Μούρα και φράουλες εναντίον Πάρκινσον
«Ασπίδα» κατά της νευροεκφυλιστικής νόσου Πάρκινσον αποτελεί μια διατροφή πλούσια σε μούρα, σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών και βρετανών επιστημόνων.
Οπως εξηγούν μέσα από δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Neurology» οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και East Anglia παρακολούθησαν συνολικά 130.000 άνδρες και γυναίκες για ένα διάστημα 20 ετών. Είδαν λοιπόν, ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου περίπου 800 από αυτούς εμφάνισαν Πάρκινσον.
Φλαβονοειδή, τα «θαυματουργά»
Αναλύοντας το διατροφικό μοτίβο, τις καθημερινές συνήθειες των συμμετεχόντων και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές είδαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή (όπως π.χ. μούρα, μήλα, κόκκινο κρασί, τσάι κ.ά.), είχαν κατά 40% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο.
Επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα μούρα, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι όσοι από τους εθελοντές έτρωγαν μια μερίδα φρούτων της γευστικής οικογένειας κάθε εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή προστατεύουν από την φθορά του οργανισμού που συνοδεύει τη διαδικασία της γήρανσης και οδηγεί στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης και διαφόρων ειδών καρκίνου. Η διεξαγωγή μελετών που εξετάζουν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και τα ευρήματα των μελετών αυτών δεν συνιστούν απόδειξη για τον προστατευτικό ρόλο των εξεταζομένων τροφίμων.
Η ομάδα των ειδικών ωστόσο είναι πεπεισμένη για τα ευρήματά της. «Τα ευρήματά μας προσφέρουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να προσφέρει ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό» αναφέρει ο καθηγητής Εντιν Κάσιντι από το τμήμα Διατροφής της Ιατρικής Σχολής Νόργουιτς του Πανεπιστημίου East Anglia, στη Βρετανία.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που εξετάζει τον ακριβή συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με αυτήν, οι ανθοκυανίνες – μια υποκατηγορία φλαβονοειδών – φάνηκε να έχουν νευροπροστατευτική δράση» καταλήγει ο ειδικός.
http://www.tovima.gr