Πώς θα προστατευθείτε από τις καλοκαιρινές μολύνσεις!!!

Facebooktwitterpinterest

Μύκητες, κολπίτιδες…

Οι κολπίτιδες, οι ουρολοιμώξεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αποτελούν συχνά προβλήματα που απειλούν να σας διαταράξουν την ηρεμία και την απόλαυση των διακοπών. Λίγο η ζέστη και η αυξημένη υγρασία της γεννητικής περιοχής, λίγο τα μπάνια στην θάλασσα σε ακατάλληλα νερά, η επαφή με την άμμο και με τις ξαπλώστρες, καθώς και οι νέες ˊπεριπέτειεςˋ του καλοκαιριού αποτελούν συνθήκες ικανές για να σας φέρουν αναστάτωση στην καλοκαιρινή σας αρμονία και  χαλάρωση.

Κολπίτιδες, μικροβιακής- μυκητιασικής αιτιολογίας

Πρόκειται για τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων που οφείλεται είτε σε μικρόβια, είτε σε μύκητες. Απαντάται συχνά το καλοκαίρι αλλά, συνήθως, μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα. Κάνει την εμφάνισή της με κνησμό (φαγούρα) είτε εξωτερικά στο αιδοίο είτε εσωτερικά στον κόλπο, αυξημένα υγρά( διαφόρων χρωματισμών: κίτρινα, λευκωπά, κιτρινοπράσινα, πράσινα), δυσπαρεύνεια( πόνο κατά την διάρκεια της επαφής).

Οφείλονται στην διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής  χλωρίδας της περιοχής (γαλακτοβάκιλλοι) στην οποία μπορεί να συνεισφέρει η λήψη κάθε είδους αντιβιοτικού. Τα γαλακτομικά προϊόντα, το γιαούρτι και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά έχουν τόσο προληπτική, όσο και επανορθωτική δράση, επαναφέροντας σε ισορροπία την διαταραγμένη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου.

Να, λοιπόν, κάποιες απλές και αποτελεσματικές συμβουλές ( tips) για να μειώσουμε τις πιθανότητες δυσάρεστης ‘γνωριμίας’ με τα ως άνω μικρόβια καλοκαιριάτικα.

  • Φροντίστε για την τακτική και σωστή υγιεινή της γεννητικής σας περιοχής με άφθονο νερό και ενδεχομένως με κάποιο ειδικό προϊόν(σαπούνι, διάλυμα κ.λ.π.).
  • Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία. Μην χρησιμοποιείτε, λοιπόν,  ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνετε εσωτερικές πλύσεις χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Μπορεί να διαταράξετε την μικροβιακή  ισορροπία του κόλπου σας και να προκαλέσετε κολπίτιδα.
  • Μην μένετε πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό-φροντίστε να έχετε δεύτερο μαζί σας για να αλλάζετε ( τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμό και υγρό περιβάλλον).
  • Μην κολυμπάτε κατά την διάρκεια της περιόδου σας, ειδικά εάν δεν έχετε ολοκληρώσει την οικογένειά σας.
  • Να μην χρησιμοποιείτε συχνά ταμπόν , κι όταν αυτό γίνεται η χρήση του να μην ξεπερνά τις τέσερις με πέντε ώρες.
  • Απλώνετε πάντα την δική σας πετσέτα πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.
  • Αποφεύγετε, κατά το δυνατόν, τη συχνή χρήση στενών εσωρούχων και τζήν πανελονιών-αυξάνουν την θερμοκρασία της περιοχής=άρα και την υγρασία, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ενοχλητικών μας μικροβίων.
  • Χρησιμοποιείστε βαμβακερά κι όχι συνθετικά εσώρουχα.
  • Προσπαθείστε να προτιμάται  παραλίες με καθαρά νερά.
  • Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε αντιβίωση, ξεκινήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικό.
  • Κάνετε τον τακτικό σας έλεγχο με τέστ Παπανικολάου.
  • Εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται, ή να γίνεται από την αρχή έως το τέλος με προφυλακτικό.
  • Να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, ειδικά στις νέες σας γνωριμίες.
  • Εάν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό ,αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως τον ιατρό σας για γυναικολογική εξέταση και πιθανώς λήψη καλλιεργειών!

