Αρχείο Καταγραφής Εμφυτευμάτων

Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας Facebooktwitterpinterest

                                                                                    ΔΕΛΤΙΟ      ΤΥΠΟΥ

Στη δημιουργία Αρχείου Καταγραφής  Εμφυτευμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις ολικής αντικατάστασης των αρθρώσεων του ισχίου, του γόνατος, του ώμου και της ποδοκνημικής, προχωρεί η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας .

Την σοβαρή αυτή πρωτοβουλία  ανακοίνωσε σήμερα με αφορμή την πραγματοποίηση στην Αθήνα (ξενοδοχείο CARAVEL, 3 με 6 Οκτωβρίου) του 68ου Πανελληνίου  Ορθοπαιδικού Συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΕΧΟΤ και   καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  κ Διονύσιος-Αλέξανδρος Βερέττας.

«Η δημιουργία του Αρχείου καταγραφής Εμφυτευμάτων είναι αναγκαία για να μπορούμε  να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα τους και να αποκλείουμε στο μέλλον την χρήση όσων δημιουργούν προβλήματα» τόνισεο καθηγητής  κ Βερέττας.

Στο αρχείο θα καταγράφονται επίσης και τα εμφυτεύματα εκείνα που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ορισμένων συνδέσμων όπως των χιαστών συνδέσμων του γόνατος.

ΕΙΔΟΣ  ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΧΟΤ  τα εμφυτεύματα  που χρησιμοποιούνται στις ορθοπαιδικές επεμβάσεις (ολικές αρθροπλαστικές, συνθετικοί σύνδεσμοι)  κατασκευάζονται από ειδικά κράμματα μετάλλων, ή απο κεραμικά, από ειδικά κατεργασμένο πολυαιθυλένιο ή άλλα συνθετικά υλικά, ενσωματώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό και παραμένουν σε σταθερή κατάσταση για πολλά χρόνια.

Ο σταθερός αυτός δεσμός των εμφυτευμάτων με τον σκελετό,  για διάφορους λόγους, είναι δυνατόν να αποσταθεροποιηθεί και τα εμφυτεύματα να χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα τον πόνο και την δυσκολία στην βάδιση του ασθενούς και την εν γένει προβληματική λειτουργία της άρθρωσης.

Η συνηθέστερη αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η φθορά των κινουμένων επιφανειών μεταξύ των τμημάτων της τεχνητής άρθρωσης και η παραγωγή πολύ μικροσκοπικών σωματιδίων κυρίως από πολυαιθυλένιο (πλαστικό) και σπανιότερα από μέταλλο, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να απομονώσει και να καταστρέψει. Απο αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται γύρο απο τα εμφυτεύματα περιοχές οστικής διάβρωσης (οστεολυτικές περιοχές) που είναι υπεύθυνες για τον πόνο που αισθάνεται ο ασθενής.

Οι επιπτώσεις της φθοράς στον οργανισμό του ασθενούς, δηλαδή ο πόνος κατά την βάδιση και την εν γένει χρήση της άρθρωσης γίνονται εμφανείς μετά από αρκετό χρονικό διάστημα χρησιμοποίησης της τεχνητής άρθρωσης . Για τα περισσότερα είδη εμφυτευμάτων που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με αυστηρότατες προδιαγραφές, το χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν αυτές οι επιπτώσεις είναι κατά προσέγγιση αναμενόμενο, σύμφωνα με πολυάριθμες τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά . Ενδεικτικά για τους ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών οι πιθανότητες καλής λειτουργίας μιας ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου μετά την πάροδο 10 ετών είναι περίπου 94%-95%.

         ΤΟ   ΑΡΧΕΙΟ   ΘΑ   ΕΛΕΓΧΕΙ   Η   ΕΕΧΟΤ

Το αρχείο αυτό θα  στεγάζεται στα γραφεία της ΕΕΧΟΤ και  θα είναι υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της, η οποία θα παρέχει και την οικονομική υποστήριξη για το στήσιμο και την παρακολούθηση της συνεχούς ροής των δεδομένων, αλλά και την εξασφάλιση της εχεμύθειας και του αδιάβλητου των ευρημάτων.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του αρχείου είναι να υπάρχει μία πλήρης και λεπτομερέστατη καταγραφή όλων των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται από όλες τις ορθοπαιδικές κλινικές της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές.  Με την τακτική παρακολούθηση των ασθενών και την αναφορά στο συγκεκριμένο Αρχείο όλων των επανεγχειρήσεων  (εγχειρήσεις αναθεώρησης) λόγω κάποιας επιπλοκής  και των αιτίων που οδήγησαν στην επανεγχείρηση, θα είναι δυνατόν να ανευρίσκονται και να απομονώνονται τα εμφυτεύματα εκείνα των οποίων η επίδοση, σε βάθος χρόνου, υστερεί των υπολοίπων και να συστήνεται η προσεκτικότερη χρήση τους στο μέλλον.

Τα ευρήματα θα ανακοινώνονται και θα δημοσιεύονται σε ετήσια βάση και με τον τρόπο αυτό οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί θα μπορούν να γνωρίζουν την ύπαρξη ορισμένων εμφυτευμάτων που ενδεχομένως  συμπεριφέρονται  λιγότερο ικανοποιητικά  από άλλα. Αν αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων και σε επαναλαμβανόμενο ρυθμό, θα υπάρχει η δυνατότητα να συστήνεται η απόσυρσή τους από την αγορά.

Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα δύο διαφορετικών εμφυτευμάτων που αποκαλύφθηκε, μέσω του αντίστοιχου Αρχείου της Μεγάλης Βρεττανίας, ότι παρουσίαζαν  ταχύτατη φθορά και μεγάλη συχνότητα επιπλοκών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την τοποθέτησή τους στον ασθενή.

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε και στις δύο περιπτώσεις στην απόσυρση των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων όχι μόνο από την αγορά της Μεγάλης Βρεττανίας αλλά και από την διεθνή.

Παρόμοια αρχεία καταγραφής αρθροπλαστικών λειτουργούν από πολλά χρόνια στις Σκανδιναυικές χώρες, την Αυστραλία, την Μεγάλη Βρεττανία και θεωρείται καθοριστικής σπουδαιότητας για τον έλεγχο της επίδοσης μιάς ολικής αρθροπλαστικής. Στο θέμα αυτό θα υπάρχουν και σχετικές διαλέξεις κατά την διάρκεια του Συνεδρίου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.