1ο Βραβείο Ερευνητικής Εργασίας στο 12ο Συνέδριο Μαιευτικής –Γυναικολογίας.
Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, η εν λόγω επιστημονική ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας σημαντικής έρευνας που αφορά στην αναστολή της υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Η υπερδιέγερση ωοθηκών είναι μια πολύ σοβαρή επιπλοκή που συμβαίνει σε ποσοστό 5-7 % των γυναικών πού λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για εξωσωματική γονιμοποίηση και μπορεί να οδηγήσει έως και στην ανάγκη εισαγωγής σε νοσηλευτική μονάδα μέχρι την αποθεραπεία του συνδρόμου. Μπορεί να συμβεί σε όλες τις γυναίκες, ιδιαίτερα στις καλές απαντήτριες στην ορμονική διέγερση
Συγκεκριμένα η ομάδα καθοδηγούμενη από τους Kαθηγητές κ.κ. Γεωργίου Ιωάννη, Πράπα Ιωάννη, Πράπα Νικόλαο και Κοσμά Ιωάννη μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία αναστέλλουν την εμφάνιση υπερδιέγερσης των ωοθηκών κατά τη διάρκεια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για πρώτη φορά ότι η χορήγηση της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής δεν επιτρέπει την εμφάνιση του συνδρόμου ενώ παράλληλα μειώνει και την δημιουργία ασκητικού υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
.
Είναι σημαντικό ότι για την διεκπεραίωση της επιστημονικής εργασίας, συνεργάστηκαν δύο κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Ιάκεντρο Προηγμένο Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) και δυο Πανεπιστημιακά Εργαστήρια (Εργαστήριο Φυσιολογίας και Εργαστήριο Γενετικής της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Ο πρώτος κύκλος δημοσιεύσεων αφορά στην εύρεση φαρμάκων, αποτελεσματικών στην υπερδιέγερση ωοθηκών και ο δεύτερος κύκλος στην ευρεία εφαρμογή τους σε κλινικές περιπτώσεις.
Στις δυο μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του Ιάκεντρο, Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνεται συνεχής προσπάθεια για να διατηρείται υψηλό όχι μόνο το επιστημονικό αλλά και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο πλήρης τίτλος της βραβευθείσας ερευνάς είναι: «Everolimus, An mTOR Pathway Inhibitor Is Highly Successful On Ovarian Hyperstimulation Syndrome By Reducing Ovarian Weight And Vascular Permeability: A Preclinical Experimental Randomized Controlled Study».