Τσούχτρες πως θα τις αποφύγετε
Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση τους στην άνοδο της θερμοκρασίας που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην επιφάνεια της θάλασσας, που σε συνδυασμό με την εντατική αλίευση, έχει εκτινάξει τον πληθυσμό τους στα ύψη.
Ενώ τα περισσότερα τσιμπήματα μεδουσών είναι ακίνδυνα, ορισμένα ενδέχεται να είναι πολύ επώδυνα. Με τα κατάλληλα μέτρα ωστόσο, μπορείτε να κολυμπήσετε με ασφάλεια στη θάλασσα χωρίς κανένα φόβο να σας τσιμπήσουν.
Πως θα αποφύγετε τα τσιμπήματα
- Αποφύγετε περιοχές που υπάρχουν πολλές μέδουσες. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τους ναυαγοσώστες που συνήθως είναι ενήμεροι.
- Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τους υπευθύνους της παραλίας, στην περίπτωση που είναι οργανωμένη, εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις σχετικά με μέδουσες.
- Εάν βρεθείτε κοντά σε μέδουσες και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, μείνετε πολύ ήρεμοι και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις. Οι μέδουσες συνήθως δεν επιτίθενται αν δεν τις προκαλέσετε παρά μόνο αν επιθυμούν να σκοτώσουν κάποιο άλλο θαλάσσιο είδος για να τραφούν.
- Μείνετε μακριά από τις τσούχτρες ακόμα κι αν βρίσκονται στην παραλία έξω από το νερό, καθώς μπορεί να παραμείνουν ‘’ενεργές’’ για τρεις ημέρες! Είναι καλύτερο να τις απομακρύνετε με προσοχή χωρίς να τις πιάσετε με γυμνά χέρια και να ενημερώσετε τους υπόλοιπους λουόμενους.
- Αν πηγαίνετε π.χ. για ψαροντούφεκο σε θάλασσα που έχει πολλές μέδουσες, καλό είναι να φορέσετε στολή από καουτσούκ.
Αν τελικά σας τσίμπησε
- Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Καλό είναι να αποφύγετε το γλυκό νερό καθώς ίσως ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Βάλτε λίγη αμμωνία σε υγρή μορφή ή stick. Αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία μπορείτε να βάλετε λευκό οινόπνευμα ή ξύδι. Βάλε στο δέρμα πούδρα τύπου ταλκ και μετά από λίγη ώρα, αφαιρέστε τη με νερό.
- Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντιισταμινική αλοιφή