Η ιστορία του Ρέικι

Facebooktwitterpinterest

Ο Mikao Usui sensei γεννήθηκε στο χωριό Taniai Mura (τώρα ονομάζεται Miyamacho), της επαρχίας Yamagata, Gifu, της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1865 και καταγόταν από την οικογένεια της Tsunetane Chiba. Στα νεανικά του χρόνια, ο Mikao Usui sensei ταξίδεψε πολλές φορές στη Κίνα και σε κάποιες άλλες Δυτικές χώρες έτσι ώστε να επεκτείνει την εμπειρία του και να διευρύνει τη γνώση του. Δεν ήταν πλούσιος και έκανε οικονομίες για τα να μπορεί να ζει. Παντρεύτηκε την Sadako Nagoya και έκανε δυο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη. Άλλαζε συχνά επαγγέλματα, δουλεύοντας σαν δημόσιος υπάλληλος, ιδιωτικός υπάλληλος, δημοσιογράφος, γραμματέας πολιτικού προσώπου (του Goto, υπουργού εξωτερικών, κυβερνήτη της Ταϊβάν και δημάρχου του Τόκυο) ακόμα και ως ιεραπόστολος και δάσκαλος φυλακισμένων στα πλαίσια επανένταξης τους στην κοινωνία.
Μέσα από αυτές τις εμπειρίες μπορούσε να παρατηρεί τον κόσμο από διάφορες οπτικές γωνίες και έτσι του γεννήθηκε το σημαντικό ερώτημα «Ποιος είναι ο αληθινός σκοπός της ζωής;». Μετά από βαθύ στοχασμό και έχοντας μελετήσει ιστορία, ιατρική, Βουδισμό, Χριστιανισμό, ψυχολογία, μαντεία και φυσιογνωμία, ο Mikao Usui sensei έφτασε στο συμπέρασμα ότι «ο απόλυτος σκοπός της ζωής είναι να επιτύχεις την απόλυτη γαλήνη του μυαλού».
Έτσι αποφάσισε να μελετήσει το Ζεν Βουδισμό σε μία προσπάθεια να αποκτήσει την απόλυτη ηρεμία του μυαλού. Παρόλο που για 3 χρόνια έκανε ασκητισμό, δε μπορούσε να καταφέρει να φτάσει στη φώτιση. Στο τέλος συμβουλεύτηκε τον Ζεν δάσκαλο του, τον οποίο σεβόταν βαθύτατα, σχετικά με το πώς θα εκπαίδευε τον εαυτό του για να πετύχει κάτι που τόσο πολύ επιθυμούσε. Μετά την απάντηση από τον δάσκαλό του, τον Μάρτιο του 1922 αποσύρθηκε σε ένα καταφύγιο στο βουνό Kurama (ένα βουνό έξω από το Kyoto) και άρχισε νηστεία.
Μετά από 3 εβδομάδες νηστείας, ξαφνικά στη μέση της νύχτας ένιωσε ένα ισχυρό σοκ στο κέντρο του εγκεφάλου, σαν να τον είχε χτυπήσει κεραυνός και μετά λιποθύμησε. Ύστερα από αρκετές ώρες, ανέκτησε τις αισθήσεις του και ξύπνησε ενώ είχε ξημερώσει. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι ένιωθε ανανεωμένος με έναν τρόπο που δεν είχε νιώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος, είχε διεισδύσει μέσα στη ψυχή του και το σώμα του το συμπαντικό Ρέικι. Καθώς η κοσμική ενέργεια συντονιζόταν με τη δική του ενέργεια, συνειδητοποίησε ότι : «Το Σύμπαν είναι Εγώ – Εγώ είμαι το Σύμπαν». Επιτέλους είχε καταφέρει να αποκτήσει τη φώτιση που τόσο καιρό επιδίωκε.
Ανακαλύπτοντας το Ρέικι

