Προστατέψτε τα παιδιά από την ηλιακή ακτινοβολία

Facebooktwitterpinterest

Ο κίνδυνος της βλάβης των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθροιστικός που σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρόνο έχουμε εκτεθεί στον ήλιο στη διάρκεια της ζωής μας τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για βλάβες.

Υπολογίζεται ότι το μισό περίπου από το συνολικό χρόνο που έχουμε εκτεθεί στον ήλιο έχει συμβεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών επειδή τα παιδιά συνηθίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι.

Επιπλέον επειδή ο φακός του ματιού των παιδιών είναι διαυγέστερος επιτρέπει μεγαλύτερη ποσότητα ακτίνων να εισέλθει στο εσωτερικό του ματιού.

Έχοντας αυτά κατά νου αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η προστασία των παιδιών από την ηλιακή ακτινοβολία με γυαλιά και καπέλο από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

  1. Φορέστε γυαλιά τα οποία απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες. Η δυνατότητα απορρόφησης της UV ακτινοβολίας δεν επηρεάζεται από το χρώμα των γυαλιών η από το πόσο σκοτεινά είναι. Σιγουρευτείτε ότι το ποσοστό απορρόφησης της UV ακτινοβολίας είναι 100%.Καλό είναι τα γυαλιά να έχουν και κάποιο βαθμό απορροφητικότητας για τις HEV ακτίνες και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να ξέρουμε ότι το χρώμα παίζει κάποιο ρόλο με καλύτερα χρώματα το μπρούτζινο, το χρώμα του χαλκού και το μείγμα ερυθρού και καφέ.
  2. Φορέστε καπέλο το οποίο εξασφαλίζει επιπλέον προστασία.
  3. Αν φοράτε φακούς επαφής θυμηθείτε να φορέσετε τα γυαλιά σας από πάνω.
  4. Ποτέ μην κοιτάτε κατευθείαν τον ήλιο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφή του αμφιβληστροειδούς και μείωση της όρασης (solar retinopathy).
  5. Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, προστατέψετε τους με γυαλιά και
    καπέλο.
  6. Μην ξεγελιέστε από τη συννεφιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να περάσει
    τα λεπτά σύννεφα.
  7. Το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί τις ίδιες ακριβώς βλάβες για τις οποίες
    ευθύνεται και ο ήλιος.
  8. Το χιόνι αντανακλά το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας. Φορέστε τα κατάλληλα γυαλιά όταν κάνετε σκι η snowboard. Ίδια προσοχή χρειάζεται και η άμμος η οποία επίσης αντανακλά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Πάντα φοράμε γυαλιά στην παραλία ακόμη και κάτω από την ομπρέλα.
  9. Θυμηθείτε να φοράτε τα γυαλιά σας ακόμη και όταν είστε υπό σκιάν.Αν και η σκιά ελαττώνει το ποσόν της UV ακτινοβολίας που δέχεστε δεν μπορεί να σας προφυλάξει από τις ακτίνες που ανακλώνται από τα κτίρια, τους δρόμους η άλλες επιφάνειες
  10. Φορέστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα γυαλιά. Έτσι εμποδίζετε την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στα μάτια σας από πάνω η από τα πλάγια των γυαλιών
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.