Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις

Facebooktwitterpinterest

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012»
Το σύγχρονο μουσείο, πέρα από δημόσιος χώρος ιστορίας, λειτουργεί και ως δημόσιος κοινωνικός χώρος, σε διάλογο με την κοινωνία, ως πολιτιστικός οργανισμός, ως τόπος συνάντησης διαφορετικών κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, μέσα σε έναν καταιγισμό πληροφοριών, το μουσείο καλείται να διαχειριστεί τη μνήμη και την πληροφορία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες· να κατανοήσει και να ερμηνεύσει πολύπλευρα την παρελθούσα εμπειρία μέσω των εκθεμάτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κατανόηση των συνεχώς εν εξελίξει σύγχρονων κοινωνιών. Αναζητώντας τρόπους εμπλουτισμού της πρόσληψης των αρχειακών και μουσειακών τεκμηρίων καθώς και της ενεργού συμμετοχής στο χώρο των διαφορετικών κοινωνικών υποκειμένων και ομάδων, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας γίνεται χώρος έμπνευσης για οκτώ καλλιτέχνες και ταυτόχρονα χώρος συνάντησης με τον κόσμο του ΚΕΘΕΑ, της γειτονιάς, της Αθήνας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2012

10.00-13.00: «Το μυστικό του πρίγκιπα της μνήμης». Παράσταση κουκλοθέατρου και καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής χαρτιού για παιδιά Δημοτικού (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθριο).

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ 2012

18.00-21.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).

18.00-19.00: Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας (ισόγειο).

18.00-21.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).

20.00-20.30: «Μαγικά με ανοιχτά μάτια». Ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια με τον Assad Nazari (αίθριο).

21.00-23.00: Μουσική και χορός από ομάδες του ΚΕΘΕΑ Διάβαση(αίθριο).

23.00-24.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).

23.00-24.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ
• «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της»
• «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002»

Υπαίθρια έκθεση Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ
«Αρχείο: μια μηχανή του χρόνου για την πληροφορία».
Έκθεση αρχειακού/φωτογραφικού υλικού από τα αρχεία του ΙΑ/ΕΤΕ.

Υπαίθρια φιλοξενούμενη έκθεση
«Σχόλιο πάνω σε μια ιδέα που δεν αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Έκθεση φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει (αίθριο).

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΒΙΝΤΕΟ
(ισόγειο, αίθουσα 2)

• Τρία βίντεο από ομάδες αρχειονόμων του ΙΑ/ΕΤΕ:
«Το ταξίδι της πληροφορίας στο αρχείο»
«Το ταξίδι της πληροφορίας στην τεχνολογία»
«Το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ ως πληροφορία»

• «Ανοιχτά», της Πηνελόπης Θωμαΐδη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Από το Εργαστήρι Συντήρησης του ΙΑ/ΕΤΕ (αίθριο).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ (αίθριο)

«Χοροί από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη». Χορευτική παράσταση από τις ομάδες χορού Πρωινής, Βραδινής Κοινότητας και Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

«Τραγούδια και χοροί της Μικράς Ασίας». Χορευτική παράσταση από την ομάδα χορού Πολιτιστικού Στεκιού με ζωντανή μουσική από την ομάδα μουσικής του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ Διάβαση .

Τo Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ (ΙΑ/ΕΤΕ) δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Διαθέτει ένα πλήρες ιστορικό αρχείο τα χρονικά όρια του οποίου σχεδόν ταυτίζονται με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους και στο οποίο έχουν αποτυπωθεί το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ιστορίας αλλά και πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής μας ιστορίας. Σήμερα τα αρχεία που είναι προσβάσιμα στο κοινό καλύπτουν την περίοδο από το 1841 μέχρι το 1966.

Η ανεξάρτητη Υποδιεύθυνση του ΙΑ/ΕΤΕ στεγάζεται στο Μέγαρο Διομήδη επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 146 στην Αθήνα, πρωτοπορεί στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση του αρχειακού του υλικού, δραστηριοποιείται σε ιστορικές, ερευνητικές και εκδοτικές εργασίες, οργανώνει εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκπαιδεύει φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

Ώρες λειτουργίας αίθουσας ερευνητών 9.00-14.00
Ώρες επίσκεψης των εκθέσεων
Δευτέρα-Τρίτη 10.00-13.00
Τετάρτη-Πέμπτη 17.00-20.00

Είσοδος ελεύθερη

Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς και τις οικογένειές τους.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:
• ενημέρωση, συμβουλευτική και κινητοποίηση χρηστών,
• ψυχική απεξάρτηση,
• ομαδική και ατομική συμβουλευτική,
• εκπαιδευτική συμβουλευτική και κατάρτιση,
• επαγγελματικός προσανατολισμός,
• συμβουλευτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας,
• δημιουργική απασχόληση και αθλητικές δραστηριότητες,
• ενημέρωση και συμβουλευτική οικογένειας.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού: 210 8626761 (Φυλής 217, Αθήνα).
Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης: 210 8612604 (3η Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα).

Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος. Με έδρα την Αθήνα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Στο Ψυχιατρικό Kατάστημα, στις Δικαστικές και στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, το KEΘEA Eν Δράσει διοργανώνει προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων. Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας καθώς και στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού λειτουργούν ολοκληρωμένες θεραπευτικές κοινότητες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3847700, 210 3300058

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.