Έχοντας αποκτήσει τη φώτιση, ο Mikao Usui sensei άρχισε να τρέχει όλο χαρά, κατεβαίνοντας το βουνό. Στο δρόμο του σκόνταψε σ’ ένα βράχο και του σκίστηκε το νύχι του ποδιού του. Έτυχε να βάλει το χέρι του πάνω στο νύχι και έκπληκτος ένιωσε να περνάει ο πόνος, να σταματάει η αιμορραγία και να θεραπεύεται η πληγή. Ήταν τέτοια η έκπληξη του που επιστρέφοντας στο σπίτι, δοκίμασε να κάνει το ίδιο στην οικογένεια του. Βλέποντας ότι η προσπάθεια του είχε καταπληκτικά αποτελέσματα, ο Mikao Usui sensei ένιωσε ότι ήθελε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους μεταδίδοντας τους αυτή την εκπληκτική ικανότητα και μετά από κάποια έρευνα, ίδρυσε τη μέθοδο που τον έκανε ικανό να βοηθήσει άλλους να βελτιώσουν το σώμα και το μυαλό τους μέσω του Ρέικι.
Αυτό είναι γνωστό ως “Shin-Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho” ή «Usui Reiki Μέθοδος θεραπείας για τη βελτίωση του σώματος και του μυαλού».
Ένα μήνα μετά τη φώτισή του στο βουνό Kurama, ο Mikao Usui sensei μετακόμισε στο Ayoama-Harajuku στο Τόκυο και ίδρυσε το Ινστιτούτο μελετών «Usui Reiki Ryoho Gakkai”. Άρχισε να διδάσκει σε ανθρώπους και να οργανώνει σεμινάρια, τα οποία έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, ιδρύοντας κέντρα και κλινικές ρέικι σε πολλά σημεία της χώρας. Έζησε μέχρι τις 9 Μαρτίου του 1926 όπου και πέθανε από εγκεφαλικό, έχοντας διδάξει περίπου 2000 άτομα όπως γράφει η επιγραφή στον τάφο του.
Ο Chujiro Hayashi sensei ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές του Usui sensei. Το 1925 στα 47 του χρόνια, ολοκλήρωσε και τα 3 επίπεδα Ρέικι (Shoden, Okuden & Shinpiden) – λίγο πριν το θάνατο του Usui sensei. Αρχικά ήταν γιατρός στο Ναυτικό και όταν έμαθε το Ρέικι από τον Usui sensei, το εξασκούσε στην κλινική του στο Shinano-machi στο Τόκυο. Η κλινική ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει 8 τραπέζια του Ρέικι και 16 θεραπευτές. Ο Chujiro Hayashi sensei δίδασκε Ρέικι στην Οσάκα καθώς και στο Τόκυο. Έζησε μέχρι τις 10/5/1941.
Το ταξίδι του Ρέικι από την Ιαπωνία στη Δύση

