οι ασθενείς είχαν κάποια υπολειμματική όραση. Στην δική μας περίπτωση, οι ασθενείς δεν είχαν καμιά αντίληψη του φωτός και το εμφύτευμα κατάφερε να ενεργοποιήσει και πάλι το αμφιβληστροειδή χιτώνα τους.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τσιπ κάνει τον εγκέφαλο να αντιλαμβάνεται δέσμες φωτός μαύρου και λευκού χρώματος και όχι χρωματιστές. Όμως ο δεύτερος ασθενής Ρόμπιν Μίλλαρ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια καταφέρνει να βλέπει όνειρα με έγχρωμες εικόνες. Επίσης είναι ικανός να σταθεί σε ένα δωμάτιο και να εντοπίσει το φως που εισέρχεται από τα παράθυρα.

Ο Δρ Μακ Λάρεν εξηγεί ότι μπορεί τα αποτελέσματα να μην φαντάζουν σημαντικά σε όλους εμάς που έχουμε την όρασή μας, αλλά για ένα άτομο με πλήρη τύφλωση είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί να προσανατολιστεί σε ένα δωμάτιο και να μπορεί να διακρίνει την πόρτα από το παράθυρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 ένας άνδρας από τη Φινλανδία που υποβλήθηκε σε εμφύτευση πειραματικού τσιπ ήταν σε θέση να αναγνωρίζει γράμματα, αλλά το εμφύτευμα λειτουργούσε μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον. Οι δύο Βρετανοί ασθενείς έχουν καλύτερα αποτελέσματα λόγω της φορητότητας της συσκευής.

Ο Δρ Τιμ Τζάκσον που εμφύτευσε το δεύτερο από τα τσιπ (που κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία Retina Implant AG) διευκρινίζει ότι «η νέα αυτή θεραπεία είναι σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο και στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων που έχασαν την όρασή τους από Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Αν και μπορεί να είναι ωφέλιμο επίσης για άτομα με γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, προς το παρόν δεν συστήνεται σε αυτή την κατηγορία ασθενών. Επίσης δεν έχουν μελετηθεί ασθενείς με γλαύκωμα ή οπτική νευρίτιδα.»
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.