Το Χρυσό Μετάλλιο της Ακτινολογίας στην Αμερική έλαβε ο καθ. Δ. Κελέκης
Ανώτατη τιμητική διάκριση
“της Αμερικανικής Ένωσης Επεμβατικής Ακτινολογίας στον Ομότιμο Καθηγητή Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κελέκης, ως αναγνώριση του έργου του στον τομέα. O Έλληνας καθηγητής θεωρείται ως ο «πατέρας» της Επεμβατικής Ακτινολογίας στην Ελλάδα.
Χρυσό μετάλλιο έχουν λάβει μόνο 42 ιατροί σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων μόνο 4 ήταν Ευρωπαίοι (και 2 δεν διαμένουν μόνιμα στην Αμερική!). Το συνέδριο έγινε στο Σαν Φρανσίσκο.”
Ο κ. Κελέκης είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας, μια θέση που κατέχει από το 1990, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογικής Εταιρείας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος.
Σύμφωνα με το Δρ. Frederick S. Keller, μέλος της Ένωσης, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Oregon και κάτοχο του χρυσού μεταλλίου για το έτος 2005:
«Ο καθ. Κελέκης στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, συνεισέφερε σημαντικά στην επιστημονική βιβλιογραφία της επεμβατικής ακτινολογίας, ήταν αφοσιωμένος δάσκαλος για τους ειδικευόμενους και πρωτοπόρος στην επεμβατική ραδιολογία. Οι δράσεις του σε διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών προώθησαν τη διεθνή ραδιολογία επιστημονικά, ακαδημαϊκά και πολιτικά».
είναι καθηγητής και πρόεδρος της Μονάδας Έρευνας Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη της ελληνικής διαγνωστικής και επεμβατικής ακτινολογίας για περισσότερο από 40 χρόνια.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κοινωνίας Επεμβατικής Ακτινολογίας (Society of Interventional Radiology), ο κ. Κελέκης έχει δημιουργήσει και στελεχώσει οκτώ τμήματα επεμβατικής ακτινολογίας, συχνά με περιορισμένους πόρους. Ακόμα, διετέλεσε Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004».
Εισήγαγε τη διαγνωστική αγγειογραφία, τη αγγειοπλαστική, την εμβολοθεραπεία, τη διαδερμική χολής και παρεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα στην ελληνική ιατρική και εκπαίδευσε νέους ακτινολόγους ώστε να μάθουν να εκτελούν αυτές τις διαδικασίες. Σύμφωνα με τους συναδέλφους του, «είναι πιθανόν κάθε Έλληνας επεμβατικός ακτινολόγος να έχει εκπαιδευτεί από τον καθ. Κελέκη».
Είναι επίσης ο δημιουργός και πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος στην επεμβατική ακτινολογία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο μάστερ δύο χρόνια, που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες).
Επίσης του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Διακεκριμένου Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επεμβατικών Ακτινολόγων (CIRSE 2007). Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια, με ανακοινώσεις, συμμετοχή σε Στρογγυλές Τράπεζες, Ομιλίες και Διεθνείς Δημοσιεύσεις.
Σύντομο βιογραφικό:
– Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
– Ειδικεύτηκε στην Ακτινολογία και στην Πυρηνική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
– Το 1977 έγινε επίκουρος καθηγητής στο νοσοκομείο Αρεταίειο και για τα επόμενα 9 χρόνια ήταν επικεφαλής του τμήματος Ακτινολογίας στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Υγεία.
– Ακολούθησαν τα αντίστοιχα τμήματα του Ωνάσειου και του Αττικού νοσοκομείου, ενώ από το 1989 είναι και καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
– Έχει ιδρύσει 10 εργαστήρια επεμβατικής ακτινολογίας, εκ των οποίων 7 είναι δημόσια και 3 ιδιωτικά.
Η λίστα των κατόχων χρυσού μεταλλίου
2012: Kyung J. Cho, MD, FSIR; Dimitris Kelekis, MD, PhD, FSIR; Louis G. Martin, MD, FSIR
2011: Andrew B. Crummy, MD, FSIR; Gordon K. McLean, MD, FSIR; Peter B. Lauer, CAE
2010: John D. Fulco, MD, FSIR; Irvin F. Hawkins, MD, FSIR; David C. Levin, MD, FSIR
2009: Andreas Adam, MB, BS, FSIR, FRCR; Vincent P. Chuang, MD, FSIR; Thomas A. Sos, MD, FSIR
2008: Gary J. Becker, MD; Mark H. Wholey, MD; Gary S. Dorfman, MD
2007: Rolf W. Gunther, MD; Eugene Klatte, MD; Julio Palmaz, MD
2006: Plinio Rossi, MD, FSIR: Harold Mitty, MD, FSIR; Eric Martin, MD, FSIR
2005: Frederick Keller, MD, FSIR; John Abele
2004: Stewart Reuter, MD, JD, FSIR; Franklin J. Miller, MD, FSIR
2003: Arthur Waltman, MD, FSIR; Sidney Wallace, MD, FSIR
2002: Barry T. Katzen, MD, FSIR; Joseph J. Bookstein, MD, FSIR
2001: William J. Casarella, MD, FSIR; Ernest J. Ring, MD, FSIR
2000: Helen Redman, MD; Herbert L. Abrams, MD, FSIR; Robert I. White Jr., MD, FSIR
1999: Constantin Cope, MD, FSIR; William Cook
1998: Stanley Baum, MD, FSIR; Anders M. Lunderquist, MD, FSIR
1997: John L. Doppman, MD; Josef Rosch, MD, FSIR
1996: Kurt Amplatz, MD, FSIR; Cesare Gianturco, MD
Σχετικά με την Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας (Society of Interventional Radiology):
Η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου καθιερώθηκε το 1996 και θεωρείται η ύψιστη διάκριση στον τομέα της ακτινολογίας. Παραλήπτες του βραβείο είναι προσωπικότητες που έχουν αφιερώσει το παρελθόν και το παρόν τους στην προώθηση της ποιότητας της φροντίδας του ασθενούς μέσω της πρακτικής της επεμβατικής ακτινολογίας και οι οποίοι, μέσα από τα εξαιρετικά επιτεύγματα τους, βοηθούν επίσης να διασφαλιστεί το μέλλον του τομέα.
Η Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας πραγματοποίησε την 37η Ετήσια Επιστημονική Συνάντησή της από τις 24 έως 29 Μαρτίου του 2012 στο Moscone Center του Σαν Φρανσίσκο.
Η επεμβατική ακτινολογία:
Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι είναι οι γιατροί που ειδικεύονται σε ελάχιστα επεμβατικές, στοχευμένες θεραπείες, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία και άλλες απεικονιστικές τεχνικές (π.χ. εισάγοντας έναν καθετήρα σε μια αρτηρία) για την αντιμετώπιση της ασθένειας στην πηγή της.
Σήμερα, ένα αναπτυσσόμενο πεδίο της επεμβατικής ακτινολογίας είναι η επεμβατική ογκολογία. Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο επεμβαίνοντας άμεσα στον όγκο, χωρίς παρενέργειες ή βλάβη στον παρακείμενο φυσιολογικό ιστό.
GoodNews