Αστακομακαρονάδα
ΥΛΙΚΑ: 1 αστακός 800 – 1000γρ, 2 ώριμες τομάτες, 1 πιπεριά, 1 ματσάκι μάραθο, 3 κρεμμύδια μέτρια, 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, 250 – 300γρ μακαρόνια Νο 10.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε τις τομάτες, την πιπεριά και το μάραθο, λιώνουμε στο multi τα κρεμμύδια και το σκόρδο και κόβουμε τον αστακό σε 4-6 ροδέλες, ανάλογα με το μέγεθός του. Κατόπιν, βάζουμε το λάδι σε μια χαμηλή κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός απ’ τα μακαρόνια. Αν κάποιος προτιμά τη σάλτσα πιο κόκκινη μπορεί να ρίξει λίγο πελτέ κι αν προτιμά πιο έντονη γεύση μπορεί να βάλει λευκό κρασί ή κονιάκ έχοντας υπ’ όψιν ότι σ’ αυτή τη περίπτωση το φαγητό γίνεται βαρύ. Τ’ αφήνουμε να τσιγαριστούν περίπου 10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Μόλις κοκκινίσει το τσόφλι του αστακού προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο νερό και τ’ αφήνουμε να βράσει (περίπου 10 λεπτά) μέχρι να κρίνουμε ότι έχει δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος ρίχνουμε τα μακαρόνια όπως στο γιουβέτσι και τ’ αφήνουμε να βράσουν γύρω στο 10λεπτο. Τα γυρνάμε σε πιατέλα και περιμένουμε 3 λεπτά για να φουσκώσουν τα μακαρόνια. Η αστακομακαρονάδα μας είναι έτοιμη και σημαντική λεπτομέρεια είναι τα μακαρόνια να σερβιριστούν φρεσκοβρασμένα.
Για να απολαύσουμε καλύτερα το γεύμα προτείνουμε το τραπέζι να ξεκινήσει με διάφορα θαλασσινά ορεκτικά. Κατόπιν ν’ ακολουθήσει η αστακομακαρονάδα συνοδευόμενη από μια σαλάτα φρέσκα ωμά και βραστά λαχανικά εποχής. Συμπληρώστε με λευκό κρασί και καλή παρέα.
Στη Σκύρο,όποιος θέλει να δοκιμάσει αυτό το τοπικό πιάτο πρέπει να διαθέτει κατανόηση γιατί οι αστακοί στο νησί είναι φρέσκοι και πιθανόν να μη εξυπηρετηθεί άμεσα.
Ο ΑΣΤΑΚΟΣ
Ο αστακός είναι ένα σπάνιο είδος θαλασσινού που ως μεζές θεωρείται απ’ τους πιο εκλεκτούς γι’ αυτό η τιμή του ήταν ανέκαθεν πολύ υψηλή.
Ζει σε καθαρά πελάγη και έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στα δροσερά νερά. Το χειμώνα τον βρίσκουμε κοντά στο γιαλό και είναι μαυριδερός ενώ το καλοκαίρι προτιμά τα βαθιά, χωρίς ποτέ να ξεπερνάει τα 200 μέτρα βάθος (εξού και η ονομασία “βαθύτης”), τότε το κέλυφός του αποκτά μια ξανθή απόχρωση.
Απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται να ψαρέψουν αστακούς στα νερά γύρω απ’ τη Σκύρο. Εκτός του αστακού που φτάνει, το πολύ, μέχρι 4,5 κιλά υπάρχει και η λεγόμενη αστακοκαραβίδα ή αλλιώς “πολίτης” που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 κιλά (έχει και δαγκάνες). Σπάνια επίσης συναντάται και ένα είδος των ρηχών νερών που ονομάζεται ταρακούκος.
Το ψάρεμα του αστακού γίνεται με δίχτυ με μεγάλο μάτι στις “τραγάνες” δηλαδή σε ομαλούς, πετρώδεις βυθούς που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, τις “καβουριές”. Εκεί, οι ψαράδες, ρίχνουν τα δίχτυα τους και τ’ αφήνουν τουλάχιστον δέκα ώρες μέσα στη θάλασσα, μάλιστα σε περιπτώσεις τρικυμίας μπορεί να τ’ αφήσουν μέχρι και δυο μέρες. Αυτό εξηγεί και το φαινόμενο του “άδειου” αστακού γύρω απ’ τον οποίο έχει δημιουργηθεί ένας μύθος. Τίποτα το ανεξήγητο δεν υπάρχει σ’ αυτό, αφού, καθώς μας λένε οι ψαράδες, οι αστακοί πιασμένοι στα δίχτυα, μπορεί να δεχθούν επίθεση είτε από κάποιο χταπόδι ή από τις “μαμουρήθρες” (ένα είδος σκουληκιού που πάει κατά χιλιάδες) με αποτέλεσμα, μέχρι να τραβήξουν τα δίχτυα τους, να μην έχει μείνει παρά μόνο το κέλυφος.
Το ψάρεμα του αστακού συνεχίζεται με ενδιάμεσα διαλείμματα που ξεκινούν όταν μειώνεται ο αριθμός τους και τελειώνουν όταν γεμίζουν πάλι οι “καβουριές”. Από το Νοέμβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη το ψάρεμα του αστακού απαγορεύεται σύμφωνα μ’ ένα νόμο που εφαρμόζεται από το 2000, διότι τότε είναι περίοδος αναπαραγωγής. Μερικά αυγωμένα θηλυκά, πολλές φορές, πιάνονται και μέσα στον Αύγουστο.