Η κιρσοκήλη, υπεύθυνη για την υπογονιμότητα στους άνδρες.
Η κιρσοκήλη όπως και η βουβωνοκήλη (85% των περιπτώσεων) συναντάται σε άνδρες.
Η κιρσοκήλη είναι μια πάθηση που πολύ συχνα συνδεαιται με περιπτώσεις υπογονιμότητας σε ανδρες. Η κιρσοκήλη προκαλήται όταν διαταραχθεί και καταστεί ανεπαρκές το φλεβικό δυκτιο του όρχι. Αυτό συμβένει όταν το αίμα στο φλεβικό δυκτιο (από τον ορχι στη καρδιά) λιμνάζει με αποτέλεσμα οι φλεβες να εχουν κιρσοειδή μορφη,να πρίζονται ακόμα και να είναι ορατές κατω από το δέρμα του οσχέου. Αυτή η στάση του αίματος που δημιουργει την κιρσοκηλη προκαλεί λειτουργικές ανωμαλίες στους όρχεις. Αποτέλεσμα αυτης της δισλειτουργίας μπορεί είναι η υπογονιμότητα ή σε αρκετές περιπτώσεις η στειροτητα. Η κιρσοκήλη κατά το 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται στη αριστερή πλευρά και κατά 10% στη δεξια.
Σε αντίθεση με τις υπολοιπες κήλες η κιρσοκήλη συνίθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Κατά κανόνα ο ασθενής το μαθένει αν υποβλιθεί σε εξετάσεις για υπογονιμότητα. Παρ’όλα αυτά υπαρχουν περιπτώσεις που οι κιρσοκήλες είναι τόσο διογκωμένες που ο ασθενής νιώθει πόνο στον όρχι μετα από σωματική ασκηση ή σεξουαλική δραστιριότητα. Ακόμα πιο σπάνια το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που παρατηρούνται ή ψηλαφήζονται διογκωμένες φλέβες πάνω στον όρχι. Σε περίπτωση που μια κιρσοκήλη εμφανιστεί ξαφνικά και προκσλεί έντονο πόνο ένα υπερηχογράφιμα δείχνει αν υπάρχει κάποια αλλή πάθηση που οδήγισε στη δημιουργεία της κιρσοκήλης.
Η θεραπεία της κιρσοκήλης εξαρτάται:
- Από το μέγεθός της
- Αν γίνεται για να βελτιώσει τη ποιότητα ενός παθολογικού σπέρματος
- Αν είναι μια ανατομική ανωμαλία που μετα θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα
Αν το πρόβλημα δεν προκαλεί στειρότητα ο καλήτερος τροπος θεραπείας είναι η αγορά ενός ειδικού εσωρούχου πουυποστηριζει τους όρχεις. Στη περιπτωση στειρωτητάς ή ατροφίας η μόνη λύση δίνεται με χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν τρείς επέμβάσεις που πραγματοποιούνται:
- Λαπαροσκοπικά
- Απολίνωση των φλεβών (μέθοδος Palomo)
- Απολίνωση φλεβών μέσω βουβωνικής περιοχής (μέθοδος Ivavissevich)