Η Hawayo Takata (24/12/1900-12/12/1980),Ιαπωνο-Αμερικάνα γεννημένη στη Χαβάη, διέδωσε το Ρέικι στον υπόλοιπο κόσμο.
Το 1935, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγε στην Ιαπωνία, πατρίδα της μητέρας της, για να προσπαθήσει να θεραπεύσει την ασθένεια που επηρέαζε την καρδιά της, το στομάχι της, τα πνευμόνια και τη χολή. Ο σύζυγος της είχε πεθάνει νωρίτερα και ένιωθε ότι ο χρόνος περνάει και ήθελε να προετοιμαστεί αφήνοντας τις μικρές κόρες της με τους γονείς της, σε περίπτωση που κάτι κακό συνέβαινε.
Η ασθένεια της είχε γίνει τόσο σοβαρή που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εγχειριστεί. Καθώς ήταν ξαπλωμένη στο χειρουργείο, άκουσε μία εσωτερική φωνή να της λέει «Αυτή η εγχείριση δεν είναι απαραίτητη». Η φωνή αυτή επανέλαβε 3 φορές τη φράση και είχε τέτοια επίδραση πάνω της που αποφάσισε να μην κάνει την εγχείριση. Η νοσοκόμα έμεινε άναυδη με την απόφαση της αλλά προσπάθησε να την καταλάβει και όταν ρώτησε το γιατρό αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να σωθεί η ζωή της, αυτός με ειλικρίνεια της απάντησε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος αλλά ότι θα πάρει πολύ καιρό για την αποθεραπεία. Την σύστησε στον Hayashi sensei και το Ρέικι ήταν αυτό που της έσωσε τη ζωή. Η κα Takata, είτε από συμπαντική πρόθεση είτε από θαύμα, συνάντησε το Ρέικι και τον Hayashi sensei και μετά από 8 μήνες θεραπείας αποκαταστάθηκε με θαυματουργό τρόπο η υγεία της. Ο Hayashi sensei τότε θεράπευε κόσμο στο Shinano-machi στο Τόκυο, όπου εκεί ήταν ασθενής και η κα Takata.
Έχοντας την ικανότητα να καταλάβει την αποτελεσματικότητα του Ρέικι, μέσω της δικής της θεραπείας, ήταν απόλυτα φυσικό να ενδιαφερθεί για το Ρέικι η κα Takata. Έμαθε το Ρέικι από τον Hayashi sensei για ένα χρόνο και ύστερα γύρισε στη Χαβάη, όπου αργότερα το 1938, προσκάλεσε τον Hayashi sensei και έτσι μπόρεσε να ολοκληρώσει τον κύκλο μαθημάτων του Ρέικι.
Αρχικά, η κα Takata δε δίδασκε το Ρέικι αλλά επικεντρώθηκε στη θεραπεία των ανθρώπων. Πέρασαν αρκετά χρόνια και στη δεκαετία του 70 άρχισε να διδάσκει και μέχρι το θάνατο της το 1980 εκπαίδευσε μόνο 22 δασκάλους. Τα ονόματα αυτών των δασκάλων είναι: Rick Bockner, Fran Brown, Phyllis Furumoto, John Gray, Mary McFadyen, Paul Mitchell, Shinobu Saito, Iris Ishikura και Barbara Weber Ray (είναι ακόμη δάσκαλοι του Ρέικι).
Και οι: George Araki, Dorothy Baba, Barbara Brown, Ursula Baylow, Beth Gray, Harry Kuboi, , Ethel Lombardi, Barbara Mc Cullough, Bethel Phaigh, Virginia Samdahl, , Patricia Bowling Ewing, Wanja Twan and Kay Yamashita για τους οποίους δεν έχουμε κάποιες πληροφορίες.
Αυτοί οι δάσκαλοι διέδωσαν με τη σειρά τους το Ρέικι σ΄ όλο τον κόσμο και χάρη σ’ αυτούς πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι εξασκούν το Ρέικι. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί ενεργοί οργανισμοί του Ρέικι σήμερα Αυτοί οι οργανισμοί, έχουν τέτοια επιτυχία στη επίσημη δημοσίευση του Ρέικι, ώστε άρχισε η επανακυκλοφόρηση του Ρέικι στην πατρίδα του την Ιαπωνία.
Το Ρέικι στην Ιαπωνία και ξανά πίσω στη Δύση

Το Ρέικι άρχισε πάλι σταδιακά να εξαπλώνεται στην Ιαπωνία από το 1987, όπου ο Οργανισμός «Ρέικι Ακτινοβολία» άρχισε να διεξάγει σεμινάρια. Παρόλα αυτά δεν ήταν εφικτό να παρακολουθήσει κάποιος σεμινάρια για δασκάλους μέχρι το 1993, όταν ο Frank Arjava Petter, που ζούσε στο Sapporo στη Νότια Ιαπωνία, άρχισε να εκπαιδεύει δασκάλους. Από τότε, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων έγιναν δάσκαλοι και το Ρέικι έγινε εξαιρετικά δημοφιλές εκεί. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει αυτά τα σεμινάρια.
Από τη στιγμή που το Ρέικι έγινε δημοφιλές στην Ιαπωνία και πάλι, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να εντοπίσουν την ιστορία του και η ύπαρξη του Usui Reiki Ryoho Gakkai (του οργανισμού που ίδρυσε ο ίδιος ο Usui) έγινε γνωστή. Ωστόσο, αυτός ο οργανισμός είναι κλειστός για το κοινό και έτσι η πρωτότυπη μορφή του Ρέικι δεν εξαπλώθηκε μέσω αυτών των ανθρώπων.
Η μαθήτρια του Hayashi sensei, Chiyoko Yamaguchi, άρχισε να διδάσκει σεμινάρια ρέικι βασισμένα σε αυτά που έδινε ο Hayashi τη δεκαετία του 1930, μεταδίδοντας τις πρωτότυπες διδασκαλίες του Hayashi sensei. Έτσι κατά τη συλλογή των πληροφοριών σχετικά με την ιστορία του Ρέικι, κάποιες λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τον Usui sensei διορθώθηκαν σταδιακά (όπως ότι ήταν χριστιανός και ιερέας) και παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές ήρθαν να εμπλουτίσουν τις μέχρι τώρα γνώσεις και πρακτικές μας.

http://www.syllogosreiki.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.