Η βιταμίνη του Ήλιου, βιταμίνη D.
Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D σχετίζεται επίσης με την μειωμένη δύναμη των μυών. Λαμβάνοντας αρκετή από αυτή την σημαντική βιταμίνη, βοηθά στην αποφυγή διαφόρων τύπων καρκίνου και παρέχει προστασία ενάντια στις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου Ι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην περίοδο της γρίπης και στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D, κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ερώτηση είναι: Πόση θεωρείται ως αρκετή; Οι ειδικοί συνιστούν 200 IU από βιταμίνη D ημερησίως στα άτομα που είναι πάνω από 50 ετών, ενώ κάποιοι άλλοι επιστήμονες, θεωρούν ότι δεν είναι αρκετή.
Oι υπερβολικές δόσεις από βιταμίνη D, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρικά προβλήματα. Αν σας προβληματίζει το επίπεδό σας σε βιταμίνη D, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να τεστάρει τα επίπεδα ορού της υδροξυβιταμίνης-25 D. Στο μεταξύ, οι καλύτερες τροφικές πηγές για την βιταμίνη αυτή, είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το γάλα, το αυγό, το τυρί και το βοδινό κρέας.