Πως θα αντιμετωπίσω τις κράμπες;
Ένας μυϊκός σπασμός, που γίνεται αφόρητος πόνος, σας κάνει να παραλύσετε. Και εφόσον οι κράμπες σας επισκέπτονται και όταν κολυμπάτε, λάβετε τα μέτρα σας για να μην κινδυνεύσετε.
Οι κράμπες είναι από τη φύση του χαιρέκακες. Εμφανίζονται όταν δεν πρέπει για να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα. Μια φορά σας έπιασε κράμπα πάνω που σκοπεύατε να πετύχετε ένα τρίποντο και πέρυσι τη στιγμή που ρίχνατε τις απλωτές σας μεσοπέλαγα. Κοίτα τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος από έναν μυϊκό σπασμό.
Τι συμβαίνει
Οι κράμπες είναι ξαφνικές και επώδυνες. Μερικές φορές αποτελούν παρατεταμένες συσπάσεις κάποιου μυός. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα ως μερικές ώρες. Το άτομο που παρουσιάζει την κράμπα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σχεδόν καμία δραστηριότητα.
Εμφανίζονται είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία και ανάπαυση, είτε – συχνότερα – κατά τη διάρκεια μιας έντονής μυϊκής εργασίας ή δύσκολης άσκησης. Δεν έχει σημασία αν το άτομο είναι γυμνασμένο ή όχι. Πολλές φορές παθαίνουν κράμπες οι κολυμβητές, εξαιτίας της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν. Οι νυχτερινές κράμπες εμφανίζονται συνήθως όταν έχει προηγηθεί μια πολύ δραστήρια ημέρα.
Πιθανά αίτια
Η έλλειψη καλίου, μαγνησίου και νατρίου. Τα στοιχεία αυτά αποβάλλονται από τον οργανισμό μας με τον ιδρώτα και έτσι όταν υπάρχει μεγάλη ζέστη ή έντονη σωματική άσκηση και η εφίδρωση είναι μεγάλη οι κράμπες εμφανίζονται συχνότερα.
Η ύπαρξη ισχαιμίας (έλλειψη αίματος) σε μια περιοχή του σώματος. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κολυμπάμε αφού έχουμε φάει είναι ακριβώς αυτός. Κατά τη διάρκεια της χώνευσης, το μεγαλύτερο ποσοστό του αίματος συγκεντρώνεται στο στομάχι, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του σώματός μας αιματώνονται ελάχιστα. Αν εκείνη την ώρα προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε έντονα, θα ανακαλύψουμε ότι το σώμα μας δεν μας ακολουθεί και – το χειρότερο – ότι μπορεί κάποιοι μύες να παρουσιάσουν κράμπα.
Ο υπεραερισμός, ο οποίος οφείλεται σε γρήγορες αναπνοές. Προκαλείται συνηθως από άγχος και έχει αποτέλεσμα να ελαττώνεται το ασβέστιο στο αίμα και να εκδηλώνονται τοπικού ή γενικευμένοι σπασμοί.
Πρόληψη
Αν πάσχετε από συχνές κράμπες ή αν γυμνάζεστε έντονα, φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο (πιπεριές, σπανάκι, αγκινάρες, εσπεριδοειδή, μήλα, μπανάνες, ροδάκινα, πατάτες, πουλερικά).
Μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι.
Αν οι κράμπες εξακολουθήσουν, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται στις επίμονες περιπτώσεις.
Αντιμετώπιση
Τεντώστε τον μυ που έπαθε κράμπα. Αν πρόκειται για τη γάμπα, ξάπλωσε, σήκωσε ψηλά και τέντωσε το πόδι, τραβώντας τη φτέρνα προς τα κάτω. Στον τεντωμένο μυ, κάντε μασάζ, πιέζονται δυνατά με τα δάχτυλα ή τη γροθιά. Η κράμπα λύνεται σε μερικά δευτερόλεπτα συνήθως. Αν επιμείνει, βάλτε στην περιοχή που πάσχει χλιαρές κομπρέσες.
Αν η κράμπα εκδηλωθεί στο μπράτσο, κάντε μασάζ με το άλλο σας χέρι και ζητήστε από κάποιον να τεντώσει τον αγκώνα σας. Επειδή ο μυς παραμένει ερεθισμένος και μετά τη λύση της κράμπας και μπορεί να συσπαστεί εκ νέου, προκαλώντας νέα κράμπα, εξακολουθήστε να κάνετε μασάζ στο πονεμένο μέλος, ώσπου να ανακουφιστείτε εντελώς.
Αν βρεθείτε μέσα στη θάλασσα και εκδηλωθεί κράμπα, κρατήστε την ψυχραιμία σας, γυρίστε ανάσκελα και παραμείνετε έτσι, ώσπου να υποχωρήσει ο πόνος. Κατόπιν βγείτε στη στεριά με αργές κινήσεις.
πηγή : «ΒΗΜagazino»