Τι πρέπει να τρως εάν έχεις χοληστερίνη!
Δε θα ασχοληθούμε όμως τώρα με το τι προκαλεί η αυξημένη χοληστερόλη στον οργανισμό μας, αλλά με το
ποιες τροφές μπορούν να τη μειώσουν!
Γενικότερα, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Χαρά Κορομπίλη, οι τροφές που περιέχουν καλής ποιότητας λίπη, π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), είναι αυτές που συμβάλλουν στη μείωσή της.
Πιο συγκεκριμένα:
– φρούτα και λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
– βρώμη (μέσα από τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού, παξιμάδια βρώμης), λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει
– ολικής αλέσεως προϊόντα, (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά, κ.λπ.), επίσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
– λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, κ.λπ.), λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη
– θαλασσινά, τα οποία είναι παρεξηγημένη τροφή, γιατί όλοι θεωρούν ότι ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ενώ το πιο σημαντικό που ίσως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, είναι ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση!
– ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος), το οποίο -όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά την καλή χοληστερίνη
– αλκοόλ και κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ -και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού- που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη
– οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά, όπως σουσάμι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς, πίτουρο και αντίστοιχα λάδια, αλλά και κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες
– όσπρια, όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
– άπαχα γαλακτοκομικά & κρέατα (χοιρινό και μοσχαρίσιο), κοτόπουλο, ψάρι, χωρίς πέτσα.
Πηγή: MediDiatrofi.gr