Τι «ξεχνούν» να πουν στο γιατρό οι γυναικες
Τι δεν πρέπει να αποκρύπτεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης
Όταν επισκέπτεστε τον προσωπικό σας γιατρό για ένα συνηθισμένο τσεκ απ, το πιθανότερο είναι να «ξεμπλέξετε» πολύ γρήγορα, εφόσον όλα δείχνουν καλά με την πρώτη κλινική εξέταση.
Οι περισσότερες γυναίκες, άλλωστε, δεν ενδιαφέρονται να αναπτύξουν διαλογική συζήτηση με τους γιατρούς τους καθώς στέκονται ημίγυμνες στο χώρο της εξέτασης. Και οι ίδιοι οι γιατροί, μάλιστα, ίσως αισθάνονται την ίδια συστολή με εσάς και πιθανόν να σκέφτονται «ας τελειώνουμε γρήγορα».
Το να «τρέχετε» όμως την επίσκεψη στον γιατρό σας, παραλείποντας μάλιστα να του αναφέρετε ακόμη και για μικρές αλλαγές στο σώμα ή τη διάθεσή σας, σημαίνει ότι δεν θα λάβετε όλη την ιατρική φροντίδα που πραγματικά χρειάζεστε. Είτε έχετε ένα απλό βήχα, είτε αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ύπνο σας, ο γιατρός σας πρέπει να το γνωρίζει. Φαινομενικά αθώα συμπτώματα, άλλωστε, συχνά αποτελούν «καμπανάκια» για σοβαρότερες καταστάσεις.
Ίσως να νομίζετε ότι ένα απλό σύμπτωμα δεν σημαίνει το παραμικρό, ωστόσο μην το αποφασίσετε μόνοι σας. Συμβουλευτείτε κάποιον περισσότερο ειδικό.
Οτιδήποτε αποκρύπτετε από το γιατρό σας μπορεί να αποδειχτεί ολέθριο για την υγεία σας.
Για του λόγου του αληθές, ορίστε μερικά πράγματα που συνήθως δεν αναφέρουμε στον γιατρό μας, αν και θα έπρεπε…
Χρόνιος βήχας
Ο βήχας ο οποίος επιμένει για μέρες ή εβδομάδες ίσως δεν σχετίζεται διόλου με κάποιο γερό κρυολόγημα. Θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη βρογχίτιδας, φαρυγγίτιδας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή ακόμη και αλλεργίας. Ακόμη χειρότερα, θα μπορούσε να αποτελεί πρόδρομο σύμπτωμα καρκίνου των πνευμόνων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, πίσω από τον επίμονο βήχα δεν υποκρύπτεται κάποια σοβαρή ασθένεια, ωστόσο, όσο πιο σύντομα τον αναφέρετε στον γιατρό σας τόσο πιο σύντομα θα τον αντιμετωπίσετε και θα αισθανθείτε καλύτερα…
Αλλαγές περιόδου
Είναι πολύ σημαντικό για το γιατρό σας να του αναφέρετε κάθε σοβαρή αλλαγή που θα παρατηρήστε σχετικά με την περίοδό σας. Αιμορραγία μεταξύ δύο περιόδων, διαρκώς ακανόνιστος κύκλος ή περίοδοι που δεν έρχονται για μήνες ίσως είναι τα αποτελέσματα σοβαρών ορμονικών διαταραχών.
Θα μπορούσαν, επίσης, να μας προειδοποιούν για την ανάπτυξη ινομυωμάτων ή πολυπόδων, για διαταραχές του θυρεοειδή αδένα ή ακόμη και για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Λαχάνιασμα
Ίσως, απλώς, δεν βρίσκεστε σε φόρμα επειδή δεν γυμνάζεστε, εντούτοις το έντονο λαχάνιασμα και το αίσθημα ότι σας κόβεται η ανάσα μπορεί να σας προειδοποιούν για πραγματικά σοβαρές καταστάσεις, όπως κάποια θρόμβωση που επηρεάζει τους πνεύμονες, μια καρδιακή νόσο, άσθμα ή αλλεργίες.
Προγεννητικά σύνδρομα
Είναι καθοριστικό να είσαστε απόλυτα υγιής την περίοδο κατά την οποία προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος.
Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας για να σιγουρευτείτε, κατ΄ αρχήν, ότι έχετε σωστό βάρος για να ξεκινήσετε μια κύηση, ότι δεν πάσχετε από κάποιο σοβαρό λοιμώδες νόσημα και ότι παίρνετε αρκετό φολικό οξύ με τη διατροφή σας, κάτι που είναι απαραίτητο για την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.
