Το βραδινό παχαίνει….. ισχύει?
Πολλοί λένε ότι για να χάσει κάποιος βάρος πρέπει να μην καταναλώνει βραδινό γεύμα.
Η απώλεια βάρους, όμως εξαρτάται από τη μειωμένη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, κατώτερη των ενεργειακών αναγκών του ατόμου, συνυπολογίζοντας τη θερμιδική πρόσληψη όλων των γευμάτων και σνακ της ημέρας.
Παραλείποντας γεύματα εντός της ημέρας, για να γλιτώσει κάποιος την αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη και κατ’ επέκταση την αύξηση του σωματικού του βάρους, οδηγείται σε υπερκατανάλωση τροφής στα κυρίως γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο καταναλώνει ανεξέλεγκτα, με τα αντίθετα τελικά αποτελέσματα.
Για να μπορέσει κανείς να χάσει βάρος, χωρίς στερήσεις, προτείνεται να καταναλώνει αρχικά ένα σωστό, μεγάλο πρωινό, που θα του δώσει τη δύναμη να ξεκινήσει την ημέρα του και έπειτα μικρά και συχνά γεύματα – σνακ, τα οποία κρατάνε το σώμα σε μια ισορροπία και τα σάκχαρα του αίματος σε σταθερό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, που η κινητικότητα του σώματος είναι αυξημένη, πρέπει να έχουμε παράλληλα και αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, με βασικότερο γεύμα όλων το μεσημεριανό.
Αν όμως κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα αυτή μπορεί να καταναλώσει μια θρεπτική σαλάτα, ένα τοστ, μια σούπα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ένα φρούτο ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε τα γεύματα σας μπροστά στην τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο δεν απολαμβάνετε τις γεύσεις και τα αρώματα του πιάτου αλλά και το αίσθημα του κορεσμού περνάει απαρατήρητο, εφόσον η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού.
Σε περίπτωση εμφάνισης υπογλυκαιμίας, παρατηρείται αυξημένη επιθυμία λιπαρών τροφών για την καταπολέμησή της, και παράλληλα αυξημένη ζήτηση απλών υδατανθράκων από τον οργανισμό, άμεσα διαθέσιμων για το σώμα, που αν δεν καταναλωθούν οδηγούνται στις αποθήκες του λίπους. Έτσι οδηγούμαστε σε αυξημένη λήψη θερμίδων και κατά συνέπεια βάρους.
Όταν έρθει η ώρα του βραδινού, ακόμα και αν είναι το μοναδικό κυρίως γεύμα της ημέρας, αποφύγετε τις υπερβολές, εφαρμόστε τις αρχές του μέτρου και της ισορροπίας στο πιάτο σας. Το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου καλύψτε το με λαχανικά εποχής, ωμά ή βρασμένα, το ¼ αυτού με άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνι, πατάτα). Μέσω αυτής της μεθόδου ούτε χρειάζεται να μετράτε αλλά ούτε και να πιέζεστε με αυστηρότητα και αποκλεισμούς.
Ένα ελαφρύ και χορταστικό δείπνο μας οδηγεί σε έναν ξεκούραστο – ποιοτικό ύπνο, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια του.
Αποφύγετε να καταναλώσετε το βραδινό και απευθείας να ξαπλώσετε είτε στο κρεβάτι είτε στον καναπέ, βρείτε μια δραστηριότητα με την οποία θα καταναλώσετε έστω και ένα μικρό ποσοστό των στοιχείων που μόλις λάβατε. Αν ξαπλώσετε αμέσως θα παραμείνει η ενέργεια πάνω σας, με άμεση συνέπεια να αποθηκευτεί ως λίπος στους ιστούς του σώματος.
Στο σημείο αυτό σας παρουσιάζω κάποια ενδεικτικά πιάτα, πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες βραδινό γεύμα.
-
Τόνος λαδιού (καλά στραγγισμένος) + πράσινη σαλάτα + 2 παξιμαδάκια
-
Ντάκος (παξιμάδι) + ντομάτα + λίγο τυρί + λίγο ελαιόλαδο
-
Κοτοσαλάτα (κοτόπουλο ψητό ή βραστό + λαχανικά + λίγο ελαιόλαδο + 2 παξιμαδάκια)
-
Πατατοσαλάτα (πατάτα βραστή + αυγό βραστό ή λίγο τυρί + λαχανικά + λίγο ελαιόλαδο)
-
Τοστ (τυρί ημιάπαχο + γαλοπούλα) + σαλάτα
-
Σαλάτα εποχής + 2 αυγά βραστά + λίγο ελαιόλαδο + 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
-
Χωριάτικη σαλάτα
-
Φρουτοσαλάτα (2-3 φρούτα)
-
1 ποτήρι γάλα ημιάπαχο + 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής άλεσης + 1 φρούτο
-
Γιαούρτι ημιάπαχο + 2 κουταλιές της σούπας ανάλατους ξηρούς καρπούς + 1 κουταλιά του γλυκού μέλι + κανέλα