Κυστίτιδες – Ουρολοιμώξεις

Πολλές φορές, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες παραπονιούνται για προβλήματα στην ούρηση, τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται σε κυστίτιδα. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Το γεγονός, πως, η ουρήθρα βρίσκεται ανατομικά τοποθετημένη πολύ κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή εφίδρωση και την μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνισή της τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, δηλ. συχνουρίας, δυσουρίας, τσουξίματος- δυσκολίας στην ούρηση(δυσουρία), αισθήματος καύσους(κάψιμο),πόνου χαμηλά στην κοιλιά( υπερηβικά),  αίματος στα ούρα, πρέπει χωρίς χρονοτριβή η γυναίκα να απευθύνεται στον ιατρό της για τις κατάλληλες εξετάσεις ( εξετάσεις ούρων καλλιέργειες κολπικού τραχηλικού υγρού) και την έναρξη της σχετικής αντιβιωτικής αγωγής.

Πέραν της κατάλληλης αντιβιωτικής αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνετε πολλά υγρά καθημερινώς( 10 ποτήρια υγρών), να σκουπίζεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω, να χαλαρώνετε όταν ουρείτε για να αδειάζει η κύστη τελείως, να μην καθυστερείτε την ΄επίσκεψή΄ σας  στην τουαλέτα( η κατακράτηση ούρων είναι άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη φλεγμονής). Μπορείτε επίσης να πίνετε κατά την διάρκεια της θεραπείας σας 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα( υπάρχει στα περισσότερα φαρμακεία ).

Τέλος, θα είναι καλή ιδέα, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, να προβείτε σε επαναληπτική καλλιέργεια ούρων επτά με δεκατέσσερις ημέρες μετά το πέρας της θεραπείας, για να επιβεβαιωθείτε για την πλήρη επιτυχία της θεραπείας σας!

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ο γνωστός μας HPV), χλαμύδια, μυκόπλασμα, έρπης γεννητικών οργάνων, οξυτενή κονδυλώματα, πυελικές φλεγμονές, HIV, ηπατίτιδες, σύφιλη (ναι και αυτό, ξαναήρθε στην επικαιρότητα!!) ούφ πιά, από τι άλλο θα πρέπει να προσέχετε;; Ναι, ναι και από όλα αυτά.

Από την στιγμή, λοιπόν,  που μιλάμε για καλοκαίρι, έχουμε να κάνουμε με μια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, με σχέσεις καινούριες και ενδεχομένως γρήγορες, άρα όλα τα ανωτέρω μπορούν,δυστυχώς, και να έχουν την τιμητική τους.

Τί κάνουμε, λοιπόν, για να προστατευθούμε;

Απλά πράγματα.

Πρώτα απ΄όλα, φροντίζουμε να εμβολιασθούμε με το εμβόλιο για τον hpv, κι έτσι ‘καθαρίζουμε’ σε μεγάλο βαθμό  με τα κονδυλώματα, είτε εσωτερικά είτε και εξωτερικά(αναλόγως του εμβολίου).

Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό! Απλό, χιλιοειπωμένο, πολύ αποτελεσματικό.  Ναι, μεν, μπορεί να μην μας προστατεύει 100%, όμως μας παρέχει ασφάλεια σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και μας κρατάει ασφαλείς και ακέραιους!  Άρα, λοιπόν, Προφυλακτικό, γιατί μας Προφυλάσσει!

Επιλέγουμε, τέλος, τους ερωτικούς μας συντρόφους, χρησιμοποιώντας όσο μπορούμε την κοινή μας λογική για να μειώσουμε τους κινδύνους στους οποίους δυνητικά εκτειθόμαστε.

Εάν, παρ’ όλα ταύτα, έχουμε κάποια συμπτωματολογία που μας ενοχλεί, ή που μας προβληματίζει, επισκεφτόμαστε τον γυναικολόγο μας για έναν έλεγχο( check up) και ίσως καλλιέργειες και τεστ  Παπανικολάου και λύνουμε όλες μας τις ανησυχίες!

Με τις παραπάνω συμβουλές θεωρούμε πως θα απολαύσετε το καλοκαίρι σας και θα έχετε την σιγουριά ότι πήρατε όλα εκείνα τα μέτρα που θα σας μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα να πρέπει να ψάχνετε για γυναικολόγο καλοκαιριάτικα ,για λήψη κολπικών καλλιεργειών ή για φαρμακείο για τις απαραίτητες θεραπευτικές κρέμες κ.λπ.

Καλές σας ξένοιαστες και χαλαρωτικές διακοπές!!!!!!!!!!!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.