Ένα υποτιμημένο λαχανικό

Facebooktwitterpinterest

kolokithakiΤο κολοκύθι ανέκαθεν αποτελούσε έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό, είναι όμως τόσο θρεπτικά φτωχό όσο ακούγεται?

Είναι ένα λαχανικό που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Ακόμη, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές βιταμινών A & C, καλίου, ασβεστίου, χαλκού,  μαγγανίου και φυλλικού οξέος.

Η χαμηλή θερμιδική του αξία ολοκληρώνει τη θρεπτική του ανάλυση, καθώς μια κούπα αυτού του λαχανικού μας δίνει μόλις 36 θερμίδες, καλύπτοντας ταυτόχρονα το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Ο συνδυασμός λοιπόν όλων των παραπάνω καθιστά το κολοκύθι ένα τρόφιμο που βοηθά:

  • στην απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  • στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, συμβάλλοντας στη δημιουργία κολλαγόνου και στην ομαλή επούλωση των πληγών
  • στην ομαλή όραση
  • στη διευκόλυνση της πέψης
  • στο γρήγορο αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας τη λαιμαργία
  • στην εξομάλυνση της δυσκοιλιότητας
  • στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος
  • στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αθηρωμάτωσης και κατ’ επέκταση καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, διευκολύνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος
  • στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
  • στην ενδυνάμωση της καρδίας και των πνευμόνων
  • στην ομαλή έκκριση σεξουαλικών ορμονών
  • στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονωδών παθήσεων (άσθμα, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ)
  • στη μείωση των πιθανοτήτων παρουσίας ανωμαλιών στον προστάτη
  • στη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας καρκινικών τοξινών
  • στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.