Τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με το μελάνωμα στην Ευρώπη

Τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με το μελάνωμα στην Ευρώπη Facebooktwitterpinterest

Τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με το μελάνωμα στην ΕυρώπηΟι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως ανεβαίνουν σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, και  επομένως και οι πιθανότητες επιβίωσης, έχουν βελτιωθεί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από κακοήθες μελάνωμα. Οι ακόλουθοι αριθμοί δίνουν μια γενική εντύπωση της επιδημιολογίας του καρκίνου του δέρματος στον κόσμο και στην Ευρώπη.

•          Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα.

•          Η ετήσια αύξηση του αριθμού των καινούργιων περιπτώσεων που διαγνώστηκαν στην Ευρώπη κυμαίνεται τώρα μεταξύ 0% και 8%.

•          Κακοήθες μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.

•          Χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος που διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο (λεπτό μελάνωμα) οδηγεί σε εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης της τάξεως του 90-95% μετά από 5 χρόνια.

•          Ενδο-Ευρωπαϊκές και διεθνείς συγκρίσεις αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές στους αντίστοιχους αριθμούς εμφάνισης μελανώματος και θανάτων:

–          Οι Μεσογειακές χώρες, των οποίων οι κάτοικοι έχουν ως επί το πλείστον σκούρο δέρμα, έχουν τις λιγότερες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη (Ελλάδα: άνδρες: 2,8 και γυναίκες: 3,9).

–          Στους άνδρες, οι συχνότερες εμφανίσεις στην Ευρώπη παρατηρούνται στη Νορβηγία και την Ελβετία (16,1 και 15,3 αντίστοιχα) και στις γυναίκες στη Δανία και τη Νορβηγία (16,9 και 15,7 αντίστοιχα).

–          Μακράν οι περισσότερες περιπτώσεις παγκοσμίως παρουσιάζονται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (άνδρες 39,8 και γυναίκες 32,3).

–          Οι λιγότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται στην Ασία και την Αφρική, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκούρο δέρμα.

Μια σύγκριση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών δείχνει καθαρά ότι στις περισσότερες χώρες είναι υψηλότερος ο αριθμός πρώτης διάγνωσης (εμφάνισης) στις γυναίκες ενώ ο αριθμός θανάτων (θνησιμότητα) είναι υψηλότερος στους άνδρες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.