Αρχίστε να παίρνετε μια ειδική σειρά βιταμινών, μερικούς μήνες πριν την προγραμματισμένη προσπάθεια σύλληψης και, φυσικά, διακόψτε αρκετά νωρίτερα τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Εάν, επίσης, ταλαιπωρείστε από ψυχοσωματικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη, άσθμα ή διαβήτη, είναι απαραίτητο να τις θέσετε υπό έλεγχο πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος…
Κάπνισμα – Κατανάλωση αλκοόλ
Συνήθως οι γυναίκες δεν αναφέρουν, εκτός εάν τις ρωτήσουν οι γιατροί, εάν καπνίζουν ή πίνουν. Ίσως διότι φοβούνται ότι θα τις κακοχαρακτηρίσουν. Ο ρόλος του γιατρού, όμως, δεν είναι να κάνει κοινωνική κριτική στις ασθενείς του, αλλά να διαφυλάξει την υγεία τους. Και για να το καταφέρει θα πρέπει να έχει πλήρη γνώση σχετικά με τις συνήθειές τους, λ.χ. αν πίνουν ή καπνίζουν και πόσο…
Προβληματικός ύπνος
Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι καθοριστικός για την υγεία σας, γι΄ αυτό μην αμελείτε να αναφέρετε στον γιατρό σας την οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε. Τα προβλήματα ύπνου συχνά αναφέρονται ως παρενέργειες σε φάρμακα. Μπορεί, επίσης, να οφείλονται σε έντονο στρες ή σε σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
Πόνος στη διάρκεια του σεξ
Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι γυναίκες οι οποίες πονάνε στη διάρκεια του σεξ είναι ότι συμβιβάζονται με την αντίληψη πως το σεξ, γι΄ αυτές, θα συνεχίσει να είναι επώδυνο. Το ακόμη μεγαλύτερο λάθος που κάνουν είναι ότι ντρέπονται να συζητήσουν το πρόβλημά τους με το γιατρό τους. Είναι τεράστιο λάθος να μην αναφέρουν το πρόβλημα.
Κι αυτό διότι, σε αρκετές περιπτώσεις, το επώδυνο σεξ είναι συνέπεια κάποιας κολπικής μόλυνσης. Μπορεί, επίσης, να αποδοθεί σε κύστεις των ωοθηκών ή σε κάποια πυελική μάζα. Είναι καταστάσεις που φυσικά αντιμετωπίζονται, ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα του επώδυνου σεξ…
Οικογενειακό ιστορικό
Οι περισσότεροι γιατροί ζητάνε από τους ασθενείς τους, κατά την πρώτη τους συνάντηση, να τους περιγράψουν το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τους. Συνήθως, όμως, δεν ζητάνε από τους ασθενείς τους να προσθέσουν τα πιθανόν καινούρια στοιχεία που θα προκύψουν μέχρι την επόμενη συνάντησή τους. Κι αυτό είναι λάθος, από την πλευρά των γιατρών.
Εάν ο γιατρός σας δεν σας ρωτήσει για πιθανές μεταβολές στο ιατρικό σας ιστορικό, χάνει μια σημαντική ευκαιρία για έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Περίπου το 80% των κλινικών και εργαστηριακών ευρημάτων που εντοπίζουν οι γιατροί έχουν σχέση με το οικογενειακό σας ιστορικό ιατρικό.
Εάν δεν τους αναφέρετε με κάθε λεπτομέρεια κάθε καινούριο στοιχείο, τότε το ποσοστό ασφαλούς διάγνωσης περιορίζεται αισθητά…
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η απότομη απώλεια βάρους, χωρίς δίαιτα, μπορεί να σημαίνει ότι υποφέρετε από κατάθλιψη, ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από κάποια λοίμωξη, ότι έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή, πρόβλημα αλλεργίας ή κάποια γαστρική διαταραχή.
Ακόμη χειρότερα… Μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από κάποια νόσο του ήπατος ή καρκίνο. Μην σκέφτεστε, απλώς, ότι είστε τυχερή που διατηρείστε λεπτή…
Εναλλακτικές θεραπείες
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 50% των ασθενών δεν αποκαλύπτουν στο γιατρό τους εάν ακολουθούν εναλλακτικές θεραπείες.
Η αμέλεια αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς ακόμη και κάποια «αθώα» συμπληρώματα διατροφής μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ή να κάνουν τοξικότητα όταν χορηγούνται παράλληλα με τα φάρμακα που σας δίνει ο γιατρός σας.
Για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές, ενημερώστε το γιατρό σας για βότανα ή εναλλακτικά φάρμακα που παίρνετε.
Πηγή: healthpress.gr