Φτιάχνουν φάρμακο για τις αιμορραγίες

Φτιάχνουν φάρμακο για τις αιμορραγίες Facebooktwitterpinterest

Με… ληγμένο αίμα σχεδιάζουν να αποκαθιστούν τις βαριές αιμορραγίες οι επιστήμονες. Νέα έρευνα, που διεξάγεται παράλληλα σε πενήντα έξι επιστημονικά κέντρα σε όλον τον κόσμο, ελέγχει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας ακατάσχετης αιμορραγίας με σκεύασμα που προέρχεται από ληγμένα αποθέματα αίματος και μιμείται τον ρόλο των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το MP4OX αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Sangart, που χρηματοδοτεί κιόλας την παγκόσμια έρευνα. Αποτελεί ένα σκεύασμα με βάση την αιμοσφαιρίνη που έχει αντληθεί και επεξεργαστεί από ληγμένα αποθέματα αίματος τα οποία προορίζονταν για μεταγγίσεις.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα μόρια της αιμοσφαιρίνης είναι οι πρωτεΐνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το απαραίτητο οξυγόνο στους μυς και τους ιστούς του σώματος. Στους ασθενείς που έχουν χάσει πολύ αίμα τα μόρια αυτά έχουν ελαχιστοποιηθεί, απειλώντας τη λειτουργία ζωτικών οργάνων.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το ΜΡ4ΟΧ υποστηρίζουν ότι το σκεύασμα μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς τις κρίσιμες στιγμές, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας μοιραίας ανεπάρκειας.

Ο καθηγητής Καρίμ Μπρόι από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, που καθοδηγεί τις έρευνες, είπε: «Το δίνουμε σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα, έχουν πέσει από μπαλκόνι, έχουν μαχαιρωθεί, κτλ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φάρμακο που παίρνει το οξυγόνο και το μεταφέρει στα κύτταρα που ασφυκτιούν επειδή δεν υπάρχει αρκετό αίμα στο σώμα».

Το φάρμακο, το οποίο δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο μόλυνσης και μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε όλους τους ασθενείς, έχει ήδη δοκιμαστεί σε πενήντα ανθρώπους δείχνοντας ότι είναι απόλυτα ασφαλές.

Τώρα οι δοκιμές έχουν επεκταθεί παγκοσμίως σε 360 ασθενείς, με στόχο να μελετηθεί περαιτέρω η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Αυτό το στάδιο πλησιάζει στο τέλος του και στη συνέχεια οι επιστήμονες θα συγκεντρώσουν και θα επεξεργαστούν τα αποτελέσματα.

«Στις αρχικές δοκιμές το φάρμακο φάνηκε ικανό να δίνει εξιτήριο στους ασθενείς νωρίτερα από ό,τι σε όσους δεν το είχαν λάβει», επισήμανε ο καθηγητής Μπρόι.
Espressonews.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.