Εγκυμοσύνη και μικροπροβλήματα

Εγκυμοσύνη και μικροπροβλήματα Facebooktwitterpinterest

Το σώμα σας έχει πολλά πράγματα να κάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καμιά φορά οι αλλαγές που συμβαίνουν θα σας προκαλέσουν εκνευρισμό και ενόχληση και σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να σας κάνουν να ανησυχήσετε. Σπάνια υπάρχει λόγος για ανησυχία, αλλά εάν υπάρχει κάτι που σας κάνει να ανησυχείτε, συζητήστε το με τον γιατρό ή την μαία σας. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, εμπιστευτείτε την κρίση σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας αμέσως. Παρακάτω αναφέρονται οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε και οι αιτίες τους – όπου είναι γνωστές – καθώς και οι προτάσεις για το πως θα τις αντιμετωπίσετε.

Ναυτία και Πρωινή Αδιαθεσία

Η ναυτία είναι πολύ συνηθισμένη κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες απλά νιώθουν ναυτία και ορισμένες κάνουν εμετούς. Ορισμένες νιώθουν ναυτία τα πρωινά, ορισμένες σε άλλες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ορισμένες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι λόγοι για την ναυτία δεν είναι απόλυτα κατανοητοί, αλλά συνήθως οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές κατά τους πρώτους τρεις μήνες. Η ναυτία υποχωρεί γύρω στην 12η-14η εβδομάδα. Η ναυτία είναι ένα από τις πιο έντονες δοκιμασίες της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται σε περιόδους που μπορεί να νιώθετε κουρασμένη και συναισθηματικά φορτισμένη, και όταν οι γύρω σας δεν ξέρουν ότι είστε έγκυος και εσείς θέλετε να δείχνετε φυσιολογική.

    Εάν νιώθετε ναυτία το πρωί, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν μπορείτε, φάτε κάτι στεγνό όπως φρυγανιά ή ένα μπισκότο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας φέρει γλυκό τσάι.
Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να κοιμάστε όποτε μπορείτε. Το να νιώθετε κουρασμένη μπορεί να χειροτερέψει αυτήν την κατάσταση.
Να τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού αντί για πλούσια γεύματα, αλλά μην σταματήσετε να τρώτε.
Να πίνετε πολλά υγρά.
  Ζητήστε από τους ανθρώπους γύρω σας να σας βοηθήσουν.
Προσπαθήστε να αποσπάτε τον εαυτό σας από αυτή την σκέψη. Συχνά η ναυτία χειροτερεύει όταν το σκέφτεστε συνέχεια.
Αποφύγετε φαγητά και μυρωδιές που σας ενοχλούν. Θα βοηθούσε εάν κάποιος άλλος μαγείρευε. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προτιμήστε τα άνοστα, μη-λιπαρά φαγητά, όπως βραστές πατάτες και μακαρόνια, που είναι εύκολα στην ετοιμασία.
Να φοράτε άνετα ρούχα. Τα σφιχτά ρούχα στην μέση θα σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα.

Εάν κάνετε συνέχεια εμετούς και δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα άλλο, τότε ενημερώστε τον γιατρό ή τη μαία σας. Ορισμένες έγκυες υποφέρουν από σοβαρής μορφής ναυτία και εμετούς. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερέμεση της κυήσεως.
Κολπική Αιμορραγία

Η αιμορραγία από τον κόλπο είναι σημάδι κινδύνου καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι εκτοπικής εγκυμοσύνης ή αποβολής, παρόλο που πολλές γυναίκες που αιμορραγούν κατά την περίοδο εκείνη, έχουν φυσιολογικές και επιτυχείς εγκυμοσύνες. Εάν έχετε αιμορραγία και πόνους, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο. Και οι δυο αυτές καταστάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας, οπότε επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας αμέσως.

Τα κύτταρα στην επιφάνεια του τραχήλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι μεγάλη η πιθανότητα αιμορραγίας, ειδικότερα κατά την σεξουαλική επαφή. Αυτό ονομάζεται τραχηλικό εκτρόπιο. Οι κολπικές μολύνσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν ελαφριά αιμορραγία.

Ορισμένες αιτίες κολπικής αιμορραγίας είναι πιο σοβαρές από άλλες, για αυτό και είναι σημαντικό να βρεθεί αμέσως η αιτία. Η πιο συνηθισμένη μορφή αιμορραγίας κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι το λίγο αίμα με ουσία του βλεννογόνου. Αυτό είναι σημάδι ότι ο τράχηλος αλλάζει και η προετοιμασία για τον τοκετό ξεκινά. Αυτό μπορεί να συμβεί λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι συσπάσεις ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό ή τη μαία σας το συντομότερο δυνατόν.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.