Υστεροσκόπηση

Υστεροσκόπηση Facebooktwitterpinterest

ΥστεροσκόπησηΗ Υστεροσκόπηση (σκοπέω-ώ την ύστερα, παρατηρώ δηλ. την μήτρα) είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης-παρακολούθησης της ενδομητρικής κοιλότητας, του εσωτερικού δηλαδή της μήτρας, με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, με τη βοήθεια ενός  ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου που εισάγεται στο εσωτερικό της μήτρας μέσω του κόλπου και του τραχήλου.

Έχει εφαρμογή και ένδειξη στα πλαίσια της διερεύνησης μιάς μεγάλης ομάδας γυναικολογικών προβλημάτων, όπως αιμορραγίες της μήτρας, πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις ενδομητρίου, μετά από αποβολές πρώτου (1ου) και αποβολές δευτέρου τριμήνου( 2ου), υπογονιμότητα καθώς και στα πλαίσια διερεύνησης αιμορραγιών προεμμηνοπαυσιακά ή στην εμμηνόπαυση ή τέλος τυχαίου ευρήματος πεπαχυσμένου ενδομητρίου σε υπερηχογραφικό έλεγχο για τον αποκλεισμό του   καρκίνου του ενδομητρίου.

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται τόσο διαγνωστικά για τον αποκλεισμό παθολογίας του εσωτερικού της μήτρας όσο και θεραπευτικά για να δώσουμε λύση στο ΄πρόβλημα΄ και να το θεραπεύσουμε( υποβλεννογόνια ινομυώματα σε περιπτώσεις αιμορραγιών μήτρας ή υπογονιμότητας- αποβολών), καθ’ έξιν αποβολών.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο (minimally invasive surgery) που πραγματοποιείται χωρίς τομές ή τραυματισμούς. Ο πρώτος που την εφήρμοσε ήταν ο Pantaleoni το 1869. Από τότε, η μέθοδος εξελίχθηκε και έχουμε φθάσει σήμερα να χρησιμοποιούμε υστεροσκόπια με πολύ μικρή διάμετρο( 2,9mm).

Για την πραγματοποίηση της υστεροσκόπησης είναι απαραίτητη η διάταση του εσωτερικού (κοιλότητα) της μήτρας. Αυτή επιτυγχάνεται με την εισαγωγή φυσιολογικού ορού μέσα εις την κοιλότητα της μήτρας μέσω μιάς ειδικής θήκης που προσαρμόζεται στο υστεροσκόπιο. Η θήκη μπορεί να είναι είτε διαγνωστική είτε επεμβατική.
Το υστεροσκόπιο είναι επίσης συνδεδεμένο με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών με πηγή ψυχρού φωτισμού. Στον φακό του υστεροσκοπίου είναι, τέλος, συνδεδεμένη κάμερα μικρού βάρους και μεγέθους , διά μέσω της οποίας η εικόνα μεταφέρεται και προβάλλεται σε οθόνη( η ενδοσκοπική αυτή εξέταση πραγματοποιείται με τον τρόπο αυτό υπό απ’ευθείας όραση!).

Η ασθενής συνήθως αναφέρει ελάχιστη μετεγχειρητική ενόχληση.
Δέν χρειάζεται να παραμείνη στο νοσοκομείο και είναι σε θέση να επιστρέψει στο καθημερινό της πρόγραμμα την ίδια ημέρα.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία μέθοδο που έχει τώρα πιά καθιερωθεί σαν ο ‘χρυσός κανών’ ( το gold standard) στην διερεύνηση των παθήσεων του ενδομητρίου. Μία μέθοδος, που στα χέρια κατάλληλα εκπαιδευμένων ιατρών αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για να προσφέρουμε στις γυναίκες μας-ασθενείς μας το ζητούμενον: μιά καλύτερη ποιότητα ζωής!!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.